Вхід | Реєстрація

Депутати висловили недовіру першим особам районної влади

Позачергова сесія Кобеляцької районної ради продовжувалась п'ять годин і закінчилась висловленням депутатської недовіри голові райради Юрію Тагадюку та голові РДА Анатолію Таранушичу. При цьому виявилось, що першому з названих посадовців не довіряють більше.

Уже кілька років поспіль депутати Кобеляцької районної ради не працювали цілих п’ять годин. Важко пригадати й сесію, яка була б скликана позачергово. Тим більше — не з ініціативи голови райради, а за бажанням групи депутатів.

Нагадаємо, що напередодні з вимогою зібратись на позачергову сесію до депутатів звернулись учасники мітингу біля пам’ятника Шевченку. Присутні на зібранні районні обранці, у тому числі й депутат від провладної (на той момент) Партії Регіонів Микола Сердюк, поставили свої підписи під зверненням до голова райради Юрія Тагадюка. Позаяк Юрій Іванович швиденько зник із Кобеляк, нібито написавши заяву про відпустку, то документ прийняв його заступник Василь Мирошнеченко.

Сесію зібрали в неділю. Не дивлячись на блискавичний розвиток подій та вихідний день, у районну раду прибула достатня кількість депутатів. На той момент уже було відомо, що Партії Регіонів України в Кобеляцькому районі де-факто не існує. Її розпустив виконком. Не існує й фракції згаданої політсили в Кобеляцькій районній раді. А тільки-но депутати зібрались, як голова РДА Анатолій Таранушич повідомив їх та інших присутніх про те, що написав заяву про відставку.

Оголосивши про початок роботи сесії, Василь Мирошнеченко запропонував ушанувати хвилиною мовчання всіх, хто загинув на Майдані.

Першим питанням повістки денної значилось прийняття звернення щодо суспільно-політичної ситуації в Україні. Після довгого обговорення депутати внесли до запропонованого проекту кілька поправок. У результаті остаточний текст так і не прийняли. І вирішили відкласти це питання. Звернення планують прийняти через кілька днів.

Доки депутати виступали, у залі кілька разів з’являвся Дмитро Кулічковський, священик церкви Юрія Переможця. Він, зокрема, заявив, що кримінальної справи проти нього за фактом недавньої стрілянини в Марківці немає. А через кілька годин Дмитро Романович уже повідомив, що в Кобеляках ним та групою молоді скинутий і розбитий пам’ятник Леніну.

Між тим, депутати продовжували роботу сесії. У другому питанні вони розглянули пропозицію про оголошення недовіри голові Кобеляцької районної ради Юрію Тагадюку. Особливої дискусії це не викликало. Юрію Івановичу (до речі, відсутньому на сесії) нагадали про безпосереднє керівництво проплаченими поїздками на Антимайдан у Київ, відмову спілкуватися з людьми, котрі виходили на мітинг протесту, відверту втечу з адмінбудівлі, у якій залишались люди похилого віку, жінки і навіть діти.

Процедура голосування зайняла багато часу, адже співробітникам райради довелось виготовляти бюлетені для таємного голосування та здійснювати інші необхідні приготування. Про її результати повідомив голова рахункової комісії Володимир Білоусько. Він оголосив, що із 48 депутатів, які взяли участь у голосуванні, 40 висловились за недовіру Юрію Тагадюку.

А ось питання щодо недовіри голові РДА Анатолію Таранушичу викликало тривалу дискусію. Кілька депутатів запропонували його взагалі не розглядати, адже Анатолій Олексійович сам написав заяву про відставку. Та присутній на сесії депутат облради Анатолій Шкарбан наполіг на принциповості моменту голосування. Він зазначив: «Ми зібрались не для того, щоб просто прийняти заяву про ситуацію в країні. Її ніхто, крім нас, не читатиме. Ми зібрались для серйозної відвертої розмови. Відповідальність повинен нести не лише Янукович. Оцінку потрібно дати і Кабміну, і органам влади на місцях. Сьогоднішнє голосування про недовіру голові РДА є політичним. Якщо ж не проголосуєте, то завтра він із чистою совістю сидітиме в президії. Давайте пройдемо етап очищення до кінця. Відомо, що стартує кампанія з виборів президента. І навряд чи люди, які були при владі, проведуть її чесно». Анатолій Шкарбан згадав і про те, як саморозпустилась районна організація Партії Регіонів. Він сказав: «Не було ні з’їзду, нічого. Зібралось кілька людей і сказали, що організації немає».

Володимир Жуков також наполіг на голосуванні про недовіру голові райдержадміністрації. Із місць кілька депутатів нагадали, як жителів району змушували вступати в Партію Регіонів під загрозою звільнення з роботи.

Натомість, керівник районної «Батьківщини» Ніна Ясинська наголосила: «Не потрібно всіх під одну гребінку міряти. Не можна мститися. Наказувати треба лише тих, хто дійсно до чогось примушував людей». Депутат Володимир Білоусько, у свою чергу, застеріг: «Усі знають мою позицію до вже колишньої влади, яку я ніколи не приховував. Але боюся, щоб не відбулося так, як у 2004 році. Владу взяли, а потім не знали, що з нею робити». Виступив і депутат Микола Антонов: «На мітингу потягали за плечі Кучеренка. Висловили ми недовіру Тагадюку. Але вони — виконавці. А керували всім Таранушич і Маник».

Далі вирішили голосувати. Знову виготовляли бюлетені. Потім виявили, що в них помилки — прізвище Тагадюка. Проголосували. Порахували. Із 46 депутатів, які взяли участь у голосуванні, 30 висловились за недовіру, 15 — проти.

Слова одразу попросив Анатолій Таранушич. Він подякував тим, хто його підтримував і підтримує. Сказав, що прийняв рішення йти з посади і навіть не перебувати на ній як «тимчасово виконуючий». Та побажав успіху тому, хто працюватиме після нього.

Потім депутати швиденько позбавили нардепа Лелюка звання Почесного громадянина Кобеляцького району і наділили заступника голови райради Василя Мирошнеченка правом підписувати документи.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 лютого 2014, 11:39 | Кобеляки | Політика
1. Патріот / 27 лютого 2014, 19:35
В тему на злобу сьогодення: приходить новий грамотний керівник пташника до зоотехніка:"Кури дохнуть?" - "Та трохи дохнуть..." - "Так, співати курям славеня не менш як 10 раз надень! Я СКАЗАААВ!!!". На другий день: "Пане керівнику, славеня співали, але кури іще більше дохнуть,що робити?" - "Так, портрети Бандери на стіни вішайте!!!". На третій день сам керівник на курятник прийшов: "Дохнуть?" - "Дохнуть..." - "Так, хутко "Панду геть! усім кричати, це панда,сцуко, винувата!" - " Пізно, курей вже не залишилося..."
2. Гість / 27 лютого 2014, 21:31
Якби пан Таранушич мав честь і совість встав і сказав Панове пробачте винен.А так.А тагадюка даже риги не підтримали.Ну а Ясинська...Ганьба.Небесна сотня на вас суки дивиться....
3. вітаю / 28 лютого 2014, 22:01
Лубны: рэкет именем революции
21:3028.02.2014



Как сообщает УНН, народный депутат Украины Геннадий Москаль направил новоиспеченному «министру МВД» Арсену Авакову обращение с просьбой срочно вмешаться в ситуацию, которая сложилась в городе Лубны Полтавской области.

В этом многострадальном городе самопровозглашенная «народная рада» начала составлять списки предпринимателей, которых обязала передать в её распоряжение личные автомобили, часть имущества, акций, а также назначила ежемесячную дань якобы на «развитие революции».
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації