Вхід | Реєстрація

Шановні споживачі природного газу!

Кобеляцьке УЕГГ повторно нагадує правила користування газом у побуті.

1. Небезпечні властивості газу

Пожежонебезпечність — від високої температури, яка утворюється під час горіння газу, можуть загорітися близько розташовані до полум’я занавіски або дерев’яні меблі, що розташовані ближче 15 см від газових приладів.
Вибухонебезпечність — у суміші з повітрям від 5 до 15 % газ вибухає, руйнуючи будівлю. Джерелом вибуху може бути відкрите полум’я, палаюча сигарета, іскра під час ввімкнення, вимкнення електричних приладів або від удару металом об метал.

Удушаюча дія на організм — газ не отруйний, але при значних його витоках витискається повітря з приміщення і людина може задихнутися від нестатку кисню.

Можливість утворення чадного газу при горінні. При правильному горінні газу утворюються речовини, не шкідливі для організму, але для цього процесу потрібно дуже багато кисню (на 1 куб. м. газу необхідно 10 куб. м. повітря).
Якщо приміщення погано провітрюється і кисню недостатньо, то при горінні утворюється дуже отруйний для організму чадний газ. При концентрації 1 % чадного газу в повітрі смерть настає через 1-2 хвилини.

Отруєння продуктами неповного згорання газу може виникнути:

— під час тривалої роботи газових приладів без провітрювання приміщення;

— при неправильному регулюванні пальників, коли з’являються язики полум’я жовто-червоного кольору;

— під час використання посуду з широким дном без належних комфорок;

— при користування газовими приладами, що підключені до димоходу з недостатньою або відсутньою тягою.
Для безпечного користування газом необхідно знати, що кватирка під час роботи газових приладів повинна бути відчиненою і ні в якому разі не можна затуляти вентиляційну решітку й щілинку між дверима та підлогою. Це порушує нормальний приплив повітря.

 

2. Перевірка димових та вентиляційних каналів на наявність тяги

Тяга в димових та вентиляційних каналах залежить від погодніх умов і погіршується в сиру погоду. Особливо часто буває задування в димоходах квартир, розташованих на верхніх поверхах. Тому необхідно дуже уважно перевіряти наявність тяги під час роботи приладів.

У приміщеннях, які обладнанні приладами і апаратами з відводом продуктів згорання в димоходи, не допускається влаштування витяжної вентиляції з штучним спонуканням. Періодичній перевірці і прочищенню підлягають:

— димові канали опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів, які працюють сезонно, — не рідше 1 разу на рік перед початком опалювального сезону, які працюють цілий рік, — 2 рази на рік (навесні і восени),

— димові канали опалювально-варильних печей — не рідше 2 разів на рік: перед початком опалювального сезону і навесні при настанні відлиги,

— димові канали від газових проточних і ємкісних водонагрівачів для гарячого водопостачання, ресторанних плит — не рідше 1 разу на 6 місяців при цегляних і комбінованих (цегляні і азбестоцементні, цегляні і керамічні) димоходах і не рідше 1 разу на рік — при металевих (з товщиною стінки не менше 3 мм), азбестоцементних, гончарних, а також димоходів, виконаних із спеціальних блоків жаростійкого бетону. Періодичність перевірок існуючих димоходів із перетином, меншим за перетин димовідвідного патрубка газового приладу, — не рідше 1 разу на 2 місяці. Вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими. Наявність тяги в димоходах визначається вузькою стрічкою тонкого паперу піднесеною до топки (лючка для спостереження) пічки, апаратів, приладів без тягостабілізатора, до отвору тягостабілізатора. Відхилення стрічки паперу в бік отвору для спостереження або в бік стабілізатора свідчить про наявність тяги. Тягу в димарі потрібно перевіряти перед кожним використанням газових водонагрівачів, печей та інших приладів, що мають відвід продуктів згорання в димохід.
Для перевірки наявності тяги у вентиляційному каналі до вентиляційної решітки підносять тонкий аркуш паперу. При задовільній тязі лист паперу повинен щільно притиснутися до решітки і стійко утримуватися в такому стані. Категорично забороняється користуватися запаленим сірником або папером для перевірки наявності тяги у вентиляційній системі.

 

3. При виявлені витоку газу

Витоки газу є основною причиною вибухів, пожеж, удушення та інших нещасних випадків.

Причинами витоків можуть бути:

— механічне ушкодження газопроводів, які можуть виникнути від прив’язаних до газопроводів мотузок, навішування шаф та ін.;

— висихання змазки кранів;

— неправильне користування газовими приладами: залишені без нагляду пальники на плиті заливаються і полум’я гасне;

— самовільний ремонт, заміна газового обладнання та втручання в систему газопостачання;

— корозія у зв’язку з відсутністю захисту від неї.

При виявлені запаху газу в квартирі, під’їзді, підвальному приміщенні пам’ятайте, що за нюхом визначити концентрацію газу не можливо. Тому для запобігання вибуху необхідно терміново прийняти наступні заходи:

— не палити вогонь, не курити, перекрити крани на опусках до газових приладів;

— не вмикати та не вимикати електроосвітлення та інші прилади, що працюють від електромережі;

— викликати аварійну службу за тел. 104;

— до прибуття аварійної служби провітрювати приміщення та організувати охорону від сторонніх осіб та внесення вогню.

 

4. Основні правила користування газом

Безпечне користування газом може бути тільки при безумовному виконанні інструкції з експлуатації газових приладів і суворому дотриманні правил користування газом. Власники житлових і громадських будинків повинні:

— надавати газовому управлінню всебічну допомогу при проведенні ними технічного обслуговування газового обладнання будинків;

— утримувати в належному стані підвали, технічні коридори і підпілля, забезпечувати постійне підтримування в робочому стані їх електроосвітлення і вентиляцію, спостерігати за станом ущільнення відгалужень підземних комунікацій в підвали будинків, а також місць перетинів газопроводами будівельних елементів будівель, своєчасно провадити їх ремонт;

— забезпечити в будь-який час доби безперешкодний доступ працівників газового управління у всі підвали, технічні коридори, і підпілля, а також приміщення;

— своєчасно перевіряти стан, а в разі потреби проводити ремонт димоходів і вентиляційних каналів оголовків димоходів;

— акти про перевірку стану димоходів і вентиляційних каналів надавати в УЕГГ;

— стежити за справністю зовнішніх газопроводів.

 

НЕ ЗАБУВАЙТЕ:

— перед включенням газових приладів провітривати приміщення, звернути увагу на положення кранів на газопроводі і газовому обладнання і перевірити наявність тяги у вентиляційному каналі,

— перед розпаленням духової шафи обов’язково її провітривати;

— перед включенням проточних водонагрівачів і опалювальних котлів перевіряти тягу в димоходах та повітрозабірних патрубків бездимарних котлів і конвекторів;

— після припинення користування газом закрити на газовому приладі і кран на опуску.

НЕБЕЗПЕЧНО:

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

— самовільно монтувати газові прилади та приєднувати до діючого газопроводу;

— змінювати місце розташування або заміну газового обладнання;

— самовільно ремонтувати або псувати газові прилади, а також користуватися газом при їх несправності;

— самовільно знімати пломби або порушувати її кріплення для включення газу;

— блокувати відмикаючі пристрої на автоматиці газових приладів;

— використовувати газові плити для обігріву приміщення.

Використовуйте газ правильно, тому що це чудовий помічник, який приносить у ваші квартири тепло і затишок.
Увага! При відсутності в абонента акту про перевірку димових і вентиляційних каналів газові прилади будуть негайно відключені від системи газопостачання.


Автор: Адміністрація Кобеляцького УЕГГ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 січня 2014, 12:40 | Полтавщина | Суспільство
1. шофер / 18 січня 2014, 15:37
Що до пожеж та вибухів, не ведіться, ето все понти.
Нинче газ такий шо його сірником зря не підпалити.
Бздо а не газ - там більше азоту чим самого газу.
Каструля із пів літрою води час гріється.
2. 7777фф / 18 січня 2014, 22:50
здати в санстанцію на проведення аналізів
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації