Вхід | Реєстрація

Новорічні дерева вивезуть на звалище

Новорічні дерева вивезуть на звалище

Комунальники не ризикують використовувати ялинки і сосни в якості сировини для котелень.

Після невеличкої відпустки, пов’язаної з святковими вихідними, приступили до роботи численні міські та районні служби. Перші «плоди» їх діяльності визріли на вулиці Касьяна. Комунальники разом із енергетиками оперативно обпиляли гілля на каштанах, що ростуть на цій території. Потім виникла потреба прибрати обрізки. Раніше обрізане гілля вивозили на звалище і там воно зникало. Швидше за все, його банально палили.

У цьому році міські чиновники разом із комунальниками вирішили використати гілля обрізаних дерев ефективніше. Два дні на вулиці Касьяна працювала спеціальна установка для подрібнення деревини. Обладнання, приєднане до трактора, та з десяток комунальників досить хвацько переробили гілля з кількох десятків каштанів. Подрібнену масу вивезли на територію ККП «Водоканал».

Директор підприємства Іван Дяченко повідомив, що за два неповних дні було заготовлено близько 8 тонн подрібненої деревини. Вона буде використана для опалення адмінбудівлі підприємства. Така кількість сировини при цьогорічних погодних умовах дасть змогу підтримувати належну температуру в приміщеннях протягом місяця. У разі, коли вдарять 10-20-градусні морози, комунальники почнуть топити виключно дровами. За словами Івана Дяченка, використання обрізків каштанів не є дуже ефективним. «Ця деревина досить погано горить, — пояснює Іван Іванович. — Сосна, клен, тополя горять краще і віддають тепла більше. Хоча спалювання обрізків каштанів  у будь-якому разі ефективніше, аніж використання для обігріву природного газу та електрики. «От, порахуйте, — пропонує Дяченко. — Щоб подрібнити гілля ми використали 50 літрів дизпалива. Це, грубо кажучи, 500 гривень. Люди працювали — теж витрати. Але більше тисячі не буде. А так би оті 50 літрів використали для вивезення гілок на звалище, де їх би трамбували і палили. А взагалі, щоб використовувати всі оці обрізки максимально ефективно, потрібно робити з них палети. Або переводити на подібні системи опалення  якомога більше будівель».

А ось ялинки і сосни дрібнити, а потім використовувати в якості палива комунальники не будуть. За словами Дяченка, у цій деревині надто багато смоли, яка потім заб’є колосники в котлах. Отже, викинуті кобелячанами дерева, як і раніше, вивезуть на майданчик для збору відходів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 січня 2014, 13:47 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації