Вхід | Реєстрація

«Літератору» — три роки

«Літератору» — три роки

Минулої п’ятниці в залі засідань Кобеляцької міської ради відбулись урочистості з нагоди відзначення третьої річниці утворення громадського об’єднання «Літератор».

Цю подію члени «Літератора» зустріли в колі друзів та шанувальників творчого слова. Перед початком урочистостей присутні мали змогу ознайомитися з виставкою творів і полотен образотворчого мистецтва авторів, що є вихідцями з Кобеляччини. Також на екрані мультимедійного проектора глядачі переглянули фільм про творчі зустрічі членів «Літератора».

Захід розпочався з пісні про кобеляцький край у виконанні хору районного Центру культури та дозвілля. Після чого з вітальними словами до присутніх звернувся керівник громадського об'єднання Леонід Митько. Він розповів, що за період існування «Літератора» вдалося створити справжній творчий колектив, провести безліч цікавих зустрічей та видати цілий ряд книг.

— Усі ці роки реалізовувалась головна мета літературної спілки — об'єднання зусиль поетів, прозаїків, публіцистів, критиків та літературознавців задля розвитку літературного процесу та пропаганди художнього слова, — розповів Леонід Борисович. — Практично кожну з виданих книг кобеляцьких авторів ми презентуємо, запрошуємо до її обговорення та відгуків. Надалі на вістрі завдань нашої спілки — видання нових праць.

За словами Леоніда Митька, географія членів громадського об'єднання «Літератор» протягом останніх років суттєво розширилась. До співпраці вдалося залучити талановитих людей не лише з Кобеляцького району, а й з Миколаєва, Одеси і Полтави.

Далі ведуча заходу Олександра Казанко разом з Леонідом Митьком розповіли про багатьох обдарованих поетів і письменників нашого краю, які до того ж, є членами громадського об'єднання «Літератор». Вони назвали Василя Безкоровайного, Івана Паська, Івана Телятника, Людмилу Усенко та Володимира Чуйкова. До речі, з приводу Володимира Трохимовича, то ведучі зазначили, що, напевно, неможливо знайти більш позитивного і усміхненого душею поета. Його репліки при спілкуванні — цілковита смуга з особистих афоризмів.

Також ведучі згадали і про Володимира Чернявського, який є автором двотомника «Перелом», «На межі тисячоліть», «Народна дипломатія». Ця праця, до речі, була високо оцінена Міністерством закордонних справ. Також Володимир Семенович є автором книги під назвою «Повернення до витоків». У праці він знайомить нас із святинями і витоками християнської релігії.

Не забули ведучі розповісти і про одного із засновників «Літератора», учителя-історика, автора історичного нарису «Кобеляки» Якима Дубину. До речі, за видатні заслуги в розвитку місцевого самоврядування та вагомий внесок у соціально-культурне життя нашого міста йому присвоєне звання «Почесного громадянина Кобеляк».

Цікаво, що «Літератор» представлений митцями найрізноманітніших жанрів. Один із них, Григорій Потетій, упевнено освоїв жанр кримінальної хроніки. До пенсії Григорій Федорович працював слідчим прокурором. Потім обіймав посаду прокурора району. Отож, придумувати теми для оповідань йому не доводилось. Після виснажливого робочого дня вони лягали на його робочий стіл, укарбовуючись у пам'ять емоційними та нервовими потрясіннями. Ось так, перегортаючи сторінки своєї пам’яті, написав  Григорій Федорович книгу кримінальних історій із перших уст «Спогади прокурора». На черзі в нього друге, перероблене та доповнене, видання цієї книги.

Під час заходу з привітаннями виступили безліч гостей. Серед них були і делегації з Царичанського та Козельщинського районів, і міський голова Олександр Ісип, і безліч літераторів. А завершилося свято веселими піснями та частуванням гарячим чаєм.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 лютого 2014, 09:21 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації