Вхід | Реєстрація

На антивоєнних мітингах у Кобеляках закликали до злагоди і дисципліни

На антивоєнних мітингах у Кобеляках закликали до злагоди і дисципліни

Не дивлячись на вихідний день, у райцентрі відбулось одразу два мітинги, направлених проти російської інтервенції в Україну.

Ще кілька днів тому подібна тема для статті могла з’явитись хіба що в кошмарному сні. Які антивоєнні мітинги? Яка військова інтервенція в Україну? Із неділі — це вже факт. Російська військова інтервенція розпочалася в Криму і в будь-який момент може перекинутися на материкову Україну. Коли пишуться ці рядки, ще немає крові, немає пострілів і вибухів. Але вони можуть пролунати в будь-яку секунду. У будь-яку секунду може розпочатися те, що й у кошмарному сні не присниться: росіяни та українці почнуть убивати один одного. Отож, одразу після надходження тривожної інформації з Криму, кобелячани почали збиратися разом і обговорювати її. У тому числі — і на мітингах.

Перший із них розпочався в неділю, після 8-ї години ранку. Його зібрали кілька депутатів Кобеляцької районної ради. Перед цим з’явилась інформація щодо проведення позачергової сесії райради. Але депутати вирішили провести лише засідання президії. У ньому, крім районних обранців, взяли участь депутат обласної ради Анатолій Шкарбан, представники політичних партій «Свобода», «Батьківщина» та «УДАР», міський голова Олександр Ісип. Вони прийняли рішення засудити російське вторгнення в Крим. І вийшли до людей, які зібралися під будівлею районної ради. Спочатку кобелячан було зовсім небагато, близько двох десятків. Потім їх кількість зросла до сотні. Сюди ж прибув і Микола Шабалтій, перший заступник голови РДА. Він повідомив, що районна виконавча влада працює безперебійно, гроші до бюджету надходять і бюджетники зарплату отримують. Заступник голови райради Василь Мірошнеченко, оцінивши ситуацію в державі як украй напружену, закликав людей до спокою і зваженості в діях. Про це ж говорив і депутат Полтавської облради Анатолій Шкарбан. Він сказав: «Не можна займатись самодіяльністю в такій ситуації. Не можна самому брати в руки зброю, щось патрулювати, перегороджувати дороги бетонними блоками чи технікою. Є у нас військкомат. І там знають, що робити. А ми повинні чітко підкорятися вимогам військового комісара. Міський голова Олександр Ісип підтвердив, що Сергій Каплатий знаходиться на робочому місці і працює в цілодобовому режимі.

О 12-ій годині кобелячани зібралися вже біля пам’ятника Шевченку. Цього разу людей було близько 300 чоловік. Провів мітинг міський голова Олександр Ісип. Він сказав, що колишній президент Янукович фактично зрадив свою державу і народ, виїхавши в іншу країну. Натомість була обрана інша влада, яку вже визнав увесь світ, крім Росії. Зараз же відбулося фактичне вторгнення іноземних військ на територію суверенної держави Україна. Міський голова зазначив: «Дуже шкода, що загарбником виявилась Росія, чий народ ми вважаємо братським. Ситуація — складна. Але не критична. Зараз потрібно забути про чвари, про партійні прапори і об’єднатися заради захисту Вітчизни».

Заступник голови райради Василь Мірошнеченко нагадав: «Події розвиваються за абхазьким сценарієм, коли Росія виставила себе миротворцем і розпочала військову інтервенцію. Нас мирити не потрібно, ми тут у себе не сваримось. А якщо й сваримось, то розберемось самі, без чужих військ».

Виступали на мітингу й люди, які не мають жодних посад. Говорили й жінки. Олена Драгочинська закликала: «Давайте облишимо всі наші внутрішні чвари. Зараз не час ділити портфелі, владу, виясняти, чий прапор красивіший. Зараз наша держава в небезпеці, на нас напали чужі війська. І якщо хтось думає, що прийде чужий дядя і допоможе, то це — помилка».

Інша жінка пенсійного віку, яка вийшла з натовпу, сказала: «Я звертаюся до вас, жінки. У вас у всіх є діти і внуки. І вже завтра вони можуть загинути у братовбивчій війні. Я плачу кожного дня, не можу зупинитись, від усвідомлення того жахіття, що може статися. Жінки! Ми можемо зупинити війну. Пишіть, телефонуйте в Росію, розказуйте їм правду. Правду про те, що ми не хочемо, аби гинули наші і їхні діти».

Наступного дня в Кобеляках відбувся ще один мітинг із схожими гаслами і риторикою. Було прийняте рішення збиратись щоденно аж до закінчення військово-політичної кризи у відносинах між Україною та Росією.

У понеділок до редакції зателефонував міський голова Олександр Ісип. Він сказав: «Мені розповіли, що «ЕХО» в електронному вигляді читає наш земляк, російський генерал Віктор Григор’єв. Тому хочу звернутися прямо до нього. Шановний пане генерал! У нас немає ніяких утисків росіян ні за мовною, ні за іншою ознакою. У нас обрана народом легітимна влада. Так, у нас немає президента. Але ми його оберемо 25 травня. Ви військова людина і Ви краще за мене знаєте, ким вважається посадовець, який кидає свою армію, свою державу і втікає за кордон. Тому в Росії немає жодної підстави вводити свої війська на територію України. Будь ласка, донесіть це до колег».

Редакція «ЕХО» теж приєднується до слів міського голови.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 березня 2014, 11:30 | Кобеляки | Політика
1. Алексей / 11 березня 2014, 07:54
Ну не только Григорьев читает газету. Читают и другие достойные граждане Кобеляк и Кобеляцкого района, однако, что можно сделать в данной ситуации? Взять в руки прапор и идти на Красную площадь махать им перед мавзолеем? Или же поставить пляшку Путину выпить на брудершафт? У Путина и так есть вышиванка из Решетиловки, однако она не мешает ему давать указания Газпрому и войскам. Если проанализировать ситуацию с Крымом в целом, то бездействие властей Украины однозначно показывает, что в кулуарах новые власти сдали Крым России сами, а наглядная агитация и нервозность - это просто пшик, для общества и запада. Под данный шумок новые власти получат хорошие деньги и другие преференции, которые они могли бы не получить, в отсутствии конфликта с Россией.
2. Стурбованний / 11 березня 2014, 08:52
Да похоже Крым оттяпали, и дай бог без войны и что бы дальше не лезли
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації