Вхід | Реєстрація

У Кобеляках майже 200 людей шукають роботу

У Кобеляках майже 200 людей шукають роботу

У четвер відбулась чергова нарада ветеранів. На неї запросили сімейного лікаря Жанну Шевченко та директора Кобеляцького районного центру зайнятості Наталію Хейлик.

Першою перед присутніми виступила Жанна Шевченко. Вона нагадала присутнім про те, що відтепер, незалежно від того, із якими скаргами на здоров’я ви направляєтесь до медичної установи, спершу необхідно звернутись до свого сімейного лікаря. Він першим має обстежити хворого та вже потім вирішити, чи направляти його до вузького спеціаліста, чи лікувати самостійно. Жанна Михайлівна розповіла, що сьогодні в місті працюють десять сімейних лікарів. І їх суттєво не вистачає. Практично вдвічі. І сьогодні на одного сімейного лікаря припадає аж дві тисячі пацієнтів. Жанна Шевченко також зазначила, що за бажанням ви маєте право змінити свого спеціаліста. Для цього необхідно написати відповідну заяву на ім’я головного лікаря. Ще Жанна Михайлівна порадила всім хоча б раз на рік проходити медичні огляди, аби попередити виникнення багатьох хвороб. Серед обстежень, які входять до переліку обов’язкових при проходженні профілактичних оглядів, є флюорографія, аналіз крові на цукор та електрокардіографія.

Насамкінець зустрічі Жанна Шевченко розповіла, що амбулаторія сімейної медицини працює з 8 до 20 години вечора. Ви можете викликати чергового сімейного лікаря за номером 3-13-03.

— Черговий сімейний лікар разом із медичною сестрою виїжджає до хронічних хворих. У екстрених випадках або ж після 20 години на виклик приїжджає швидка допомога, — підсумувала медик.

Наступною про стан зайнятості населення в місті прозвітувалась директор районного Центру зайнятості Наталія Хейлик. За її словами, ситуація з ринком праці в районі стабільна.

Протягом минулого року послугами служби зайнятості скористалося 576 жителів нашого міста. На підприємства, організації та установи було працевлаштовано 219 чоловік. У основному — за такими професіями як тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, агроном, бухгалтер, водій автотранспортних засобів, підсобний робітник, кухар та медична сестра. Станом на 1 січня 2014 року на обліку в Кобеляцькому районному центрі зайнятості перебуває 198 жителів нашого міста.

Наталія Миколаївна зазначила, що, на жаль, Центр зайнятості не завжди в змозі задовольнити побажання роботодавців. На це є як об’єктивні, так і суб’єктивні причини. Зокрема, це невідповідність кваліфікаційного складу безробітних вимогам підприємств, невисока заробітна плата чи віддаленість робочого місця від місця проживання бажаючих працювати. Щоб вирішити ці питання районний Центр зайнятості пропонує безробітним пройти навчання з тих професій, яких не вистачає на ринку праці, підвищити кваліфікацію шляхом стажування, пройти індивідуальне навчання на виробництві або взяти участь у громадських роботах, а роботодавцям — компенсувати єдиний соціальний внесок у разі створення нового робочого місця.

У минулому році за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття навчалося 54 чоловіки. Вони здобували та підвищували свою кваліфікацію за такими професіями: перукар, тракторист-машиніст, водій автотранспортних засобів, оператор котельні. Усі люди після навчання були працевлаштовані.

Інноваційним елементом у роботі служби зайнятості стало запровадження перенавчання громадян віком старше 45 років. Згідно з новим законом України «Про зайнятість», набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження порядку видачі ваучера для підтримки конкурентоспроможності осіб на ринку праці». За словами Наталії Хейлик, цей Порядок визначає механізм видачі територіальними органами Державної служби зайнятості ваучерів для оплати навчання новій професії або підвищення кваліфікації особам віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років. Навчання здійснюється професійно-технічними та вищими навчальними закладами, підприємствами, установами та організаціями, які мають ліцензію на провадження діяльності з надання освітніх послуг. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з 1 січня 2014 року — 12180 гривень), визначеного законом на момент прийняття рішення про його видачу. Їх оплата здійснюється Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Наталія Миколаївна стверджує, що Кобеляцьким центром зайнятості проводиться активна робота серед роботодавців, зайнятого населення та безробітних із метою популяризації згаданого Закону. Результатом проведеної роботи стало отримання безробітними жителями міста 8 ваучерів, завдяки яким вони здобули ще одну професійно-технічну освіту за спеціальністю водій навантажувача.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 лютого 2014, 12:27 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації