Вхід | Реєстрація

Вечір духовності у Старих Санжарах

Вечір духовності у Старих Санжарах

12-го січня у Старих Санжарах відбувся незвичайний різдвяний духовний концерт, на якому не тільки співали колядок та зичили всілякого добра, але й молилися.

О 16:00 у сільському клубі Старих Санжар зібрався практично повний зал. Це були як люди молодшого, так і середнього та старшого віку. З особливою цікавістю в очікуванні заходу блищали очі дітей. Ще кілька хвилин — і концерт відкриває молитвою разом з іншими учасниками дійства отець Василій, настоятель місцевого Свято-Успенського храму. Після цього вони співають пісню, в якій закликають радіти народженню Христа і прославляти його на землі. Між номерами ведучі свята розповідають про особливості відзначення різдвяних свят:

— Різдво — це одне з найвеличніших свят. Йому передує Пилипівський  піст, якого дотримувалася родина. У різдвяний вечір збиралися всією родиною за пісною вечерею з 12-и страв.

Після таких коротких, але інформативних та цікавих блоків були номери, які радували вокалом без будь-якого музичного супроводу. Учасники концерту були вбрані святково: дівчата — у вишитих сукнях, на плечах лежать квітчасті українські хустки; найменші ж учасниці дійства мають на голові барвисті віночки з стрічками; хлопці — у вишитих сорочках. Один за одним проходять виступи самодіяльних артистів. Пісні (не тільки на різдвяну тематику) несуть у собі позитивне та тепле зерно. Приміром, звучали такі пісні, як «Заспівай, мамо», «Сива ластівка», «Шануйте своїх батьків». Практично кожен виступ супроводжувався щедрими оплесками, але пісні у виконанні Михайло Іванцова заслужили, певно, найбільш тривалі та вдячні аплодисменти. Коли наступний учасник готувався до виступу, то ведучі розповіли ще кілька цікавих фактів:

— Раніше ялинка була не новорічною, а різдвяною. І дарував подарунки Святий Миколай, а не Дід Мороз. Також це дні прощення та милосердя. Люди прощали образи і робили якнайбільше добрих справ.

Дещо контрастно виглядала з-поміж інших композицій жартівлива народна пісня «А на городі», яка запалила на обличчях гостей свята ще більше посмішок.

Після концертної частини надали слово безпосереднім учасникам свята та представникам влади, які прийшли на концерт. Першим виступав голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс, який поділився приємними враження від концерту і побажав людям всіляких гараздів. А голова районної ради Володимир Левицький зазначив:

— Це був духовний захід, який змушує задуматися про сімейні та загальнолюдські цінності, про віру та духовний шлях. Ми повинні знайти шлях до спасіння. І потрібно запитати себе: «Що мені робити, щоб спастися?»

Сільський голова Старих Санжар Анатолій Троян у своєму виступі побажав:

— Хочеться, щоб кожна людина пустила в своє серце Бога. З вірою в душі легше жити та долати перешкоди.

Завершився вечір спільною молитвою. Усі встали. Хтось мовчки слухав молитву, а хтось хрестився та повторював молитву одними порухами губ. Слів не було чутно, але певно, вони звучали в душах людей.
По закінченні молитви гості свята поволі розходяться. Ми ж тим часом підходимо до отця Василія, щоб поговорити про концерт, адже саме він і був організатором незвичайного дійства, подібних якому раніше у селі не влаштовували.

— Рівно місяць пішло на підготовку цього свята. Активно залучали прихожан місцевої церкви. Усі виступи ми робили за сценарієм Полтавської єпархії Московського патріархату, в якій проходить аналогічний концерт з року в рік. Плануємо і наступного року провести подібний захід, але щоб усе було ще відпрацьованіше та гарніше.

Доки ми спілкуємося, мешканці села підходять і щиро дякують священику за вечір духовності. Свято дійсно припало до серця старосанжарцям. І немає сумніву, що вони з душевним трепетом очікуватимуть наступного.


Автор: Роза ТУМАНОВА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. метр / 17 січня 2014, 16:14
Это точно, что нужно, чтобы спасаться
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації