Вхід | Реєстрація

У Нових Санжарах протестували проти диктатури

У Нових Санжарах протестували проти диктатури

19-го січня у Нових Санжарах відбулася чергова акція протесту проти діючої влади. Близько сорока чоловік на площі перед райдержадміністрацією протестували проти прийняття антинародних «ручних» законів та запровадження диктатури в Україні.

Після прийняття Верховною Радою України 16-го січня «ручних законів», які фактично позбавили українців права на будь-який протест, виходити на вулицю та ще й участувати в мітингу проти влади стало справжнім подвигом. Тому не дивно, що у неділю на народне віче біля райдержадміністрації прийшли усього близько сорока чоловік. Проте, новоприйнятих законів злякалися не всі. Кілька мітингувальників прийшли на акцію у будівельних касках — на знак протесту проти абсурдності прийнятих законів. Так, відповідно статті одного з них, «участь у мирних зібраннях у касці, форменому одязі, з вогнем карається арештом на строк до 10 діб».

Деякі учасники мітингу приходять з плакатами: «Ні — диктатурі в Україні!», «Ганьба рукоблудам із Верховної Ради!», «Мій майдан — тут!». Перед людьми виступають представники опозиційних партій, які розповідають про ситуацію у країні, яка голосуванням 16-го числа загострилася максимально.

— Фактично у країні введено диктатуру! — говорить голова районного осередку ВО «Свобода» Віталій Токовий. — Відповідно до цих «законів» ми не лише не маємо права протестувати проти влади на вулицях, нам навіть хочуть заборонити висловлювати свою позицію в Інтернеті. Наприклад, мене можна саджати за поширення екстремістських матеріалів на моїй сторінці у соціальній мережі. За це тепер дають 3 роки позбавлення волі!

— Представники влади, напевно, не знають, що головним екстремістом в Україні був Тарас Шевченко. Потрібно нагадати їм його рядки: «Кайдани порвіте! І вражою злою кров’ю волю окропіте!», — додає у своєму виступі учитель історії Галина Бунецька.

На віче виступають також голова районного осередку «Удару» Олег Решетило, представники молодіжних організацій, громадські активісти.

— Треба чітко розуміти, що усі ці нібито «закони» приймалися чітко під Майдан. І вони яскраво демонструють, що він аж надто допік діючій владі! — говорить голова районної організації ВО «Батьківщина» Геннадій Супрун.

Так, відповідно до прийнятих руками законів тепер за рух у колонні більше 5 авто у власника можуть забрати на 2 роки (!) і права, і транспортний засіб. Цілком зрозуміло, що це акцентований удар по «АвтоМайдану» як найдієвішій силі протестувальників. За блокування доступу до житла відтепер можна отримати 6 років! Це — відповідь на пікети активістів Майдану у Межигір’ї, під помешканнями Захарченка, Медведчука та інших політиків. Крім цього, 3 роки в’язниці тепер світить тому, хто надумає збирати та розповсюджувати інформацію про беркутівців, які б’ють мирне населення або суддів, які саджають за ґрати невинних. Нагадаємо, що однією з тактик Майдану був якраз максимальний збір інформації про всіх причетних до злочинів проти народу і розповсюдження її через ЗМІ та соціальні мережі.

Один із виступаючих у своїй промові зауважує, що серед тих, хто голосуванням руками приймав у стінах Верховної Ради диктаторські закони, був і мажоритарник Олексій Лелюк, який повинен представляти у раді інтереси усіх мешканців свого округу, в тому числі новосанжарців. Сумнівно, що серед його передвиборчих обіцянок було позбавлення українців прав, гарантованих Конституцією.

Акція на площі перед РДА триває близько години. При цьому охорону громадського порядку здійснюють три правоохоронці, які до самих мітингувальників не підходять, а спостерігають за подіями звіддалік. Вони не здійснюють спроб заарештувати учасників акції, які прийшли у касках. Можливо, тому, що «ручні» закони на той час іще офіційно не опубліковані у державних ЗМІ і не мають законної сили? Хоча, яку законну силу може мати закон, який приймається із порушенням усіх існуючих регламентних норм?!

Наприкінці мітингу віче обирає та затверджує раду районної організації ВО «Майдан». При цьому один із мітингувальників досить цікаво пояснює, чому раду обирають саме 19-го січня.

— Давайте, оберемо сьогодні. Може, востаннє збираємося…

Дійсно, після того як Віктор Янукович підписав, а офіційні друковані ЗМІ надрукували «ручні» закони (вранці 21-го січня з’явилася інформація, що закони оприлюднені у «Голосі України» — авт.), в Україні розпочалося зовсім інше життя. Воно не має нічого спільного з демократичними цінностями провідних країн світу, а нагадує тотальну диктатуру в Білорусії чи Північній Кореї.

Віче завершується живим виконанням Державного Гімну. Новосанжарці співають його на площі чи не в останнє. Адже завтра за слова «згинуть наші вороженьки» та «душу й тіло ми положим» цілком зможуть дати статтю за екстремізм…


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 січня 2014, 13:20 | Нові Cанжари | Політика


1. Гість / 24 січня 2014, 13:56
молодці !!!
2. читач / 24 січня 2014, 16:25
Слава Україні !!!
3. Гість / 24 січня 2014, 18:08
Самі ж обрали Лелюка!Захотілося списаного БТРа?Будь-ласка!Можливо в близькому майбутньому отримаєте й бойовий,тільки вже на вулицях Нових Санжар,та з беркутівцями на броні!
4. Гість / 24 січня 2014, 22:56
Більше тут зробив Паршевлюк,що звернув увагу ніж ці люди,хоча і це уже добре.Люди поки що не усвідомлюють що сталося,і живуть в тій хаті що з краю.Вони можуть повозмущатись собі під ніс на базарі, а весь інший час бояться.
5. Гість / 25 січня 2014, 11:27
А де ж Бульбаха Сергій,де його фракція...чи почекає коли крісло звільниться, так там уже он Решетило чекає
6. Гість / 25 січня 2014, 13:33
мабуть злякалися закону нового
7. Гістьмишутка / 26 січня 2014, 18:24
чтото я и рекунца тоже не наблюдаю
8. Гість пп / 26 січня 2014, 20:34
Слава Україні,слава патріотам ! Зека геть !
9. Гість / 28 січня 2014, 22:09

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації