Вхід | Реєстрація

Щоб проїхати 2 кілометри, заплатили півтисячі

Щоб проїхати 2 кілометри, заплатили півтисячі

Саме такі розцінки встановлені на послуги евакуаторів. Законність цих космічних тарифів перевірятимуть співробітники прокуратури.

Під час позачергової сесії Кобеляцької міськради обранці підтримали запит, який зробив їх колега Володимир Рева. Вони прохають керівників підрозділів міліції і прокуратури дати оцінку законності дій співробітників Кобеляцького відділення ДАІ та евакуаторів, а також існування майданчика для зберігання транспортних засобів у місті.

Цьому зверненню передувала низка скарг від жителів району. Люди розповідають про те, що співробітники ДАІ під різними приводами зупиняють як автомобілі, так і мопеди, а потім, мотивуючи свої дії порушенням правил дорожнього руху, викликають евакуатор і везуть транспортні засоби на штрафмайданчик. При цьому тарифи на послуги перевезення встановлені дуже високі. Говорять і про те, що один із евакуаторів фактично належить працівникові ДАІ.

До останнього часу кобелячани розповідали про цей безлад усно, не звертаючись у правоохоронні органи і до журналістів. Мотивували це такими словами: «Там усе «схвачено», а як будеш скаржитись, то нічого не доб’єшся, крім неприємностей».

Та не так давно один із жителів Кобеляк зважився написати офіційну заяву як до депутата Реви, так і в прокуратуру й міліцію. Цьому передувала така подія. За словами Віктора Кофеля, який 21 лютого управляв автомобілем «Фольксваген», близько восьмої години ранку його зупинили співробітники ДАІ Олег Олефіров та Дмитро Червоний. При цьому вони нібито не пояснили причин зупинки. Перевіривши документи водія, виявили, що закінчився термін дії полісу «автоцивілки». І одразу викликали евакуатор. Це при тому, що автомобіль стояв у «кармані» на вулиці Шевченка, поряд із меморіальним комплексом. Тобто, транспортний засіб абсолютно не заважав іншим учасникам дорожнього руху. На місце події прибув депутат Володимир Рева, на ім’я якого зареєстрований «Фольксваген». Він же і заплатив 550 гривень за послуги евакуатора. Між тим, відстань від місця стоянки транспортного засобу до штрафмайданчика складає близько 2 кілометрів. Обурившись такими діями співробітників ДАІ, Володимир Рева запропонував Кофелю написати заяву до правоохоронців та до депутатів. І закликає інших жителів міста та району робити те ж саме.

 

Прокуратура розпочала перевірку

Прокурор Кобеляцького району Вадим Кохно підтвердив, що до його відомства надійшов депутатський запит Володимира Реви та заява Віктора Кофеля. І за даним фактом розпочато перевірку. Щоправда, Вадим Олександрович відзначив, що заявник у відповідні терміни не оскаржив складення адмінпротоколів.

Висловився щодо інциденту і Олег Олефіров, начальник ВДАІ Кобеляцького району. Ось, що він сказав: «Так, 21 лютого, близько 8-ої години ранку, ми несли патрулювання на вулицях райцентру. І помітили автомобіль, припаркований прямо на пішохідному переході, що знаходиться на вулиці Шевченка, поряд із Меморіальним комплексом загиблим воїнам. Це є очевидним порушенням Правил дорожнього руху, пункту 15.19. Дивно, чому і депутат, і заявник про це мовчать. У ході перевірки документів водія виявилось, що у страхового полісу на автомобіль закінчився термін дії. Крім того, транспортний засіб не пройшов технічний огляд, який є для нього обов’язковим. Адже вантажопідйомність цього автомобіля перевищує 3,5 тонни і він експлуатується більше двох років. Щодо виклику евакуатора… Я вважаю, що транспортний засіб, який стоїть прямо на пішохідному переході, суттєво перешкоджає руху. Підстави для затримання транспортного засобу були: читайте статті 121 і 126 КУпАП. Розцінки на послуги евакуаторів установлені не Кобеляцьким ВДАІ. Є відповідне розпорядження від 6 листопада 2013-ого року. Усе це можна при потребі перевірити. Далі. Штрафмайданчик, як і евакуатори, належать не Олегові Олефірову. Майданчик узагалі підпорядкований державному підприємству. Можливо, розцінки й здаються людям завищеними і їх потрібно переглядати. Але для цього у відповідному порядку потрібно звертатися до компетентних Міністерств та відомств. Якщо будуть внесені зміни, то ми їх миттєво виконаємо».

Дійсно, документи, які регламентують розцінки на послуги евакуаторів, не враховують кілометраж руху. І, напевно, їх потрібно переглядати. Крім того, у законодавстві чітко не прописано, як це «суттєво» чи «не суттєво» перешкоджають руху транспортні засоби. І тут залишається можливість для зловживань. Краще було б, аби законотворці чітко прописали виключний перелік випадків, у яких транспортні засоби евакуюють. Крім того, чисто по-людськи, можна попросити водія переїхати на інше місце, аніж одразу викликати евакуатор.
 

P. S. У прокуратурі пообіцяли повідомити про результати проведеної перевірки. А Олег Олефіров, у свою чергу, — оприлюднити, у яких випадках автомобілі мають проходити обов’язковий технічний огляд.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 березня 2014, 09:19 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації