Вхід | Реєстрація

Працює лише одна з п’яти шкіл, у яких планували призупинити діяльність

Працює лише одна з п’яти шкіл, у яких планували призупинити діяльність

Тижневик «ЕХО» підводить підсумки року. На суб’єктивну точку зору працівників редакції, у номінації «Громада 2013 року» перемогли жителі Перегонівки, яким вдалося відстояти свою школу.

Нагадаємо, у червні з’явилась інформація про те, що в 2013–2014 навчальному році Сокілська, Деменківська, Комендантівська, Перегонівська та Павлівська загальноосвітні школи І-ІІ ступенів мають призупинити свою діяльність. Рішення про це було прийняте районною виконавчою владою. Причину, через яку школи мали призупинити свою діяльність, пояснювали в наступному: існування подібних малокомплектних ЗОШ не дає змогу в достатньому обсязі фінансувати діяльність навчальних закладів у інших населених пунктах Кобеляцького району, а на утримання їх у державному та інших бюджетах просто немає грошей.

Отже, районна влада та група депутатів свій вердикт винесли. Це викликало серйозне обурення як серед сільських громад, у яких закривають школи, так і серед частини депутатського корпусу. Та особливо «шкільна» проблема зачепила громаду села Перегонівка. Вони неодноразово вирішували це питання на сесіях селищної ради, оббивали пороги кабінетів чиновників та особисто під час районних сесій наводили аргументи на захист школи і її перспективи надалі. Перегонівці готові були економити на ставках педагогічних працівників, опаленні та енергоресурсах. І вони, до речі, приїжджали не поодинці, а великою дружною громадою.

І зрештою, жителі Перегонівки відстояли свою школу. І діяльність лише одного навчального закладу з п’яти влада не призупинила. А Сокілська, Деменківська, Комендантівська та Павлівська загальноосвітні школи І-ІІ ступенів із цього навчального року вже не працювали. Тому перегонівська громада по праву заслуговує на звання «Громада 2013 року».

Днями ми вирішили навідатись до Перегонівської школи, аби дізнатись, які успіхи колектив та учні мають на кінець року. Нас із радістю зустріли педагоги та запросили для розмови до учительської кімнати. Голова ради Перегонівської школи Сергій Москаленко розповів, що кількість дітей цього року не зросла. Дещо скоротився педагогічний колектив.

— Зараз ми готуємось до відкриття дитячого садочка при школі, — розповів педагог. — І громада в цьому бере активну участь. Садочок розрахований на п’ятнадцять дітей. І зовсім скоро його мають відкрити.

Також учителі розповіли про досягнення учнів цьогоріч. За їхніми словами, їх — чимало. Наприклад, Софія Крайник, учениця п’ятого класу, стала лауреатом обласного конкурсу «Я відкриваю світ щодня». А Оля Репешко, учениця восьмого класу, зайняла ІІ місце в районній олімпіаді з історії. Також вона посіла І місце в районному мовно-літературному конкурсі імені Тараса Шевченка. У районних предметних олімпіадах, які проходили в листопаді, учениця Перегонівської школи Оля Репешко зайнята І місце з географії, а Тарас Павленко — ІІ місце з математики. Також учні брали участь у районному конкурсі юних художників. Учениця шостого класу Таня Киценко зайняла в ньому І місце. А учень другого класу Роман Бережний посів ІІ місце. Окрім цього, було чимало районних змагань із футболу та легкої атлетики, де школярі також показали добрі результати.

Насамкінець нашої зустрічі ми цікавимося в педагогів, на їхню думку, які фактори посприяли тому, що їхню школу не закрили. Один із учителів відповів просто: «Викричали». Та Сергій Москаленко сказав, що перемога полягає в активній позиції батьків та жителів села.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. З Перегонівки / 3 січня 2014, 14:46
Так.дійсно в Перегонівці е ГРОМАДА а не стадо яким поганяють..Так держать і приклад всим показувать
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації