Вхід | Реєстрація

Пішоходи, будьте уважні!

Управління Державтоінспекції в Полтавській області вкрай стурбоване станом аварійності на автошляхах за участю пішоходів.

У 2013 році на дорогах Полтавщини загинуло 66 пішоходів та 288 отримали травми.

Основними причинами ДТП за участю вказаної категорії учасників дорожнього рух є:

— перехід дороги у невстановленому місці;

— несподіваний вихід на проїжджу частину;

— перехід проїжджої частини у нетверезому стані.

У зв’язку з погіршенням погодних умов, нагортанням сугорбів вздовж узбіч, ускладненням руху тротуарами пішоходи рухаються проїжджою частиною дороги, при цьому грубо порушують Правила дорожнього руху. Ціною цієї людської безпечності є загублене життя та здоров’я.

Тільки з початку нового року під колесами транспортних засобів загинуло 3 пішоходи та 18 було травмовано. Грубе ігнорування вимог Правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та водіями мопедів, низька культура взаємовідносин мiж учасниками дорожнього руху призводить до таких трагедій: втрачене здоров’я, загублене життя, горе сім’ям, близькі яких гинуть у ДТП. Щоб цього не трапилось, треба дотримуватись основних правил дорожнього руху:

Пішоходи повинні переходити проїжджу частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а у разі їх відсутності — на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч. Якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога містить не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїжджої частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки. Зважайте на те, що на слизькій чи мокрій дорозі миттєво зупинити автомобіль неможливо, адже його гальмівний шлях збільшується щонайменше вдвічі.

Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку. Якщо немає тротуарів, пішохідних доріжок або пересуватися по них неможливо, пішоходи можуть рухатись у один ряд узбіччям, тримаючись якомога правіше, а у разі його відсутності або неможливості рухатися по ньому — по краю проїжджої частини назустріч руху транспортних засобів. При цьому треба бути обережним і не заважати іншим учасникам дорожнього руху, поступатись дорогою транспорту, який рухається, по можливості залишивши проїжджу частину.
За межами населених пунктів пішоходи, які рухаються узбіччям чи краєм проїжджої частини, повинні йти назустріч руху транспортних засобів.

У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїжджою частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, використовувати ліхтар для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.


Автор: Вадим Чумак, командир взводу з обслуговування стаціонарного посту № 2 роти ДПС ДАІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 лютого 2014, 19:15 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації