Вхід | Реєстрація

Що робити з ялинкою після свят?

Що робити з ялинкою після свят?

Справа номер один у комунальників після новорічних свят — прибрати ялинки. У Кобеляцькій міській раді нам розповіли, яка доля чекає на дерева після цього.

Нею милуються, її випарами лікуються, а по завершенні новорічних свят... викидають. Ялинка, головний атрибут Нового року, за якийсь місяць перетворюється в непотріб. А щоб виростити новорічну красуню на продаж, треба близько десяти років. Тож зелені насадження знаходяться під пильною охороною. Наразі чиновники вже придумали, як із користю утилізувати зрубані та «вживані» після новорічних свят ялинки.

Секретар Кобеляцької міської ради Сергій Галушко розповів, що сьогодні існує велика проблема з місцем розміщення твердих побутових відходів. Адже майданчик по вулиці Червоноармійській дуже обмежений у площі. Тому, за словами секретаря міськради, вирішення проблеми з утилізацією ялинок вбачається лише в перебиванні дерев на щепу. Це робиться не перший рік поспіль. Та цьогоріч ця робота буде проводитись організовано. Спочатку працівники комунального підприємства «Міська сервісна служба» зберуть ялинки по Кобеляках і розмістять їх у одному місці. Можливо, це навіть буде двір комунального підприємства. Після цього «водоканалівці» завезуть спеціальну дробильну машину і переб’ють дерева на щепу, яку згодом використають як паливо.

— Приміщення «Водоканалу» вже третій рік поспіль обігрівають за допомогою дерев’яного палива. Тому отриману суміш з ялинок використають для опалення будівлі, — розповів Сергій Станіславович. — Тим більше, що щепа — це дуже хороше паливо.

 

Що роблять із ялинками в інших країнах світу

У Швеції та Фінляндії дерева відвозять на меблеві фабрики для перероблення або в котельні для спалювання. У Великобританії діють пункти прийому ялинок. Їх можна привезти самому або замовити безкоштовну машину. В Австрії цілодобово приймають ялинки на спеціальних майданчиках. Пізніше їх відправляють на біопаливні електростанції. У Німеччині, Голландії, Данії побудували заводи з виробництва компосту, сировиною для якого є ялинки. Таке органічне добриво дуже популярне серед фермерів. Отож, його реалізація окупляє всі витрати, пов’язані з виробництвом. У Німеччині та Швеції з новорічних ялинок виготовляють національні дерев’яні ножі, які набули великого попиту. У США є «Асоціація новорічних ялинок Америки», яку створили її ще у 1935 році. Там дерева використовують для виробництва паперу і наповнювача для котячих туалетів.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 січня 2014, 10:30 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації