Вхід | Реєстрація

Сьогодні - Щедрий Вечір

Саме через тиждень після різдвяного Свят-Вечора в Україні з давніх-давен святкують Щедрий Вечір як залишок стародавнього, ймовірно, дохристиянського звичаю. А за християнським календарем – це день преподобної Меланії. У народних традиціях обидва свята об'єднались. В цей день господині завжди готували дванадцять страв та «щедру» кутю. А господар на Щедрий Вечір ховався від своїх дітей за пирогами – символом щедрості та багатства. Здавна діти ходили цього вечора щедрувати. І робилося це не просто, а зі спеціальним дійством. Зокрема, в хлопчачому гурті (парубоча «Меланка») переодягали одного хлопця козою, іншого котом і так ходили від хати до хати, щедрували та отримували за це солодощі, гроші та сало.
Проте, вважалось, що найповажніше в Щедрий Вечір – це щедрівки у виконанні дівчат (дівоча «Меланка»).Тобто, коли дівчата вибирали серед себе найгарнішу дівчину, одягали її в наречену та, ще одну дівчину одягали в нареченого, і в такому вигляді ходили по селу співати щедрівок. І хоч дівчата в цей вечір мали обійти все село з щедрівками, проте вони встигали ще й поворожити. Кожна дівчина хотіла дізнатися чи вийде вона протягом року заміж і яким буде її наречений. Ворожили переважно так само, як на «Андрія»: кидали чоботи через хати, бігали слухали попід вікнами, перелічували кілки в плоті та багато іншого.
А далі наступала чародійна ніч...Здавна серед нашого народу існує повір’я, що новорічна ніч для віруючих людей «розкриває небо, і вони можуть просити у святих все, що їм забагнеться: перетворення води на вино, каменя - на хліб, глини – на мед». Тому люди завжди старались загадати якісь гарні бажання.
Ми бажаємо всім відсвяткувати Щедрий Вечір у приємному родинному колі та загадати якнайбільше гарних бажань.

Нагадаємо, сьогодні о 16.00 до головної ялинки Полтави запрошують всіх бажаючих – згадати звичаї предків та покуштувати вареників. На Театральній площі студенти та викладачі кооперативного технікуму приготують понад 80 кілограмів вареників – з картоплею, капустою, сиром. На глядачів чекає святкова програма за участю Маланки, Василя, Кози, Діда Мороза та Снігуроньки, конкурси для дітей і молоді, дискотека...

Автор: www.regionnews.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації