Вхід | Реєстрація

Жертва пневмонії

30 грудня у селі Красна Лука односельці прощалися з 42-річною Любов’ю М. (прізвище не вказуємо з етичних міркувань). В останню путь її проводжали всім селом. Сільський голова у короткому прощальному виступі перед мешканцями Красної Луки заявив, що жінку «вбили» лікарі райлікарні. «У лікарню жінка прийшла своїми ногами, сама, здорова-здоровісінька. Це там не надали їй допомогу вчасно і кваліфіковано», - зробив висновок голова. Ця заява миттю облетіла район і обросла чутками. Говорили, що жінка померла від свинячого грипу. Чутки дійшли і до редакції. Щоб з’ясувати причину смерті та прокоментувати дії лікарів, ми звернулися до заступника головного лікаря Марії Йосипівни Осипчук.
«Зразу скажу, що жінка померла не від свинячого грипу, - почала моя співрозмовниця. – Любов М. близько 10 років перебувала на обліку в акушерсько-гінекологічному відділенні райлікарні. Поступила у лікарню вона 8 грудня з дуже низьким показником гемоглобіну - 62. Десять днів її готували до операції, проводили лікувальну терапію. На операцію вона йшла з гемоглобіном 110. Наступного після операції дня у неї піднялася висока температура. Різко погіршився стан здоров’я, і ми перевели її у реанімаційне відділення. Дев’ять днів лікарі-реаніматологи боролися за життя жінки, застосовуючи всі відомі методи, консультувалися з обласними лікарями. Та імунна система жінки настільки була слаба, виснажена хворобою та сильнодіючими ліками іноземного виробництва, що організм не мав сили боротися. Ослаблений організм не справився. Жінка померла від госпітальної пневмонії, яка розвилася на фоні тяжкої анемії. Госпітальна пневмонія – це практично 100-відсоткова смерть. Версію, що її заразили лікарі, відкидаємо, бо ж того дня зробили таку ж операцію ще одній жінці. Вони удвох перебували у палаті, фактично жили разом протягом деякого часу.
Це дуже неприємний для нас випадок. Схожий траплявся років 10-15 тому. Дуже шкода, що жінки до гінеколога звертаються не часто і запізно.
Рідні хотіли везти жінку на Полтаву та вона була нетранспортабельною. Ми спілкувалися з родичами померлої, вони все бачили: як її лікували, які ліки призначалися і які медичні апарати застосовувалися. Багато неприємного зараз говорять на адресу лікарів. Думки у кожного різні».
Не знаємо, чи втішить це пояснення родичів Любові М., чи розвіє воно чутки серед населення, та кожен дійсно має право на власну думку.

Інформаційно
Нозокоміальна (госпітальна) пневмонія
• Рання – виникає протягом перших 5 днів з моменту госпіталізації і зумовлена збудниками, які були у хворого ще до надходження до стаціонару.
• Пізня – розвивається не раніше 6-го дня госпіталізації і спричинена власне госпітальною мікрофлорою з більш високим ризиком наявності високовірулентних і полірезистентних збудників. Така госпітальна пневмонія характеризується менш сприятливим прогнозом.
З огляду на тяжкість перебігу захворювання, серйозність прогнозу й особливості ведення реанімаційних хворих виділяють в особливу форму так звану вентилятор-асоційовану пневмонію (ВАП) – пневмонію, що виникла через 48 год. від початку проведення ШВЛ за відсутності ознак легеневої інфекції на момент інтубації.
Діагноз ГП – безумовне показання для застосування антибіотиків, що є основою лікування у таких хворих. Антибактеріальну терапію необхідно починати одразу після встановлення діагнозу. Абсолютно неприйнятним є зволікання з терміновим призначенням антибіотиків пацієнтам із тяжким перебігом захворювання через відсутність результатів бактеріоскопії і засіву харкотиння, оскільки затримка введення першої дози антибіотика на 4 год. зумовлює значне зростання ризику смерті таких хворих.
Найважливішим фактором підвищення виживання пацієнтів із ГП є своєчасне призначення адекватної антибіотикотерапії.

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 січня 2010, 11:15 | Гадяч | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації