Вхід | Реєстрація

Ринок у Руденківці може залишитися без підприємців?

Ринок у Руденківці може залишитися без підприємців?

Недільного ранку власниця руденківського ринку вивезла з його території контейнер, який належить одній із приватних підприємців. Потерпіла називає це крадіжкою і пише заяву до міліції. Власниця ринку пояснює, що вона віддасть контейнер, коли отримає від підприємця заборговані гроші.

Про те, що у руденківського ринку з’явилися нові власники, ми писали близько року тому. Тоді приватні підприємці обурювалися «реконструкцією» території, яку проводили нові господарі: старі місця для торгівлі розібрали, натомість обіцяних нових павільйонів не побудували. Ми зустрічалися з власницею ринку Ніною Петрунь, яка запевнили, що ринок буде реконструйований і оновлений. Головне, щоб цьому не заважали самі підприємці.

Проте спокій та мир на руденківський ринок так і не прийшли. Принаймні, якщо судити з останніх подій. 2-го березня до журналіста «ЕХО» зателефонувала одна з руденківських підприємців і повідомила, що в неї з території ринку серед білого дня викрали торговий контейнер. Крадієм виявився не хтось невідомий, а сама власниця ринку Ніна Петрунь.

— Цей контейнер я купила два роки тому в одного з приватних підприємців за 5 тисяч гривень. Сьогодні власниця ринку дала команду, його підняли трактором і відвезли до неї у двір. — Розповідає мешканка Руденківки Тетяна Маслак. — Я одразу звернулася із заявою до міліції. Вони приїхали, спочатку не хотіли відкривати кримінальну справу, потім нібито зробили це. Мені власниця ринку пояснила, що я їй винна гроші і вона поверне контейнер, коли я віддам борг!

— Вона, як прийшла на ринок, то спочатку нормально брала базарну плату. Якщо ти реалізуєш сьогодні свій товар, то платиш 10 гривень на день. А потім сказала, що торгуєш, не торгуєш, якщо маєш контейнер, то значить плати 300 гривень за місяць! — обурюються кілька підприємців, які прийшли підтримати Тетяну Маслак. — Раніше з бабушок, які яйцями торгують, ніхто принципово грошей не брав. Так вона і з них по 10 гривень бере. А що вони там вторгують? Ту ж десятку зароблять, її ж і віддадуть!

Поскаржившись на Ніну Петрунь, підприємці разом вирушають до ринку, аби порозмовляти з власницею. Та зустрічає їх неподалік торгових рядів. І безапеляційно заявляє, що контейнер вона забрала по повному праву.

— Они самовольно торговали! Десять месяцев не платили, только обещали, что мы заплатим, мы заплатим. Сейчас они должны мне 750 гривень. Вернут долг, я отдам контейнер, он мне не нужен. — Пояснює ситуацію Ніна Петрунь. І додає стосовно плати на ринку. — Я за год плачу за оренду земли 11 тысяч гривень. И они обязаны платить. Торгуешь, не торгуешь, если павильон стоит, то и плати 10 гривень в день, около 280 гривень в месяц.

— Ви ж украли чуже майно! — обурюються один із підприємців. — Якщо вона вам заборгувала, то зверніться до суду!
— Так у нее же документов нет! — коментує чоловік власниці ринку і головний його інвестор Володимир Петрунь. — Она торгует, но договора на оренду у нее нет и она ничего не платит. Я вообще такого отношения, как здесь, нигде не видел. Для людей хочешь сделать лучше, а они этого не ценят.

Утім, підприємці, схоже, не вважають, що нові власники хочуть зробити їм краще. Принаймні, присутні на зустрічі пояснюють, що з руденківського ринку підприємці забрали вже чотири контейнери. І можуть забрати ще.
— Щоб брати такі гроші, повинні бути якісь умови! — переконаний приватний підприємець Володимир Іванюк. — Ринок треба загородити, тут, принаймні, має бути світло, його хтось повинен охороняти, щоб сюди не ходили справляти потреби!

Утім, сільський голова Сергій Головко, який долучається до діалогу через кілька хвилин після його початку, обурення підприємців не розділяє.

— Ви зараз кричите, а половина з вас є незареєстрованими, тобто, ні копійки до бюджету не платять! Цей ринок стояв безхозний, доки ці люди його не купили. Не подобається вам, як вони господарюють, візьміть на себе цю площадку! Хто візьме?! — цікавиться сільський голова.

Ніхто з присутніх бажання брати ринок на себе не виявляє. Деякий час триває суперечка на підвищених тонах між підприємцями, власницею ринку та сільським головою. Потім пристрасті таки ущухають. І сторони намагаються знайти вихід із ситуації. Сільський голова пояснює, що менше платити за оренду землі в сільську раду Ніна Петрунь не може, тому що така сума має бути сплачена відповідно до нової нормативно-грошової оцінки землі. Сама власниця ринку скаржиться: «Якщо вчасно не платять підприємці, їй доводиться доплачувати у сільську раду власні гроші».
Утім, Сергій Головко підтримує Ніну Петрунь не в усьому.

— Брати гроші за кожен день, навіть коли людина не торгує, це — не правильно! — говорить сільський голова. Потім додає, звертаючись до підприємців. — Але і ви у ті дні, коли торгуєте, не маєте казати, щоб приходили пізніше, бо ви ще нічого не вторгували. Виходиш торгувати, то заплати 10 гривень!

Сільський голова і підприємці разом пригадують, що колись проводили відповідні підрахунки. Коли на ринку працювали 14 контейнерів, їх власникам потрібно було платити на місяць близько 78 гривень.

— Так само можна зробити і зараз. Щоб власник торгової точки платив у місяць фіксовану суму, нехай 40 гривень, тільки за те, що стоїть контейнер. І за кожен день торгівлі — по 10 гривень, — пропонує сільський голова.

Проте власниця ринку на такі умови погоджуватися відмовляється. І розмова далі продовжується по колу. Зрештою, деякі підприємці заявляють про те, що також заберуть свої контейнери з території ринку. І встановлять їх на приватизованих земельних ділянках неподалік. Платитимуть власникам орендну плату і так само торгуватимуть, але за межами руденківського ринку. Так власники ринку можуть залишитися зі своїми принципами, але — без приватних підприємців.

Що ж до конфліктної ситуації між власницею ринку Ніною Петрунь та підприємцем Тетяною Маслак, вирішувати її, скоріш за все, доведеться в суді.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 березня 2014, 16:35 | Нові Cанжари | Суспільство


1. шофер / 16 березня 2014, 00:05
власниця руденківського ринку вивезла з його території контейнер, який належить одній із приватних підприємців....Власниця ринку пояснює, що вона віддасть контейнер, коли отримає від підприємця заборговані гроші.
Суд самосуду не визнає. Якщо є борг, і він не віддавався, це потрібно вирішувати через суд, виконавчий орган і т.д.. А так постраждала на 100% права - це чистої води крадіжка, за яку "крута баба" повинна понести відповідальність.

Більш того, факт заборгованості треба ще доказати.
2. шофер / 16 березня 2014, 00:08
У самому сміливому випадку, власниця ринку могла накласти арешт на контейнер, і то у присутності міліції. А тепер, якщо постраждала не лошиця, начальниця ринку буде "відповідати за свій базарь" по всій суровості закону. Вона ворюга.
3. Ясен / 16 березня 2014, 04:24
1. шофер
«Більш того, факт заборгованості треба ще доказати.»

Якщо "крута баба не лошиця",то на суді подасть зустрічний позов.Ф факт належності контейнера постраждалій потрібно доказати.Може він крадений?Слідчий перевіре,чи та постраждала є підприємцем,чи сплачує податки,на підставі якого документу її контейнер стояв на ринку і т.д.
4. Ясен / 16 березня 2014, 04:30
Та й дії власниці ринку більше схожі на самосуд,а не на крадіжку.А це вже інша історія.
5. шофер / 16 березня 2014, 10:43
дії власниці ринку більше схожі на самосуд,а не на крадіжку
жесть...
6. Ясен / 16 березня 2014, 14:21
Крадіжка -таємне незаконне заволодіння чужим майном.А власниця ринку вивезла контейнер відкрито,свої дії незаперечує,мотивує і погоджується добровільно повернути за умови виплати боргу.ОТ і виходить,що справа неоднозначна.
7. руденківка / 16 березня 2014, 21:16
Насправді контейнерів з ринку було вивезено два з інтервалом у кілька днів.Хоча слово вивезено, не надто підходить.Контейнери тягали волоком вулицями села чим нанесли шкоду покриттю цих вулиць,сільський голова в першу чергу повинен був розібратись з таким транспортуванням,це ж просто варварство.Якби в селі був справжній господар сільський голова,то подібних конфліктів мабуть би не виникало,а сталося так що село і сільський голова живуть окремо одне від одного,його мало цікавлять події які відбуваються в селі,тому і ринок був свого часу проданий людям випадковим,не місцевим,які одразу почали чомусь конфліктувати з торгуючим людом,встановлюючи свої на їх думку правильні порядки на ринку.
8. шофер / 16 березня 2014, 21:30
Постраждала придприемщиця, до слова буде сказано, вже прошлепала ситуацію. Ще у той день, вона могла би не піднімати пиляку, а тихенько написати заяву що викрали її контейнер. А далі, щоб ту заяву відкликати, можна було би із "базарної хозяйки" заполучити не шутейські вигоди. Це і грошове вибачення, це і безкоштовне містове не на один рік... вобщем верьовки можна було б крутити як завгодно. Проїпала... шо тут сказать. Хоча... втрачено ще не все. Коє шо викачати можна, просто вже зовсім не те що можна було б. Эхх.... абыдна... ))

Базарна баба тоже ідіотка ще пошукати таких. Навіщо вивозити той контейнер? Яка в йуха разниця де він стоїть - на базарі чи десь у кущах? Напиши заяву про несплату містового, опечатай - ні, треба поступити по методу хохляцього ідіотизму.
9. шофер / 16 березня 2014, 21:32
Вобщем село та й годі... сумно мені сумно.
10. шофер / 16 березня 2014, 21:39
Єдиний нюанс - довелося б судитися за межами санжарського "суду" - "базарна баба" не мала б такої сміливості. Але це тільки покріпшує градус коньяка. А ставки наскільки підвищує... мммммммм ))

Чого у мене ніхто нічого не списдить.. хоч раз показав би як це робеться.
11. також руденківка / 16 березня 2014, 23:00
10. шофер
«Чого у мене ніхто нічого не списдить.. хоч раз показав би як це робеться.»

Постав контейнер в Руденківці і мрії здійсняться.
12. шофер / 16 березня 2014, 23:54
Постав контейнер в Руденківці і мрії здійсняться.
у моєму випадку вряд лі... вони мене чують ))
13. шофер / 16 березня 2014, 23:55
мені на свій контейнер мабудь і замка не треба було б вішати ))
14. Ясен / 18 березня 2014, 12:29
Так вперед Саша в прокуратуру,в міліцію ,в суд.Далі по схемі"портсігар серебряний два штуки,нєпосільним трудом і т.д".Доведи свою правоту,забери в негідниці ринок,телевізор,холодильник,обдери до нитки,щоб повадно не було.Але якщо у самого рильце в пушку,то знай -сядеш поряд з нею.ps:сільський голова просто свідок,правда ж.
15. також руденківка / 19 березня 2014, 09:47
25.Ясен
«Не чудіть!"КРИША"-сільський голова.

Криша з нього дійсно ніяка,але ситуація варта уваги компетентних органів і по інших діяннях цього голови.
25.Ясен
Просто не хватило смальцю розрулити ситуацію в зародку»

А от зі смальцем в голові цього сільського рулила дійсно проблеми.У відношеннях з людьми поводить себе зверхньо,часто грубить людям які звертаються до нього зі своїми проблемами,замість того щоб згуртувати громаду посіяв розбрат.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації