Вхід | Реєстрація

Олександр Удовіченко: «Діалогу між владою і виробниками немає»

11 січня голова обласної ради Олександр Удовіченко під час зустрічі з журналістами в ОКІА «Новини Полтавщини» відповів на ряд актуальних питань:
Підвищилися ціни на продукти, у тому числі й на хліб. Чи знаєте ви про це? Чому так сталося?
Через демократичну позицію щодо ринкових процесів в економіці і невтручання адмінресурсу ми втратили керованість цією ситуацією. Сьогодні товаровиробники, у тому числі і продуктів харчування, знаходяться у складній економічній ситуації: сировина дорожчає, тому вони піднімають ціну. А діалогу між владою і виробниками немає. Якщо чесно, то влада повною мірою, образно кажучи, економічно «віджимає» товаровиробників. Пам’ятаю 2004 рік, коли я був керівником Полтавської облдержадміністрації, тоді у нас були важелі впливу – ми через цінову інспекцію могли впливати на ринок цін. Сьогодні, як я розумію, ніхто цим не займається. Якщо говорити про обласну раду, представницький орган, то на наші звернення ніхто не реагує.
Думаю, що далі чекають ще гірші часи: подорожчання продуктів та збільшення вартості кошика, який називаємо прожитковим мінімумом.
Яка ситуація з пенсіями? Буде підвищення, чи ні? А то закон є, а виконання його - немає.
Я повинен сказати, що нинішній Уряд робить все для того, щоб закрити проблему січня і лютого місяця. Якщо подивитися на динаміку виплат, яка почалася з 4 січня, то сьогодні платять за 7-ме число, а повинні платити вже за 11-те. Ви знаєте що з 4 по 25 число кожного місяця різним групам пенсіонерів виплачуються пенсії. Сьогодні ми прогнозуємо ситуацію, яка буде ускладнюватися. В Уряду немає фінансів, які можна було б запозичити Пенсійному фонду, як це робилося раніше (дотувався Пенсійний фонд, потім після 25 числа намагалися повернути запозичені кошти у державну казну). Цього разу, за нашими прогнозами, ситуація буде більш складною, бо є Закон про підвищені соцстандарти, є реальні виплати за грудень, які менші, ніж повинні бути згідно з законом. Тут навіть нічого коментувати. А викрутаси, які робив Пенсійний фонд, коли кожному пенсіонеру направили листа за підписом голови Пенсійного фонду України, де він розповідав, що нові стандарти привели до збільшення лише на 60 копійок, або навіть зменшення про дотацій - це брехня і перекручування фактів. Але така проза життя, так працює Уряд і його служби.
«Новини Полтавщини» повідомляли, що в Кременчуці на фінансування потреб освіти не вистачає 9 млн. І це відбувається в місті , яке є промисловою перлиною Полтавщини!!! Що тоді говорити про відсталі райони... Разом з тим, найвищі керівники ОДА звітують про небачені здобутки. Коли закінчиться ця відверта брехня?
Думаю, що в цьому запитання є і відповідь - тоді, коли зміниться «помаранчева» влада. Зараз і виконавча влада регіону є заручником ситуації у державі. Сьогодні найбільша проблема саме у промисловому місті, Кременчуці. Сільські райони більш-менш вийшли з цієї ситуації, бо там різноманітна можливість наповнення бюджету. Безумовно, дається взнаки, що з рахунків Казначейства найбільше не проплатили саме Кременчуку - більше 5 млн. грн.
Рік почався – а бюджету державного немає. Які Ваші коментарі щодо цієї ситуації?
Ситуація дуже погана. Думаю, що виживати будуть бюджети різних рівнів за рахунок того, що фінансуватимуть лише нагальні потреби, які можна профінансувати в обсязі 1/12 до минулого року. Все інше – не фінансуватиметься. Зараз важко сказати скільки це триватиме, адже все залежите від того, коли приймуть бюджети - державний і місцеві. Думаю, що протягом 1-го кварталу, до завершення президентських виборів, ніхто не думатиме яким чином наповнювати державну казну. Вона буде автоматично наповнюватися. Прогнози мої – песимістичні. Грошей буде все менше у бюджетах. Владі на місцях треба займатися тим, щоб не було ще більших «провалів» у наповненні бюджетів. А те, що не будуть фінансуватися Програми розвитку – це вже очевидний факт. Про це до прийняття бюджетів можна забути. Нині виконавча влада доведена до катастрофічної ситуації: облдержадміністрації та райдержадміністрації просто не фінансуються. Як кажуть, «докерувалися»: немає у них ні літра пального, ні олівця, ні кілометра послуг автотранспорту... Нам вдалося і торік «підставити плечі» державному управлінню області. Ми відкриті для допомоги, адже за ними стоять люди і цілі галузі, а без державного управління і структур, які координують та організують все, це просто колапс. Цього не можна допускати. Якщо до мене, як до голови облради, звертатимуться, будемо підправляти деякі речі навіть до прийняття обласного бюджету.

Автор: www.oblrada.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 січня 2010, 13:48 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації