Вхід | Реєстрація

У Нових Санжарах добудують дитячий садок або відкриють його філіал у школі

На черговій щотижневій нараді у Новосанжарській райдержадміністрації найбільше говорили про розвиток дошкільної освіти у районі. Представники влади пропонували два варіанти боротьби з чергами у дитячих садках: добудова до існуючого закладу приміщення на сто місць або використання існуючих вільних площ у Новосанжарському НВК.

На початку наради начальник відділу МНС Юрій Шило повідомляє, що тиждень минув без надзвичайних подій. Хоча у деяких присутніх у залі з цього приводу своя думка.

— Йолка впала! — нагадує хтось із задніх рядів упівголоса.

Дійсно, 11-го січня у Нових Санжарах впала від вітру ялинка, встановлена селищною радою навпроти «білого дому». Проте цей інцидент на нараді не обговорюють.

Говорять цього разу про більш серйозні проблеми. На трибуну підіймається заступник голови райдержадміністрації Іван Солодовник і говорить про проблеми розвитку дошкільної освіти. Найбільші серед них — відсутність дитячих садків у деяких селах та черги у вже існуючих навчальних закладах.

Іван Олексійович розповів, що для того, аби діти могли отримати дошкільну освіту, в районі потрібно розширювати мережу дитячих садків. Так, цього року планують завершити будівництво нового дошкільного закладу у Маячці. За словами заступника голови РДА, будівництво обійшлося приблизно у 700 тисяч гривень, а відкриття планують орієнтовно на березень. Також у переліку сіл, які потребують дитячих садків, — Великі Солонці, Крута Балка та Великий Кобелячок. Хоча з приводу останнього представники влади зауважили: виконком сільської ради прийняв рішення, що нагальної потреби у відкритті дитячого садка у селі наразі немає.

Інша проблема — черги у дитячих садках. У більшості сіл, які мають свої дошкільні заклади, вона не виникає. Проте є актуальною для Нових Санжар та Драбинівки, де у місцевому НВК навчаються не лише свої, а й дітки з навколишніх сіл. Селищні дитячі садки  «Сонечко» та «Лелеченька» наразі переповнені. До груп, у яких мають навчатися по 15-20 дітей, насправді записані по 30. Один дитячий заклад відвідує 180 дітей, інший — 147. Існуюча ситуація потребує негайного вирішення. Її могла б виправити побудова дитячих садків у сусідніх із Новими Санжарами Зачепилівці та Клюсівці. Проте усі чудово розуміють, що такий розвиток подій — це щось із розряду наукової фантастики. Натомість, є варіанти більш реалістичні. Про них і говорили у продовженні наради.

— Один із варіантів — добудова до дитячого садка № 1 «Сонечко». Враховуючи, що зараз групи переповнені та існує черга у п’ятдесят чоловік, розраховувати не менше, ніж на 100 дітей! — пояснив Іван Солодовник.

— Так це ж іще один садок! — голосно підсумував хтось у залі.

— У скільки може обійтися така добудова? — поцікавився у головного архітектора району голова РДА Сергій Шовкопляс.

— Не менше ста мільйонів! — висловив припущення один із керівників.

— Близько 4-5 мільйонів! — був більш скромним у прогнозах головний архітектор району Олександр Дрига.

Іншим варіантом вирішення проблеми із чергами у дитячих садках представники влади назвали використання вільних площ у Новосанжарському навчально-виховному комплексі. Мовляв, при потужності у 1500 дітей там навчається близько 900. І частину приміщень можна віддати під такий собі філіал одного з дитсадків. Проте ця пропозиція ще потребує ґрунтовного вивчення та консультацій із відповідними службами.

Цікавились представники влади і прогнозом щодо демографічної ситуації у районі та Нових Санжарах зокрема, щоб орієнтуватися, яка кількість дітей потребуватиме дошкільного навчання у найближчому майбутньому. Головний лікар ЦРЛ Ольга Гиря запевнила, що демографічного вибуху найближчими роками не планується. У 2011-му році у селищі народилося 300 дітей, у 2012 — 270, у 2013 — 280.

— Цього року перша дитина народилася лише 9-го січня! — констатувала Ольга Гиря.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 січня 2014, 11:28 | Нові Cанжари | Суспільство


1. фермер / 17 січня 2014, 18:23
поки так будуватимуть, то діти вже виростуть.Уже в Великому Кобелячку школу добудували,правильно сільський голова відмежувався,а то на нього все повісять
2. Ясен / 18 січня 2014, 11:47
Тупішої пропозиції,чим дитячий садок розмістити в НВК бути не може.Діти дошкільного віку вдень сплять ,харчуються в кімнатах,та й вбиральні повинні бути на кожну групу і ще купа вимог несумісних з школою.Біля "восьмаки",чудове місце для будівництва дитячого садка,є всі комунікації,місця достатньо.
3. боец / 18 січня 2014, 13:32
а шо в Солодовника є мізки? у нього сплошний шлунок
4. боец / 18 січня 2014, 13:44
да.тепер так писати заборонено,тому мабуть треба закругляться
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації