Вхід | Реєстрація

Регіони «рулять», опозиція — на підтанцьовці

Регіони «рулять»,  опозиція — на підтанцьовці

Протягом 2013-го року, як і роком раніше, беззаперечними лідерами на політичному полі Кобеляцького району були Партія регіонів та голова райдержадміністрації Анатолій Таранушич.

Ті, хто читав «ЕХО» у 2012-му році, пам’ятають, що саме тоді редакція започаткувала номінацію «Політик року». А також — «Спортсмен року», «Благодійність року» і так далі, і тому подібне. Безумовно, судження авторів «ЕХО» про те, хто ж був кращим у районі в політиці, спорті, громадській роботі чи у створенні скандалів, є досить суб’єктивними. Та зрештою, практично все у цьому житті важко піддається об’єктивному аналізу. Навіть кращого аграрія й то важко визначити. Адже землі за якістю в людей — різні, погодні умови теж можуть відрізнятися та й інші фактори відіграють свою роль.

Ну, а в політиці факторів цих — десятки, якщо не сотні. Починаючи від політичних симпатій автора-визначальника і закінчуючи станом здоров’я того, хто номінується на звання кращого. Та все ж, зважаючи на те, що минулорічні потуги редакції викликали інтерес у читачів, ми вирішили їх продовжити. І ось, що в нас виходить.

А виходить таке, що за 2013-й рік ситуація на політичній арені Кобеляцького району практично не змінилась. Як і в році 2012-ому, попереду Анатолій Таранушич із вітальними промовами. А за його спиною — опозиція квіти несе. Щоб «батькові» їх передати. При нагоді. Але по першому його велінню.

Дійсно, за 2013-й рік голова РДА Анатолій Таранушич учергове не дав підстави сумніватися в тому, що саме він керує районом одноосібно і повновладно. Так, є в нас районна рада, є інші органи місцевого самоврядування, є служби, які нібито голові РДА не підпорядковані, але… Але остаточні і головні рішення приймаються в одному кабінеті. І завадити їх втіленню в життя може один-єдиний суб’єктивний фактор — спротив якоїсь громади. Тут, знову ж потрібно віддати належне Анатолію Олексійовичу, «на рожон» він не лізе і «через коліно» на ламає.

Безумовно, далеко не всім (у тому числі й автору цих рядків) подобаються такі методи керівництва як районом, так і державою. Але ж потрібно розуміти, що, напевне, такі завдання і методи «освячені» аж на самому «верху» виконавчої влади, а по-друге, при владі нині знаходяться люди, які лише так і вміють керувати. Анатолій Таранушич, як і більшість осіб, котрі займають аналогічні посади, сформувався як керівник у радянсько-комсомольські часи. А хто зараз у державі «рулить»? Правильно — радянсько-комсомольська номенклатура. Змінились тільки кольори партквитків і матеріальні статки керівників і до них наближених.
Отже, що маємо, якщо без лірики. Обіцянки свої Таранушич виконував, у скандали не влипав, достовірної інформації про якісь «відкати» чи інші корупційні діяння, пов’язані з його прізвищем, відсутні. Лідер? Безсумнівно!

Не менш упевнено втримує лідерські позиції і Партія регіонів. Попри той факт, що вона ніколи не перемагала на виборах у Кобеляцькому районі. Але дуже хоче цього досягти. Узагалі, «регіонали» (як у державі, так і в Кобеляцькому районі) «рулять» лише завдяки одному чиннику. Це, якщо не брати до уваги гроші. Та в «Батьківщину» (у свій час) теж немало грошей «вкидали». І що? Самі знаєте, що. Та повернемось до вирішального чинника. «Регіонали» дійсно прагнули влади, на відміну від своїх опонентів. І вони її отримали. Автору цієї статті лише протягом досить короткого періоду доводилось бачити «регіоналів» розгубленими. Це було «на зорі» президенства Ющенка. Грошей їм тоді не давали, а посади правдами і неправдами забирали. Але нічого — пересиділи, перетерпіли. Як у тій китайській приказці: «Не знаєш, що робити? Тоді сиди на порозі свого будинку і побачиш, як повз нього пронесуть труп твого ворога». І таки ж пронесли труп. І не один, і не два.

Зараз кобеляцькі «регіонали», як і їх колеги в Україні, посилено готуються до президентських виборів. Безумовно, де-юре виборчі перегони ще нескоро стартують. Але де-факто вони не закінчуються ніколи. Саме тому, щось на зразок виборчого штабу в Кобеляцькому районі діє. Штаб, точніше проектно-аналітичну групу, очолює голова Кобеляцької районної ради Юрій Тагадюк. А відповідальними особами призначені керівники найбільших і найпотужніших відділів райдержадміністрації та районної ради. Усіх прізвищ ми не знаємо. Точно відомо, що в процесі беруть участь спеціаліст райради Анатолій Кучеренко і завідуючий відділом у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Віталій Детюк. У всякому випадку, саме вони були помічені при відправці «екскурсантів» у Київ на період функціонування Антимайдану.

Тобто, знову ж «регіонали», прийнявши у свої лави майже всіх керівників і керівничків у районі, і надалі збираються боротися за утримання влади.

 

А що ж інші?

Питання з уже відомою відповіддю. Інші, тобто опозиція, або на підтанцьовках, або чекають, коли мимо пронесуть труп.

Про «фронтобать» чи «батькофронт» — гібрид двох, колись перспективних політичних проектів, уже якось і говорити не хочеться. Лідер — у тюрмі, грошей немає, ідей немає, указівки зверху відсутні. Печаль, та й годі. Залишається, хіба що квіти за головою РДА носити.

Є ще в Кобеляцькому районі «УДАР». Там може й не так печально, але не менш туманно. В «УДАРі» усі чогось чекають, займаючись якоюсь малопомітною і малопотрібною громадською роботою. Наприклад, догляд за недобудованою альтанкою в Кобеляках. Ні, зберігати споруду — це, у цілому, добре. Але владу так не беруть.

Та «УДАР» може різко змінитися. Припустимо, «великі дядьки» вирішать, що саме Кличко буде опонувати Януковичу в 2015-му. То на районах ураз з’являться і гроші, і ідеї.

Є ще «Свобода». Вона діє найбільш активно і послідовно. І ледве не єдина в районі демонструє дії, які притаманні справжній опозиції. «Свобода» критикує, виступає, збирає мітинги. А головне — не боїться. До складу «Свободи» уже «мігрували» найбільш революційно налаштовані депутати райради від інших політичних проектів.

Відсутність страху і бажання діяти, безумовно, є необхідними складовими для того, щоб колись стати владою. А ось у всьому іншому «свободівці», у порівнянні з «регіоналами», виглядають справжніми «пацанами». Як і всі інші «тіпа» опозиціонери.
Наведу приклад. Нещодавно прийняли на мітингах у Кобеляках кілька резолюцій. У них щось чи то просили, чи вимагали від Президента і Кабміну. Потім передали ті резолюції у міську раду і… І благополучно про них забули. Ну, а депутати, не менш благополучно, прийняли ті резолюції до відома. І все. Як кажуть, і вовки ситі, і вівці цілі. А якби всі ті мітингарі та прийшли на сесії міської й інших рад, та вчинили дозволений законом тиск на депутатів, та добилися не «прийняття до відома», а прийняття рішення, ото була б боротьба за владу. Так, це рішення було б негайно опротестоване прокурором і скасоване судом. Але політичну перемогу опозиція здобула б.

А так… Так «регіонали» можуть спокійно готуватись до виборів. Бажаючих по-справжньому зазіхнути на владу, крім них самих, поки що — не видно.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 січня 2014, 10:11 | Кобеляки | Політика


1. New York / 12 січня 2014, 17:39
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Наведу приклад. Нещодавно прийняли на мітингах у Кобеляках кілька резолюцій. У них щось чи то просили, чи вимагали від Президента і Кабміну. Потім передали ті резолюції у міську раду і… І благополучно про них забули. Ну, а депутати, не менш благополучно, прийняли ті резолюції до відома. І все.

Взагалі-то це класичні "дії" для цих ура-патріотів.
Попизділи? Попизділи. Погорлали? Так.
Всьо. Герої.
2. Чудо Юдо / 13 січня 2014, 14:43
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
1. New York пише:
«Взагалі-то це класичні "дії" для цих ура-патріотів.
Попизділи? Попизділи. Погорлали? Так.
Всьо. Герої.»

Ну чому, минулого року один раз вони так відзначилися: допомогли відстояти Перегонівську школу. Розмахували прапором, лементували немов скажені, ломилися в двері, кричали «Шайбу! Шайбу!» під вікнами Ради, вобщем цирк та й годі, але ж таки відстояли. Але то був "десант" - спеціалізовані вояки, запрошені в Кобеляки. А місцеві обросли жиром, як і інші представники опозиції, хіба що квіти Таранушичу ще не підносять.
3. 909z / 14 січня 2014, 10:44
Все правильно,Таранушич свої обіцянки виконує.Сказав позакриває кілька шкіл в районі і таки закрив.Все в традиціях ПР-"пацан сказал-пацан сделал".
4. Чудо Юдо / 26 січня 2014, 21:02
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
1. New York пише:
«Попизділи? Попизділи. Погорлали? Так.
Всьо. Герої.»

Хотів почути твою думку: а теперішній масовий бунт в Україні ти також вважаєш горе-патріотизмом, чи на цей раз дії конкретно-патріотичні?
5. Нью / 26 січня 2014, 22:15
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
11. Чудо Юдо пише:
«Хотів почути твою думку»

Ага, я вже тут )
Так, це вже конкретні бойові патріотичні дії. Це все дуже круто якби не одне але. Десяток смертей — занадто дорога плата за те, щоб підняти Яценюка на пост прем’єра.

Скинути старих — це тільки півділа. Ще ж треба достойних нових найти.
Боюсь, українців знову розведуть. Але ціна цього розводу буде вже нечувано високою.

Юдо, якщо це ти мене так под’їбнуть вирішив, то відповім тобі шикарною фразою із кіношедевру "Крімінальноє чтіво": Рано еще на радостях друг в друга отсасывать.
6. Чудо Юдо / 26 січня 2014, 22:43
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
12. Нью пише:
«Юдо, якщо це ти мене так под’їбнуть вирішив»

От тобі якби хтось підйобував когось, наче серйозно тут ніхто не розмовляє? Не підїбнути, а спитати чи вважаєш ти такі дії конкретно-патріотичними (у кожного своїх поняття таких дій, тому їх не обов'язково підтримувати). Бо прикладів "нормальних" патріотичних дій ти не наводив, тому і цікавлюся.
Даний бунт унікальний не лише тим, що це перший в історії Незалежної України масовий (уже так можна спокійно назвати) силовий спротив владі, а і тим, що радикальні дії в цій боротьбі дійсно ідуть від народу. Вони шлють далеко лідерів опозиції, скандують їм "ганьба" і не вважають за потрібне з ними взагалі спілкуватися. І дуже жорсткі у своїх вимогах. Так, опозиціонери намагаються взяти контроль, так, до цього бунту приклали руку наші олігархи, яких кинув офігєвший від влади Янукович зі своїм синком-любителем-чужого-бізнесу. Але більшість мотивації іде від самих людей, не від партій, не від Яйценюків. Це ж наскільки людей дістати потрібно було?
Щоправда жертви - це нездраво. Це сумно, дуже сумно. А назрівало ж це все, блядь, дуже давно, бандюковичам тільки пофігу було, вони думали що безсмертні.
У райський результат я не вірю. І якщо бунтарі переможуть то покращення вже сьогодні також не відбудеться. Все буде поступово. Але стане краще, однозначно. Якщо щось нового повороту долі не станеться. Адже хто міг подумати, скажімо у вересні, що в Україні заколотиться така каша? Виявляється всяке може бути
7. Ясен / 27 січня 2014, 09:59
13. Чудо Юдо пише:
« Вони шлють далеко лідерів опозиції, скандують їм "ганьба" і не вважають за потрібне з ними взагалі спілкуватися.»
Висновок:або лідери хиленькі(треба обирати інших),або хлопці навіть отримавши перемогу ,незнатимуть що робити далі.Зовсім не зрозуміло чому незвучать переконливі вимоги Майдану щодо звільнення Юлі?Можна по різному відноситься до цієї персони,але те що вона значно сильніший лідер від "можливих прем"єрів"-факт.
12. Нью пише:
«Так, це вже конкретні бойові патріотичні дії. »

Боже врятуй Україну від ганебної влади,й тошнуватої опозиції,дай нам сили і мудрості.Слава Україні!
8. Гість / 27 січня 2014, 16:43
із хутірських шкіл виходять грамотні люди бо сільські діти знають почім наука у великих школах і які подарунки вимагають і кошти для ремонту своїх амбіцій
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації