Вхід | Реєстрація

У районі сподіваються на черговий рекордний урожай

У всякому випадку, стан посівів озимих культур та прогнози американських аналітиків дають для цього підстави.
Згідно зі статистичними даними, якими оперує відділ агропромислового розвитку при РДА, за останні кілька років простежується стійка тенденція до підвищення врожайності всіх, без винятку, сільськогосподарських культур. Вочевидь, це явище стало можливим передусім завдяки двом чинникам: кліматичним змінам і переходу більшості виробників на передові інтенсивні технології вирощування зернових і технічних культур.

Під час апаратної наради в РДА Надія Вовченко, фахівець відділення агропромислового розвитку, навела наступні факти. У 2011-му році в Кобеляцькому районі було зібрано 170 тисяч тонн різних сільськогосподарських культур при середній урожайності 49,4 центнера з гектара, у 2012-му підсумковому році — 72,4 тисячі тонн при врожайності 24,7, а вже у 2013-ому — 180,3 тисячі тонн при врожайності 52,8. Такий показник став найвищим за останні 9 років. Просто феноменальну врожайність продемонстрував соняшник: у середньому він віддав із гектара 3 тонни. Добре вродили й буряки: 475 центнерів із гектара. Хоча кінцеві споживачі успіхи аграріїв не надто оцінили. Адже у 2013-му цукор різко здорожчав. Навряд чи подешевшає солодкий продукт і в поточному році. Адже, згідно з озвученою Надією Вовченко інформацією, посівні площі під цукровим буряком суттєво зменшаться: із 3600 гектарів у 2013-ому до трішки більше трьох тисяч у році поточному.

Підстав для оптимістичного настрою додають і результати обстеження стану озимих культур, згідно з дослідженнями, проведеними фахівцями Державної інспекції сільського господарства в Кобеляцькому районі та районної метеостанції. Державний інспектор Світлана Нестеренко повідомляє, що озимі пшениця та ячмінь зимують добре. Занепокоєння викликає лише стан посівів озимого ріпаку.

Водночас, успіхами в розвитку тваринницької галузі, окрім появи в районі свинарського комплексу від холдингу «Белгранкорм-Полтавщина», Кобеляцький район похвалитися не може. Нині господарства утримують близько 1200 корів. Як зауважив заступник голови РДА Валерій Буряк, у радянські часи таке поголів’я тримали в одному великому колгоспі. А із практично 150 зареєстрованих сільгоспвиробників тваринництво розвивають лише у 10 господарствах.

Виступив на апаратній і голова райради Юрій Тагадюк. Він повідомив, що згідно з прогнозами аналітиків із США, у 2014-му році Україна може встановити черговий урожайний рекорд, зібравши 62 мільйони тонн різного збіжжя.

До речі, далеко не всі кобеляцькі сільгоспвиробники розділяють оптимізм чиновників. Один із них, дізнавшись про очікуваний рекордний урожай, зауважив: «Ну, це для нас чергове лихо. Зароблять лише наближені до влади структури, які продають зерно за кордон».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 лютого 2014, 10:43 | Кобеляки | Фінанси
1. шофер / 22 лютого 2014, 18:15
У районі сподіваються на черговий рекордний урожай
тепер уже для ротів європи - сава європі - ура
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації