Вхід | Реєстрація

Служба медичної швидкої допомоги отримала новий автомобіль

На чергову нараду ветеранів завітав головний лікар Кобеляцької швидкої медичної допомоги Гарік Нагайченко. Він розповів присутнім про специфіку роботи служби, яку він очолює.

За словами Гаріка Нагайченка, після реорганізації установи по всій Україні були створені округи медичної швидкої допомоги. До Полтавського відділення, для прикладу, входять Новосанжарський, Чутівський, Полтавський та Машівський райони. Кобеляччина відноситься до Кременчуцького округу. До того ж, у нього входять Кременчуцький, Комсомольський і Козельщинський райони.

— Якщо раніше відділення «швидкої» було підпорядковане головному лікарю Кобеляцької центральної районної лікарні, то тепер — безпосередньо Кременчуцькому округу, — каже Гарік Борисович. — Після реорганізації наші функції дещо змінились. Якщо раніше, для прикладу, обезболенням онкохворих на дому займався персонал швидкої допомоги, то сьогодні ці функції з нас зняли. Зараз їх виконують сімейні лікарі Центру первинної медико-соціальної допомоги. Раніше фельдшери або лікарі швидкої допомоги засвідчували смерть на дому. Тепер цю роботу виконує персонал Центру первинної медико-соціальної допомоги спільно з правоохоронцями.

Головний лікар швидкої допомоги також розповів, що після реорганізації служби змінився і час, протягом якого лікарі повинні приїхати до хворого. За його словами, сьогодні він становить 25 хвилин по місту. А в сільській місцевості — протягом 1 години.

— У місті ми намагаємось доїхати без затримок, якомога швидше. Та до деяких сіл району оперативно дістатися просто не можливо. Адже Кобеляцький район — один із найбільших за протяжністю. Для прикладу, відстань до села Радянське становить близько 50 кілометрів. І ви самі розумієте, що на кареті «швидкої» до цього населеного пункту за 25 хвилин доїхати дуже складно, — розповів Гарік Борисович.

Також він акцентував увагу на тому, що Кобеляцька швидка медична допомога отримала новий автомобіль марки «Citroen». І відтепер по Кобеляках працюватимуть дві карети «швидкої» і дві бригади фельдшерів. Новий автомобіль оснащений усім необхідним обладнанням: електрокардіографом, апаратом штучного дихання та дефібрилятором. Усі фельдшери, які працюють на «швидкій», наразі проходять навчання. Після чого вони отримають сертифікат і будуть допущені до роботи на цьому обладнанні.

— Також у автомобілі є сидячі носилки. До речі, вони є дуже зручними. Адже бувають випадки, коли носилки не можна розвернути в квартирах або ж між поверхами, — додав Гарік Нагайченко.

Ще він розповів, що відтепер усім хворим, до яких бригада швидкої допомоги виїжджає на виклик, роблять електрокардіограму. Адже, за словами лікаря, пропустити інфаркт міокарда без цього обстеження дуже просто.

З приводу цього захворювання, то Гарік Борисович додав, що в Полтавській області здавна практикується використання препарату «Металізе». Коли лікарі діагностують хворому інфаркт, то вводять цей тромболітичний препарат. Це потрібно зробити в перші 4-6 годин після виявлення симптомів. Ці заходи в половині випадків дають можливість урятувати життя людини, відновити нормальний кровообіг організму та уникнути ускладнень. До речі, за минулий рік у Кобеляцькому районі зафіксовано 43 хворих із таким діагнозом. З них — 12 були доставлені до лікарні каретами «швидкої».

Лікар також розповів, що апарат електрокардіограф, який наявний у службі, має можливість передавати кардіограми хворого безпосередньо до Полтави. Там у відділі діагностики швидкої допомоги є лікарі-кардіологи вищої категорії, які приймають отримані результати та допомагають поставити правильний діагноз у режимі реального часу.

— Ще ми маємо апарат для виміру цукру в крові — глюкометр. Останнім часом побільшало людей, хворих на діабет. Серед них є такі, які недбало ставляться до лікування цього захворювання і потрапляють до лікарні у вкрай важкому стані, — сказав лікар.

Гарік Нагайченко додав, що, проаналізувавши виклики «швидкої» за останні три місяці, він дійшов ось якого висновку: допомоги лікарів потребують хворі похилого віку та люди з захворюваннями серцево-судинної системи. А протягом останнього часу почастішали виїзди до осіб, які мають проблеми з травленням.

Підсумував свою доповідь лікар інформацією про те, що медикаментів та паливно-мастильних матеріалів у Кобеляцькому відділенні вистачає.

— І пам’ятайте, що номер швидкої допомоги 103 ніхто не відміняв. І телефонувати на нього можна безкоштовно як із стаціонарного, так і з мобільного телефонів, — сказав на завершення Гарік Нагайченко.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 лютого 2014, 11:30 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації