Вхід | Реєстрація

Служити в армії було його давньою мрією

Відтепер — це не обов’язок, а звичайна робота. Адже сьогодні до війська беруть винятково на контрактній основі. Винятком є війська Міністерства внутрішніх справ України.

Багатьох молодих бійців із нашого району вже встигли відправити служити за контрактом. Тому кореспонденти «ЕХО» вирішили зустрітися з одним із них, аби дізнатися, як проходить їхня служба. Для цього ми домовилися про зустріч із 24-річним Дмитром Жимбеєм із села Підгора. Він якраз приїхав погостювати додому в першу свою офіційну відпустку. Наша зустріч відбулась у районному військкоматі в присутності військового комісара Сергія Каплатого. Він також виявив бажання поспілкуватися з молодим військовим та поцікавитися особисто, як проходить його служба.

Дмитро Жимбей розповів, що служити в армії було його давньою мрією. Раніше йому заважало навчання в університеті. Та коли він дізнався про службу за контрактом, то не задумуючись вирішив пов'язати своє життя з армією. У серпні минулого року його відправили на службу у високомобільні десантні війська до Дніпропетровської області в селище міського типу Гвардійське. Разом із ним переїхала і його дружина з дев'ятимісячною донечкою. За словами Дмитра, вона з розумінням сприйняла новину про переїзд. Зараз дружина перебуває в декретній відпустці по догляду за дитиною. Та з часом планує вийти на роботу. І перспективи для цього в селищі є.

Сьогодні родина винаймає квартиру. Молодий солдат зазначає, що це було його особисте бажання.

— Нам, як сімейним, пропонували кімнату в гуртожитку, та я не захотів там проживати. Бо разом із маленькою дитиною в гуртожитку нам не комфортно було б жити. А якщо ти не одружений, то разом із усіма живеш у казармі, а після робочого дня можеш покидати межі військової частини. Ну і, як на будь-якій роботі, усі мають право на два офіційні вихідні дні та щорічну 30-денну відпустку, — розповів Дмитро.

Сьогодні його заробітна плата становить 3 тисячі 200 гривень. До цього ж він має право на безкоштовний обід. За окрему платню можна харчуватися ще вранці та ввечері. Також усіх військових забезпечують необхідним одягом, починаючи від шкарпеток до теплого бушлата.

За цей зовсім недовгий час Дмитро встиг вирости по службі з рядового солдата до сержанта матеріального забезпечення. На сьогоднішній день він працює оператором-навідником бойової машини. Та зовсім скоро чоловік планує йти на підвищення.

Дмитро розповів, що військові мають можливість активно займатися спортом. Для цього в їхньому розпорядженні секції з рукопашного бою, футболу, волейболу та тренажерний зал.

За словами молодого сержанта, багато хлопців приходять на службу не думаючи. Є хлопці тільки-но після школи, є більш дорослі.

— Та з тими, хто служити не хоче, не церемоняться, — каже він. — Можуть навіть вигнати за невиконання умов контракту. Та той, хто хоче служити, служитиме.

Весною в Дмитра буде перший у його житті стрибок із парашутом. За його словами, щороку він повинен стрибнути мінімум п’ять разів.

— Є в нашій частині і жінки. На рахунку декого з них є близько тисячі стрибків, — сказав військовий.

Та найголовніше, що відзначив Дмитро, — служба в армії йому подобається.

— Є перспектива росту! — сказав він.

Військовий комісар Сергій Каплатий розповів, що на сьогоднішній день виявили бажання проходити військову службу за контрактом 17 призовників та військовозобов’язаних. Усі вони вже уклали свій перший контракт та проходять службу в Кременчуку, Дніпропетровську, Харкові, Одесі та Криму. Також він розповів про те, що до кінця 2014 року заробітна плата солдата та сержанта військової служби за контрактом буде поступово зростати. Станом на 1 січня вона складає 2400-3450 гривень, із 1 квітня буде 2700-3900, а з 1 липня — 3000-4350.

Тож для ознайомлення з порядком прийняття на військову службу за контрактом та переліком чергових частин, які здійснюють відбір кандидатів, Сергій Каплатий порадив звертатись до Кобеляцького районного військового комісаріату.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 лютого 2014, 11:18 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації