Вхід | Реєстрація

У Кобеляках читали вірші Шевченка

У Кобеляках читали вірші Шевченка

Напередодні 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка у приміщенні Кобеляцького музею літератури та мистецтв відбулись заходи з ушанування його пам'яті.

На захід до музею завітали школярі, представники громадськості та влади. Директор музею Тетяна Чешко розповіла присутнім про те, який вклад у збереження пам'яті про Великого Кобзаря зробили наші земляки. За її словами, зв’язки Тараса Шевченка з Полтавським краєм тісніші, ніж із будь-яким іншим куточком України. Шевченко провів на Полтавщині близько півтора року. І це з тринадцяти вільних. Тетяна Миколаївна розповіла, що поет відвідав велику кількість полтавських міст, сіл і хуторів, зустрічався з багатьма людьми. Також Кобзар написав і намалював тут значну кількість робіт. До того ж, творчість Шевченка справила на митців нашого краю неабияке враження. Ціла когорта кобелячан удостоєна Державної премії імені Тараса Шевченка в галузі літератури, журналістики та мистецтва. У числі перших були Андрій Головко, Павло Загребельний, бандуристка та народна артистка України Тамара Гриценко, архітектор, автор пам’ятників Тарасу Шевченку Леонід Лось. Знаково, що більше десяти років Комітет із державних премій України очолювали наші земляки, вихідці з Кобеляцького району. До речі, саме кобелячанин був зберігачем творчої спадщини Кобзаря та першим охоронцем і доглядачем могили Шевченка в Каневі. Це — Василь Гнилосиров, український письменник, журналіст та педагог. Саме він посприяв у відкритті першого музею поета «Тарасова світлиця».

До творчої спадщини Шевченка були причетні відомі письменники і митці нашого краю. Зокрема, Юрій Дольд-Михайлик, який народився в Бутенках, Заслужений діяч мистецтв України Василь Греченко. Він був головним художником Харківського українського драматичного театру імені Тараса Шевченка. І саме Василь Греченко займався оформленням п’єс за мотивами творчості Кобзаря. Євген Золотаренко, народний артист України, після закінчення Кобеляцького комерційного училища вступив до драматичної групи Кобеляцького народного будинку, яка ставила «Назара Стодолю» Тараса Шевченка. Згодом він став професійним актором і грав на великих сценах України. І цей список талановитих людей можна продовжувати.

Під час заходу звучали вірші Великого Кобзаря. Їх читали і дорослі, і діти. Денис Уткін з'явився перед присутніми в образі молодого солдата Шевченка. Також вірші читали і юні читці, вихованці Будинку дитячої та юнацької творчості. Присутні ділилися враженнями, знаннями та декламували поетичні твори Кобзаря.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 березня 2014, 13:02 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації