Вхід | Реєстрація

До військкомату за тиждень прийшли сімдесят добровольців

Тільки-но в засобах масової інформації з'явились повідомлення про проведення заходів мобілізації, як до військкоматів одразу ж попрямували добровольці. Ми вирішили дізнатись, яка насправді сьогодні ситуація в Кобеляцькому районі та що насправді являє собою цей комплекс заходів.

У електронних засобах масової інформації ми знайшли коментар юриста, який детально роз’яснює, що являє собою процес мобілізації. Зокрема, для її проведення та ведення бойових дій недостатньо взяти до рук автомат і одразу ж ставати на захист Батьківщини. Якби все було так просто, то не потрібна була б ні військова наука, ні така серйозна система підготовки держави до можливих військових дій.

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» дає чітке поняття про проведення цього комплексу заходів. У першу чергу, вона включає в себе перехід галузей національної економіки, органів державної влади, інших органів місцевого самоврядування та підприємств на роботу в умовах особливого періоду. Це — основа мобілізації, її фундамент, без якого неможливо ефективно захиститись від вторгнення та зберегти країну і складові.

Наступним етапом є перехід Збройних Сил України та інших військових формувань на організацію і штати воєнного часу. А збільшення кількості військовослужбовців, яке реалізується силами військкоматів, являється останньою дією цієї системи, яку називають мобілізацією. До того ж, спершу будуть потрібні люди першої категорії запасу, які володіють військовою спеціальністю.

Згідно того ж Закону, цей комплекс заходів може бути загальним або частковим та проводитися відкрито чи приховано. Загальна мобілізація проводиться одночасно на всій території держави та стосується всіх органів державної влади, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, галузей національної економіки, підприємств, установ і організацій. А часткова може відбуватися в окремих місцевостях держави, а також стосуватися деякої частини Збройних Сил України, інших військових формувань і окремих галузей національної економіки. Та завжди вид, об’єми, порядок і строки її проведення визначаються Президентом України.

Також юрист зазначає, що в умовах, коли на території Автономної Республіки Крим російськими військами вже заблоковані військові частини, органи влади та стратегічні об’єкти, які визначені, як акт агресії у відношенні до нашої держави, проводити приховану мобілізацію з її очевидними складнощами не має сенсу. А рішення про проведення відкритого комплексу заходів в Україні поки що не приймалось.

Що стосується повісток із військкоматів, то вони сьогодні надходять військовозобов’язаним, які знаходяться в запасі. Тих, хто їх отримує, викликають для проведення навчальних зборів. Проте юрист додає, що не з’явитись по повістці до військкомату не можна. І не важливо, з якою метою вона була направлена. В Україні існує адміністративна і кримінальна відповідальність за неявку до військкомату та ухилення від мобілізації, проходження служби або зборів.

Ст. 366 Кримінального Кодексу України передбачено покарання до п’яти років позбавлення волі за ухилення від мобілізації. А ч. 2 ст. 377 Кримінального Кодексу встановлює покарання до шести місяців позбавлення волі за ухилення військовозобов'язаних від учбових або спеціальних зборів.

Також ми вирішили навідатись до Кобеляцького військкомату та дізнатись, яка ситуація в районі. Районний військовий комісар Сергій Каплатий розповів, що з перших днів, коли в країні оголосили про військову інтервенцію з боку Росії, до військкомату почали приходити добровольці. На сьогоднішній день їхня кількість складає близько сімдесяти чоловік. Їхній вік — від 18 до 65 років. Серед них, до речі, була і одна жінка. Сергій Миколайович зазначив, що з усієї кількості добровольців лише десятеро військовозобов'язаних придатні до служби. Хоча для Кобеляцького району це — непоганий результат. Наприклад, у деяких регіонах до військкомату приходило лише 30-40 добровольців.

Щодо повісток, то Сергій Каплатий розповів, що в першу чергу сьогодні їх направляють військовозобов’язаним, які придатні до військової служби. Далі викликатимуть тих, хто раніше не служив у Збройних Силах України, проте за станом здоров'я придатний до неї.

— Раніше ми направляли повістки для проведення навчальних зборів. Та зараз навчання призупинені. Сьогодні ми лише уточнюємо дані про військовозобов’язаних для військового комісаріату: де проживає, працює та номер телефону. Усі ці хлопці далі перебуватимуть у резерві. І сьогодні жодного військовозобов’язаного з Кобеляцького району ми нікуди не відправили. Тому панікувати не потрібно, — сказав районний комісар.

Також ми розповіли йому ситуацію, коли до редакції зателефонував молодий чоловік і повідомив, що його викликають до військового комісаріату не за повісткою, а телефоном. І мовляв, йому сказали взяти з собою всі необхідні речі. Сергій Миколайович розповів, що ця інформація не відповідає дійсності.

— Сьогодні зранку була оголошена готовність № 1. Тому ми вимушені були викликати до військкомату тих спеціалістів, яких сьогодні недостатня кількість у військових частинах. У цьому випадку це стосувалося зв’язківців. І ми їх викликали для проведення навчальних зборів при військових частинах Полтавської області. Та, на щастя, готовність № 1 пізніше відмінили, — сказав районний військовий комісар.

Насамкінець він порадив населенню не піддаватись паніці, слідкувати за новинами і довіряти лише перевіреній та офіційній інформації.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 березня 2014, 15:38 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації