Вхід | Реєстрація

Невдовзі встановлять ще чотири меморіальні дошки

Про це нам повідомили в Кобеляцькій міській раді.

Міський голова Олександр Ісип розповів журналістам тижневика «ЕХО», що жителі нашого міста неодноразово звертались до нього з проханням увіковічнити пам'ять багатьох відомих кобелячан. Раніше вже були встановлені меморіальні дошки лікарю Миколі Касьяну, Олегу Данильцю, Ніні Уваровій-Латинській. На думку міського голови, варто якомога частіше вшановувати пам'ять про людей, які прославили наш край.

— Завдання влади не лише ремонтувати тротуари чи дороги, а й розвивати культуру та пам’ятати своє минуле, — сказав очільник міста. — Раніше ми присвоювали звання «Почесний громадянин міста» багатьом видатним людям. Та серед них немає випадкових осіб. Для прикладу, це звання присвоєне поетесі й нашій землячці Людмилі Овдієнко та ветерану Великої Вітчизняної війни Олександру Живулько.

Тому з метою увіковічення пам'яті про видатних діячів культури й мистецтва, почесних громадян міста міською владою було прийняте рішення виготовити чотири меморіальні дошки. А саме: Михайлу Черненку, яку встановлять на фасадній стіні багатоквартирного будинку по вулиці Шевченка, 36, Олексію Кулику та Вірі Роїк — на фасадній будівлі Кобеляцького державного музею літератури та мистецтв, Григорію Китастому — на фасадній стіні Кобеляцького районного центру культури та дозвілля.

Олександр Ісип повідомив, що вартість кожної меморіальної дошки — 1700 гривень. Та, за його словами, у бюджеті ці кошти не закладені. Тому міська влада за фінансовою допомогою звернеться до спонсорів. Виготовлятиме дошки художниця з Полтави Світлана Мізік, яка на замовлення виготовляє вже не першу річ для нашого міста. У міській раді вже наявні макети майбутніх меморіальних дошок, за якими і працюватиме полтавчанка.

 

Віра Роїк

Заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва. Народилася в місті Лубни, Полтавської області. Вишивка стала для Віри Сергіївни її життям. Майстриня оволоділа 300 видами вишивальної техніки. Серед них надає перевагу рідним полтавським «рушниковим швам, полтавській гладі» у техніці вільного малюнка. Жінка самостійно розробляє узори, синтезуючи традиційний орнамент із поетичними елементами власного світобачення. Роботи майстрині знаходяться в 34 музеях України і навіть за кордоном. Віра Сергіївна брала участь у 212 загальних та 80 персональних виставках. Майстриня презентувала свої роботи і в Кобеляках.

 

Григорій Китастий

народився в Кобеляках. Видатний український бандурист, композитор, педагог, мистецький керівник і диригент капели бандуристів імені Тараса Шевченка. Колектив із великим успіхом виступав у найбільших країнах світу. Як композитор, Григорій Китастий написав музику до декількох віршів Тараса Шевченка. Дослідник і біограф У. Самчук назвав його найкращим бандуристом минулого століття.

 

Михайло Черненко

народився в селі Бродщина. Талановитий різьбяр, почесний громадянин міста Кобеляки. Із творчого доробку митця виділяються три основні групи робіт: малюнки олівцем, аквареллю та, найчисельніша, різьба. За його працями можна простежити географію перебування художника в різних куточках планети. Наприклад, Прибалтику, Санкт-Петербург та Львів зустрічаємо в роботах олівцем. Його акварельні пейзажі розповідають про Полтавщину. Серед них велика серія присвячена Кобелякам. Вона носить назву «Ворскла». До речі, він був єдиним в Україні різьбярем по кістці. Михайло Федотович займався різьбою по кістці моржа, зубі кашалота, перламутрі, бурштині та сріблі. Ці роботи — унікальні, мініатюрні та ювелірні.

 

Олексій Кулик

родом із Кунівки, Кобеляцького району. Історик, краєзнавець, художник, публіцист та фотограф-документаліст. Малювати почав ще з шкільних років. У основному, це графіка, олівець, туш, гуаш та акварель. Його роботи створені в різних жанрах. Виконував копії картин відомих художників, які і зараз прикрашають кімнати музею. Малював картини на українську народну тематику, образи козаків. Фотографуванням займався з 1953 року. Тематика його робіт також різноманітна. Усі праці використовувались для оформлення стендів, альбомів, виставок та буклетів. Як фотограф, художник та краєзнавець багато зробив для художнього оформлення в місті. Він є співавтором книги «Край наш Кобеляцький», яка вийшла після його смерті. Олексій Кулик став дипломантом літературно-мистецької премії імені Малика. Він є почесним громадянином міста та району.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 березня 2014, 12:30 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації