Вхід | Реєстрація

Кобелячанам розповіли, як жити з цукровим діабетом

Кобелячанам розповіли, як жити з цукровим діабетом

Лекція про одну з найрозповсюдженіших хвороб сучасності відбулася в центральній районній лікарні.

Діабет є однією з найдревніших хвороб, відомих людству. Його діагностували ще до нашої ери. Древні єгипетські та грецькі медики описували цю хворобу і намагалися з нею боротися. Та практично до початку двадцятого століття це невиліковне захворювання було смертельним. І лише після 1921-ого року, коли Фредерік Пантинг та Чарльз Герберт Бест синтезували і випробували штучний інсулін, діабет перестав бути смертельною хворобою.

Зараз, коли це відкриття стало справді дієвим засобом, медики і самі хворі говорять про те, що діабет є не хворобою, а способом життя. Тобто, при дотриманні всіх рекомендацій ендокринологів та належному ставленні до свого здоров’я, хворі на цукровий діабет мають змогу доживати до глибокої старості без страшних ускладнень та інших проблем із здоров’ям.

 

Два найшкідливіші міфи про діабет

Та все ж, попри всі успіхи й досягнення сучасної медицини, цукровий діабет залишається невиліковною і досить небезпечною хворобою. Небезпечною, передусім, своїми ускладненнями. При ігноруванні рекомендацій медиків і недотриманні відповідної дієти зайва глюкоза в крові руйнує кровоносні судини і в подальшому загрожує виникненню інфарктів, інсультів, сліпоти, ниркової недостатності та гангрени. А вирішальним фактором у компенсації діабету, тобто, забезпеченні нормального рівня глюкози в крові, є самодисципліна та відповідальність самого хворого. Жоден лікар, жоден найдорожчий і найефективніший медикамент не врятує, якщо людина сама не дбатиме про своє здоров’я.

Саме про це й про інші нюанси боротьби та життя з діабетом і розповідала кобелячанам лікар-ендокринолог Алла Попруга. Уперше за майже десятиліття в районі з’явився спеціаліст із лікування хвороб, пов’язаних із ендокринними розладами. І це — добре. Адже часто-густо лікарі інших спеціалізацій живуть у полоні шкідливих і неправдивих міфів про діабет. Відповідно, подібною хибною інформацією користуються і люди, які або вже захворіли, або перебувають у групі ризику. Зокрема, Алла Попруга наголосила, що при підозрі на виникнення цукрового діабету аналіз крові потрібно здавати мінімум два рази. Уперше — натщесерце, тобто, до вранішнього прийому їжі. І вдруге — через дві години після сніданку. Адже аналіз, узятий натщесерце, не дає всієї об’єктивної інформації. Рівень глюкози може бути нормальним. А ось після прийому їжі картина змінюється. І аналіз засвідчить так званий переддіабетичний стан. Це період, коли людина ще не захворіла на діабет, але перебуває на межі, після якої з’являється хвороба. При виявленні такого порушення в організмі обов'язково потрібно змінити режим харчування. І тоді можна буде обійтися без таблеток та ін’єкцій інсуліну.

Ще один шкідливий і небезпечний міф — страх перед інсуліном. Боячись уколів, хворі живуть із підвищеним рівнем глюкози в крові. І цим прирікають себе на страшні ускладнення та передчасну смерть у муках. Алла Попруга повідомила присутнім, що за рекомендаціями європейських та американських ендокринологів, навіть при діабеті другого типу через 5-7 років захворювання необхідно переходити на інсулін. Він набагато ефективніший, ніж спеціальні таблетки для зниженні рівня цукру в крові. На жаль, не допомагають при діабеті і жодні народні методи цілительства. Їх можна застосовувати лише як допоміжні засоби. Цікаво, що доки не винайшли інсулін, хворим на діабет при кожному прийомі їжі давали столову ложку медичного спирту. Він дійсно знижує рівень глюкози, але ж… руйнує печінку. А всі оті поїдання гречки, відвари з жита, листя шовковиці, чорниці та інших рослин більше слугують за самозаспокоєння. У принципі, вони дають корисний ефект, але більше як загальнозміцнюючі засоби.

 

Дієта — основа здоров'я

Водночас лікар наголосила, що навіть інсулін не врятує від ускладнень, якщо хворий не змінить свій раціон харчування. Діабетикам необхідно раз і назавжди відмовитись від солодких продуктів, які різко підвищують рівень глюкози в крові. Це — цукор, шоколад, солодкі напої, здобна випічка, виноград. До речі, не існує ніяких діабетичних шоколадок, цукерок та інших солодощів. Фруктоза, яка в них використовується, теж призводить до різкого підвищення рівня цукру в крові. І навіть цілющий для інших людей мед, для діабетиків є шкідливим. Його можна вживати, але дуже рідко і в дуже невеликих кількостях. Краще, щоб мед був у сотах. Також хворим на діабет потрібно відмовитись від вживання жирного м’яса та білого хліба. А ось морську рибу (навіть жирну) та овочі вживати можна і потрібно. Якщо бути точним, то кількість овочів не повинна перевищувати одного кілограма на добу.

Дієта ця нескладна і дотримуватись її можна з легкістю. Більше того, чимало медиків стверджують, що раціон харчування для діабетиків є обов’язковим для всіх, навіть абсолютно здорових людей, які старші 35-40 років. Ну й, звичайно ж, хворим не можна переїдати, навіть вживаючи дозволені продукти. Та ж гречка, яку з невідомих причин вважають ледве не лікувальним засобом, може призвести до підняття рівня цукру. Якщо її забагато спожити, звичайно. Тому діабетики повинні їсти мало, але часто — 5-6 разів на добу.

Крім лекції хворі на діабет, а їх зібралось близько тридцяти чоловік, отримали можливість зробити аналізи крові. Також їм безкоштовно видали глюкометри — прилади для вимірювання рівня глюкози в крові. Під час проведення аналізу стався вельми красномовний епізод. Одна жінка розплакалась, побачивши, що рівень глюкози в неї у 4 рази перевищує норму. Вона говорила: «Я ж і «капалась» недавно. Що ж робити?» Інша її заспокоювала: «Та переходь ти швидше на інсулін. У мене теж таке було. А почала колотись і все стало нормально». Дійсно, у цієї хворої глюкометр зафіксував нормальну кількість глюкози в крові.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 січня 2014, 09:20 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації