Вхід | Реєстрація

Світ почав діяти: Путіну оголошують бойкот і відкликають послів

Світ почав діяти: Путіну оголошують бойкот і відкликають послів

Політики країн Заходу від слів про занепокоєння перейшли нарешті до конкретних дій. Зараз у Відні триває позачергове засідання ОБСЄ щодо ситуації в Україні.

Так, 90 хвилин говорив учора американський президент Барак Обама із Володимиром Путіним. Розмова тривала по лінії, яку в 1963 році провели між Білим домом і Кремлем для спілкування на найвищому рівні. Вашингтон звинуватив Росію у порушенні суверенітету України. Сполучені Штати засуджують військову інтервенцію Росії на територію незалежної держави і, як наслідок, саботують підготовчий саміт Великої вісімки, який планували в Сочі. Слідом за США летіти у Сочі відмовилася й Канада. Згодом глава МЗС Франції заявляє, що саміт неможливий взагалі, йдеться у сюжеті ТСН 19:30.

"Дії росіян суперечать принципам Великої вісімки, тож Франція припиняє підготовку до саміту, доки Росія не схаменеться. Ми підтримуємо територіальну цілісність України. Ми хочемо підтримати нову владу, місія міжнародного валютного фонду матиме план вже за кілька днів", - сказав міністр іноземних справ Франції Лоран Фабіус.

На знак протесту, свого посла з Москви відкликали Канада і Великобританії. Якщо дипломатичні кроки не принесуть успіху, Росія ризикує отримати міжнародну ізоляцію та економічні санкції.

"За військову інтервенцію Москва заплатить свою ціну", – така остання заява Барака Обами. І у Нью-Йорку терміново скликають Раду Безпеки ООН. Однак, констатують західні ЗМІ, на заклики і погрози з Заходу Москва більше не зважає. "Ми маємо покласти край спробам розмовляти з опонентами - етнічними, політичними - мовою сили. Міжнародні події, які збурили інтерес до України, ми маємо відтіснити радикалів, і ми маємо, разом з опонентами у Києві, відмежуватися від радикалів", - заявив представник РФ в ООН Віталій Чуркін.

На екстрену нараду в Брюсселі зібралися міністри оборони НАТО.

Те, що робить зараз Росія в Україні - це порушення принципів хартії ООН. Це загроза миру та безпеці в Європі. Росія повинна зупинити військову активність та погрози", - зазначив Генеральний секретар ООН Андерс фог Расмуссен.

Розкол України може означати розкол у Європі. Уникнути цього закликав глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Канцлер ФРН Ангела Меркель апелювала до Путіна не зазіхати на суверенітет України. Президент Франції закликав зробити все, щоб уникнути воєнної інтервенції.

За екстреним засіданням НАТО пройде екстрене засідання ЄС. Завтра в Брюсселі зберуться міністри закордонних справ ЄС. Очікують єдиної заяви - відповіді 28 країн-членів на російську агресію.

"Світ стоїть на порозі конфлікту. Ми навіть не можемо уявити собі його наслідки. Важко навіть думати про можливі погані сценарії, які можуть виникнути після цього конфлікту, свідками якого ми є. Зараз ми всі відчуваємо, як близько Європа, цей європейський регіон наблизився до жахіття. Україна заслуговує на цілковиту міжнародну солідарність", - зазначив Дональд Туск, прем"єр-міністр Польщі. 

Вже сьогодні Держсекретар США Джон Керрі назвав дії Москви неймовірним актом агресії і оголосив: Америка і партнери розглядають повну заморозку активів цього агресивного режиму, можуть запровадити візові обмеження для всіх росіян на поїздки до Європи, США та інші країни.

Тим часом, свою думку про методи Росії "захищати" братів по вірі і мові висловлюють біля посольств Російської федерації. У Берліні посольство пікетувало кілька сотень людей. Нобелівський лауреат з літератури, письменниця Герта Мюллер шокована кремлівською агресією. "Я теж хочу висловити протест проти диктатора-імперіаліста Путіна. Я не розумію, чому Україна не може бути незалежною. Путін теж міг би належати до Європи, якби він цього хотів. Як і Україна. Для Путіна "Холодна війна" ніколи не закінчувалася. Це типове кагебістське мислення", - заявила вона.

Європейці приголомшені загрозою нової війни на їхніх кордонах. Саме тоді, як тут приготувалися відзначати пам'ятні історичні дати - сто років від початку Першої світової - 75 років від закінчення Другої світової, 25 років падіння Берлінського муру. Коли у Європі так багато говорять про засвоєні уроки історії і потребу миру.  Як діятимуть європейці, з огляду на агресію Кремля, – покаже, чого варті в Європі цінності свободи та солідарності, наскільки Європейський союз заслуговує на отриману високу нагороду - Нобелівську премію миру.

Нагадаємо, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив занепокоєння розвитком ситуації в Україні.


Автор: «ТСН»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 березня 2014, 22:19 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації