Вхід | Реєстрація

Скриньки для пожертв: чи можна стати жертвою шахраїв?

Скриньки для пожертв: чи можна стати жертвою шахраїв?

Журналісти «ЕХО» спробували розібратись у цьому питанні.

Останнім часом у багатьох кобеляцьких магазинах та аптеках можна побачити скриньки для благодійних пожертв. Гроші, у основному, збирають на лікування. Та не завжди ці кошти йдуть на добрі цілі. Іноді буває зовсім навпаки.

До редакції тижневика «ЕХО» звернулась власниця одного з магазинів. Вона попрохала роз’яснити, які документи потрібно перевіряти в людей, котрі залишають скриньки для пожертв, і чи можна таким чином стати жертвою шахраїв. Жінка також додала, що до її магазину часто привозять такі скриньки. І люди щедро їх наповнюють пожертвами.

— Та останній раз, коли я попрохала власників скриньки пред’явити мені хоч якісь документи, вони мовчки забрали пожертви і поїхали. Це і викликало моє занепокоєння, — сказала жінка.

За коментарем ми вирішили звернутися до Кобеляцького райвідділу міліції. Виконуючий обов’язки начальника райвідділу Володимир Голтвянський розповів, що з подібними скаргами до кобеляцьких правоохоронців раніше не зверталися. Хоча і зазначив, що такі випадки шахрайства в Україні досить поширені.

— Наші полтавські колеги в подібних ситуаціях одразу ж фіксують реквізити та зв’язуються з людьми, яким збирають гроші, або ж із їхніми офіційними представниками і перевіряють інформацію, — сказав Голтвянський.

Правоохоронець Ігор Федь додав, що згідно Закону України «Про благодійницьку діяльність та благодійні організації», особи, які здійснюють публічний збір пожертв від імені благодійної організації, повинні діяти на підставі нотаріально завіреної довіреності керівника такої організації. А у випадку, коли люди здійснюють збір пожертв від власного імені, вони повинні діяти на підставі договору про благодійну діяльність. Він має бути складений між особою, яка збирає гроші, та людиною, яка їх потребує, або з її законним представником. Цей документ або нотаріально завірена довіреність мають визначати, зокрема, цілі, місце і строк збору коштів або іншого майна, порядок їх цільового використання, обліку та звітності, а також відповідальність особи, яка здійснює публічний збір благодійних пожертв.

Та Володимир Голтвянський зазначив, що перш ніж залишати подібні скриньки в магазинах, потрібно звернутись до міліції, аби правоохоронці могли переглянути всі реквізити й оцінити їх законність. Адже документи іноді можуть бути фіктивними. Такою є порада і власникам магазинів, у яких хочуть залишити благодійні скриньки. Їм варто звернутись до міліції для правової оцінки діяльності. Також можна переписати реквізити, самостійно знайти особу, якій збирають кошти, і поцікавитись, чи надходять вони за призначенням.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 лютого 2014, 09:22 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації