Вхід | Реєстрація

Передумови потрапляння дітей на облік до міліції

Формування людини, як відомо, починається з дитинства. У молоді роки закладається основа не тільки відповідних знань, але й норм поведінки, звичок, потреб особи. Виховання молодого покоління — це виховання майбутнього кожної держави. І залежить воно не тільки від рівня професійної підготовки, а й від моральних якостей.

На сьогоднішній день зловживання дітьми алкоголем є однією з найбільш серйозних проблем, які становлять загрозу. Це призводить до створення умов для вчинення злочинів та адміністративних правопорушень. Уживання підлітками алкогольних напоїв — проблема дозвілля, яка на сьогодні не втрачає своєї актуальності, передусім через популяризацію алкогольних напоїв у засобах масової інформації, їх доступності, порівняну дешевизну, недооцінку наслідків шкідливого впливу на організм дитини як нею самою, так і батьками, традиції вживання алкогольних напоїв у сім’ї, участь у цьому дитини, відсутність альтернативних видів проведення дитячого дозвілля, а також дієвого контролю батьків за місцем, способом проведення дозвілля дитиною та колом її зв’язків, відсутність виховання в сім’ї.

Алкоголь — передумова потрапляння дитини на профілактичний облік до кримінальної міліції у справах дітей. Тож зараз надамо роз’яснення, які ж категорії дітей підлягають постановці на облік.

Дитина, яка вчинила будь-яке кримінальне правопорушення, що передбачене кримінальним кодексом, і якій:

— слідчим повідомлено про підозру у вчиненні того чи іншого кримінального правопорушення;

— за рішенням суду звільнена від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру, без поміщення до школи або професійного училища соціальної реабілітації для дітей, які перебувають в особливих умовах виховання (це, у основному, випадки вчинення кримінальних правопорушень дітьми у віці до 14 років);

— засуджена судом до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі (як правило, це неповнолітні, які засуджені з іспитовим терміном, засуджені до громадських робіт, піддані штрафу);

— звільнена з спеціальної виховної установи Державної пенітенціарної служби України (іншими словами, звільнені з дитячих виховних колоній).

Також підлягають обліку діти, які у віці з 16 років вчинили хоча б один факт насильства в сім’ї, про що надійшла письмова заява до райвідділу, або ж протягом року вчинили два і більше фактів будь-яких адміністративних правопорушень. Зачасту це правопорушення, які передбачені ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство), ст. 178 КУпАП (розпиття алкогольних напоїв у громадських місцях або поява в п’яному стані), ст. 51 КУпАП (дрібна крадіжка), ст. 121 КУпАП (порушення водіями правил експлуатації транспортних засобів, правил користування ременями безпеки або мотошоломами), ст. 126 КУпАП (керування транспортними засобами особами, які не мають права керування або водіями, які не мають при собі чи не пред’явили для перевірки відповідних документів), ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані сп’яніння).

Після постановки на облік із дитиною щомісячно проводиться профілактична робота, вона прибуває до райвідділу для проведення профілактичних бесід, відвідується за місцем навчання або проживання. По закінченню відповідних термінів (закінчення строку покарання, визначеного вироком суду, відсутність випадків учинення насильства в сім’ї упродовж року з дати перебування на обліку, відсутність випадку вчинення адміністративного правопорушення упродовж року з моменту перебування на обліку чи зміни місця фактичного проживання) вирішується питання про зняття дитини з профілактичного обліку.

Відповідно дитина, яка перебувала на обліку в кримінальній міліції у справах дітей, навіть після її зняття не зможе вступити до вищого військового навчального закладу та матиме певні обмеження при вступі до інших навчальних закладів.


Автор: Людмила Домнич, кримінальна міліція у справах дітей


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 січня 2014, 10:27 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації