Вхід | Реєстрація

Як законно збирати в школах гроші?

Як законно збирати в школах гроші?

Спочатку необхідно створити благодійний фонд. І до цієї поради прислухався батьківський колектив Кобеляцької загальноосвітньої школи № 2.

Залучати кошти батьків на потреби навчальних закладів можна лише з дотримуванням норм законодавства. Цю інформацію ми знайшли в повідомленні прес-служби Міністерства освіти, науки, молоді та спорту на його офіційному сайті. Освітнє відомство акцентує увагу на незаконності вимог про обов’язкове внесення батьками учнів коштів на потреби навчального закладу. Натомість батьківським комітетам пропонують створювати благодійні фонди, контролювати вступ і розподіл грошей та брати участь у вирішенні інших питань, передбачених статутом цих громадських організацій. У Міністерстві також нагадали, що прийом благодійних внесків має здійснюватися виключно на добровільній основі.

До поради з приводу створення благодійного фонду прислухався батьківський колектив Кобеляцької загальноосвітньої школи № 2. Минулого тижня в навчальному закладі відбулась загальношкільна батьківська конференція. На ній розглянули можливість створення благодійного фонду.

Серед присутніх на конференції були представники батьківського колективу від кожного класу, класоводи та вчителі.

Директор школи Світлана Ніколенко зазначила, що питання з приводу створення благодійного фонду вивчалося батьками не один місяць. За її словами, на сьогоднішній день фінансування школи вистачає лише на заробітну плату педагогічному персоналу, оплату енергоносіїв, харчування учнів та їхнє підвезення. На інші потреби навчального закладу фінансів не вистачає. Тому під час конференції всім присутнім батькам була винесена пропозиція обговорити доцільність створення такого фонду та розглянути його основні завдання.

Далі Світлана Ніколенко ознайомила присутніх із основними пунктами статуту. Вона наголосила, що створення фонду не несе за собою прибуток. Його члени будуть працювати виключно на громадських засадах. Джерелом формування фонду директор назвала прийняття на рахунок благодійних внесків не лише від батьківського колективу, а й від установ, організацій, приватних осіб та інших джерел, які не заборонені законодавством.

Для реалізації цих завдань спершу потрібно створити правління: обрати голову, членів фонду та наглядову раду. Саме вони будуть вести документацію, контроль витрат і звітуватись про витрачені кошти перед іншими батьками. До речі, членами фонду повинен бути виключно батьківський колектив школи. Далі цю громадську організацію необхідно офіційно зареєструвати, відкрити рахунок в одному з банків та виготовити печатку.

— Використання коштів буде прозорим і кожен із батьків матиме уяву, де використані кошти і чи доцільно це було зроблено. Витрачатимуться гроші лише з відома правління фонду, — сказала директор. — А внески будуть проводитись виключно на добровільній основі.

Присутній на конференції представник батьківського колективу Іван Терновий висловив своє припущення з приводу того, що існування благодійного фонду може поставити в нерівні умови учнів школи.

— Може виникнути проблема. Один батько здасть тисячу гривень, а інший — сто. І учні про це знатимуть. Як тут бути? — запитав він.

Та Світлана Ніколенко відповіла, що нерівності між дітьми бути не може, адже благодійні внески надходитимуть безпосередньо на рахунок школи, а не збиратимуться в класах. Отож, не потраплятимуть ні до кого з працівників школи на руки. Тому учні не знатимуть про кількість грошей, зданих батьками.

— Так не розповідайте вдома, скільки ви здали! — прозвучало в залі. — Ця ж проблема починається з батьків, а не з дітей.

Під час обговорення цього питання взяла слово і голова ради школи Ольга Магда.

— По-перше, це буде благодійний фонд, — каже Ольга Миколаївна. — Тому ніхто не змушуватиме вас вносити на рахунок гроші. Кожен може робити це в залежності від своїх можливостей. Наш фонд буде розрахований не лише на батьків, а й на організації чи підприємців, які можуть зробити добровільні пожертви на потреби нашої школи.
Насамкінець обговорення присутні перейшли до голосування. За його результатами більшість батьків проголосували «за» створення благодійного фонду. Після цього відбулись вибори правління громадської організації та наглядової ради. Кандидатури також були прийняті рештою батьків одноголосно.

Після завершення батьківської конференції ми звернулись до начальника районного відділу освіти Наталії Коваль. Вона розповіла, що Кобеляцька загальноосвітня школа № 2 є першим навчальним закладом, у якому батьківський колектив вирішив створити власний благодійний фонд. Принаймні, за словами Наталії Мефодіївни, офіційно такі громадські організації ніде в районі поки що не зареєстровані. Також вона додала, що надалі решті навчальних закладів буде рекомендовано поширювати досвід школи № 2.

Також ми поцікавились у прокурора Кобеляцького району, чи надходили раніше заяви до відомства з приводу збору грошей у школах. Районний прокурор Вадим Кохно розповів, що за час його роботи на цій посаді він таких скарг не пам’ятає. І назвав рішення батьківського колективу школи № 2 законним вирішенням цієї проблеми. Адже така процедура чітко прописана в Законі України «Про благодійництво та благодійні організації».


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 лютого 2014, 09:10 | Кобеляки | Суспільство


1. Гість / 5 лютого 2014, 17:46
начальник районно ставит подругу директором,и тут вдруг ни в третей ни в первой школе создают фонд!!!интересно!!!
2. Гість / 5 лютого 2014, 17:48
зато продуманно и документально с родителей деньги соберут!
3. Гість / 5 лютого 2014, 17:50
1. Гість пише:
«начальник районно ставит подругу директором,и тут вдруг ни в третей ни в первой школе создают фонд!!!интересно!!»

А ви з першої чи з третьої?
4. Гість / 5 лютого 2014, 18:20
1. Гість пише:
«начальник районно ставит подругу директором,и тут вдруг ни в третей ни в первой школе создают фонд!!!интересно!!!»

Не ліпіть горбатого до стінию
5. Гість / 5 лютого 2014, 18:29
я з с-й школи,давайте почнемо з того що в другу школу щоб здати дитину треба хабарь тисячу спочатку,про що ще говорити?
6. Гість / 5 лютого 2014, 18:36
я с Вами согласна,я интересовалась как устроить на работу ребенку мне что в первой. что во второй школе сказали денег заплатить и все будет хорошо,и примером поставили ярошенко что мать в первой школе работает а заплатили во вторую и пошла сюда так как здесь муж что б рядом быть!
7. Гість / 5 лютого 2014, 18:36
5. Гість пише:
«я з с-й школи,давайте почнемо з того що в другу школу щоб здати дитину треба хабарь тисячу спочатку,про що ще говорити?»

хабар - це коли в карман гроші. Якщо на рахунок - там контроль інший. Чи ви не розумієте? Якщо - ні, значить на "2" вчились, а отже, це ваша проблема, а не вчителів.
8. гість / 5 лютого 2014, 20:50
хабар - це коли в карман гроші. Якщо на рахунок - там контроль інший. Чи ви не розумієте? Якщо - ні, значить на "2" вчились, а отже, це ваша проблема, а не вчителів.

Це проблема загальнодержавна, тому, що "безкоштовній" шкільній освіті прийшов п....ць, як і всьому в цій країні.
9. Яна / 5 лютого 2014, 20:55
Одні "Гості"присутні чи один Гість?Упевнена що коментарі дають лише ті у яких серед зими снігу не випросиш не те щоб вони хабарі давали.Я за свою доньку хабарів не давала не було за що своя голова працювала а не хабарі виставляли оцінки.
10. Гість / 5 лютого 2014, 20:59
9. Яна пише:
«Упевнена що коментарі дають лише ті у яких серед зими снігу не випросиш не те щоб вони хабарі давали.Я за свою доньку хабарів не давала не було за що своя голова працювала а не хабарі виставляли оцінки.»

Згодна на всі 100%.
11. Гість / 10 лютого 2014, 23:10
своя голова,ось не брешить коли вси знають
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації