Вхід | Реєстрація

«Коли вже священик стріляє, значить у суспільстві щось не так»

«Коли вже священик стріляє, значить у суспільстві щось не так»

В умовах безпрецедентних заходів безпеки районні депутати прийняли бюджет, звернення до Президента та вислухали християнську проповідь.

Так уже сталося, що автору статті під час сесії райради довелось сидіти поряд із благочинним Української Православної церкви Московського патріархату отцем Василем Сверловичем. Доки депутати розміщувались у сесійному залі, ми встигли обмінятися кількома фразами. Отець Василь висловився щодо ситуації в Україні з точки зору православного священика. Він сказав, що людям не вистачає справжньої віри і християнських любові та смирення. «Нібито всі православні, усі ходять до церкви, — розмірковував священик. — Але наче напоказ те роблять. Прийдуть із храму Божого і намагаються будь-що перемогти, довести, що саме вони праві, що їхнє зверху. А любов справжня іссякла»...і коли вже священик стріляє, значить у суспільстві щось не так (Отець Василь мав на увазі інцидент, який відбувся днями в Марківці).

Благочинному надали слово, уже коли сесійне засідання закінчувалось. Він не займав трибуну, не виходив на середину зали. Отець Василь піднявся зі свого місця і почав говорити. Говорив про любов до ближнього, про терпіння і смирення. Нікого не засуджував і ні на чию сторону в політичному конфлікті не ставав. Депутати вислухали промову священика в абсолютній тиші, як проповідь у храмі. А потім довго аплодували.

 

Безіменний співробітник РДА вчергове спробував перешкоджати роботі журналістів

Потрібно відзначити, що чергова сесія кобеляцьких депутатів пройшла в умовах безпрецедентних заходів безпеки. Такого в сучасній історії місцевого самоврядування ще не було. До початку зібрання біля входу в адмінбудівлю постійно чергували двоє міліціонерів у формі. Ще кілька правоохоронців знаходились у коридорі, одразу за дверима. Так що депутатам і запрошеним на сесію доводилось проходити через справжній міліцейський кордон.

Окрім правоохоронців, на вході в будівлю райради чергували ще кілька чоловіків у цивільному. Один із них, особливо настирливий, учергове спробував завадити роботі представників ЗМІ. Зокрема, почав розповідати журналістам «ЕХО», що вести відео і фотозйомку біля входу в адмінбудівлю не можна. Та завдяки професійним діям міліціонерів, які швиденько запросили представників преси в будинок, обійшлося без конфлікту. До речі, невідомий чоловік, який учергове спробував порушити конституційні права громадян, представився співробітником райдержадміністрації. При цьому назвати своє прізвище він відмовився. А в самому сесійному залі і на всьому другому поверсі, де розміщені кабінети чиновників РДА, було спокійно. Депутати від різних політичних партій між собою не конфліктували і не сперечались. Не надто палали пристрасті і під час самого засідання.

 

До влади звернулись дипломатично

Спочатку депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих у громадянському протистоянні. Потім усі присутні привітали з днем народження та тридцятим ювілеєм роботи на посаді сільського голови Олександра Калантирю з Дашківки. Голова РДА Анатолій Таранушич із цього приводу констатував: «Ще тільки 30 років працюєте».

Далі все пішло у звичному для сесійних засідань райради стилі. За більшість питань одразу проголосували, навіть не обговорюючи їх. Аргументували депутати це тим, що досконально розглядали всі питання повістки денної під час засідань постійних комісій.

Та коли мова зайшла про прийняття депутатського звершення до вищих органів влади, відбулась невеличка дискусія.

Хоча перед початком обговорення голова РДА від імені фракції Партії Регіонів закликав депутатів прийняти узгоджений текст звернення до Президента і парламенту. Він сказав, що зміст узгоджували дві найбільші фракції в раді — «регіонали» і представники «Батьківщини».

Та обговорення все ж відбулося. Представник «УДАРу» Ганна Кабак нагадала, що в Кобеляцькій райраді є й інші політичні сили. Тому потрібно врахувати і їх думку. І зачитала кілька поправок, котрі, на їх погляд, потрібно внести в документ. Зокрема, йшлося й про заборону діяльності спецпідрозділу «Беркут». Виступив зі своєю пропозицією і представник «Батьківщини» Володимир Білоусько. Він запропонував менш радикальні зміни. Конкретніше, попросив виключити пункт про недопущення проявів сепаратизму. Та під час голосування ні пропозиція Кабак, ні поправка Білоуська не набрали необхідної кількості голосів. Отож, звернення депутати прийняли. «За» проголосували всі регіонали, комуністи і частина «батьківщинців» та «фронтовиків». Хоча й не всі представники опозиційних партій підтримали звернення без запропонованих поправок.

Після цього й без того незначна напруга в залі вичерпалась. Хіба що, Микола Жук учергове дорікнув голові райради Тагадюку за організацію поїздок у Київ.

Із позитивного можна назвати те, що бюджет району зріс до 147 мільйонів. А голова РДА Анатолій Таранушич повідомив, що досягнута домовленість про початок будівництва свинокомплексу в Лучках і є надія на відновлення роботи молококонсервного заводу в Біликах.





Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 лютого 2014, 10:33 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації