Вхід | Реєстрація

Використання земель прибережно-захисної смуги Дніпра та її водосховищ знаходиться під особливою охороною екологічної прокуратури

Кременчуцькою міжрайонною екологічною прокуратурою Дніпровської екологічної прокуратури в 2013 році була проведена робота з нагляду за цільовим використанням земель прибережно-захисної смуги Дніпра та його водосховищ у межах Полтавської та Кіровоградської областей.

Згідно ст. 58, 59, 60, 61 Земельного кодексу України, прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності.

Та під час проведення прокурорських перевірок було виявлено численні факти неправомірного вилучення з державної власності та передачі в приватну земельних ділянок понад Дніпром та їх водосховищ у межах Полтавської і Кіровоградської областей. Тільки за 2013 рік екологічною прокуратурою до суду пред’явлено 44 позови щодо незаконного вилучення з державної власності земельних ділянок загальною площею 22,5 га. На сьогодні за цей же період часу розглянуто та задоволено 29 позовів прокурора на загальну площу земель 36,48 га, у тому числі направлених у 2012 році. Реально виконано рішення судів, що стосувалися повернення до державної власності та користування 28,3 га землі.

До суду також направлено кримінальне провадження щодо заступника одного з начальників районного відділу Держкомзема Полтавської області, який неправомірно сприяв у передачі в приватну власність земель природно-заповідного фонду, розташованих у межах прибережно-захисної смуги річки Дніпро і  Дніпродзержинського водосховища.

Робота в цьому напрямку продовжується.

 

Боротьба з браконьєрством

Кременчуцькою міжрайонною екологічною прокуратурою Дніпровської екологічної прокуратури в 2013 році була проведена робота щодо охорони водних живих ресурсів річки Дніпро та її водосховищ на території Полтавської, Кіровоградської областей.

За вказаний період часу працівниками екологічної прокуратури здійснювалось процесуальне керівництво за 122 кримінальними провадженнями, порушеними за ознаками вчинення кримінальних злочинів, передбачених ст.249 КК України (незаконне заняття рибним промислом). Неправомірними діями правопорушників державі було завдано збитків на загальну суму 296 тис. грн. Під час досудового розслідування, яке здійснювалось працівниками органів внутрішніх справ, браконьєрами до бюджету в добровільному порядку відшкодовано 104 тис. грн. Для притягнення до кримінальної відповідальності до суду направлено 75 кримінальних справ, з них 68 уже розглянуто, а винні особи засуджені. З метою примусового стягнення з браконьєрів завданих збитків, прокуратурою до суду направлено позовні заяви на загальну суму 192 тис. грн. Усі позови розглянуті та задоволені, проводиться робота з реального виконання рішень судів.


Автор: В. В. ЛІСОВИЙ, Кременчуцький міжрайонний екологічний прокурор


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 січня 2014, 10:25 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації