Вхід | Реєстрація

Кобелячани відсвяткували Водохреще

Кобелячани відсвяткували Водохреще

Це — третє найбільше свято року, яке завершує цикл різдвяних свят. Його ще називають Йорданом чи Богоявленням. Цього ж дня в церквах святять воду, оскільки вважають, що вона набуває цілющих властивостей. Її зберігають упродовж року.

Близько двохсот кобелячан зібрались у неділю 19 січня на центральному міському пляжі, аби відсвяткувати Водохреще. На відміну від минулих років цьогорічне свято проводилось організовано. Його організаторами виступили працівники ККП «Водоканал». Дійство було заплановане на 11 годину. Раніше зазначеного часу на місцевий пляж приїхала чергова карета «швидкої» та автомобіль служби МНС разом із рятувальниками. Дещо далі всіх бажаючих частували кашею та гарячим чаєм.

Задовго до початку святкування на центральний пляж почали приходити люди. Дехто одразу ж ішов пірнати в крижану воду. Серед них був і міський голова Олександр Ісип. Він, перебуваючи після пірнання в гарному та бадьорому настрої, розповів нам, що купається на свято Водохреще невперше. І вважає цей обряд запорукою здоров'я. Тим більше, що окрім купання 19 січня, він загартовується щоденно, обливаючись прохолодною водою. Ще двоє чоловіків, які стояли неподалік, також розповіли нам, що готувалися до цього дня і також регулярно обливаються водою. 53-річний Сергій Черненко стрибнув у холодну річку втретє за своє життя. А його 52-річний брат Віктор Черненко ніколи до цього не купався на свято Водохреще. Та цьогоріч вирішив взяти приклад із Сергія.

— Щороку збирався, та завжди щось заважало, — каже чоловік. — І нарешті зважився.

Серед місцевих корифеїв зимового купання і ті, кому немає 20-ти, і ті, кому за 70. Цьогоріч до них долучилося чимало новачків. Незалежно від віку і стажу «моржі» одностайні: вода — це здоров'я. А крижана вода — тим більше.

Об 11 годині отці Георгій Момоход та Василь Сверлович відправили службу та освятили воду як в річці, так і в ємкостях, які принесли з собою люди. Після чого всі охочі могли пірнути в крижану освячену воду. Скупатися наважились багато людей. Пірнали і чоловіки, і жінки, і навіть діти. Хто голосно, а хто мовчки. Дехто переконував, що їм дійсно спекотно після цієї процедури. Та священики зізналися, що для того, аби отримати Боже благословення, не обов’язково пірнати в крижану воду, можна просто помити руки або вмитися.

Також отець Василь Сверлович сказав, що наступного року подібне дійство знову планують провести в Кобеляках.

—  Навіщо ж їхати у Світлогірське? — каже він. — У нас що, води своєї немає? Тепер будемо святкувати в Кобеляках, на місці.

Хорошою кульмінацією святкування стало частування всіх бажаючих смачною кашею та чаєм.

— Гарна ідея! — хвалить чоловік років п’ятдесяти, тримаючи в руках пластикову тарілку з їжею. —  Адже після купання в ополонці гарячі страви — саме те, що треба!


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 січня 2014, 11:58 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації