Вхід | Реєстрація

У Сорочинцях, на ярмарку...

У Сорочинцях, на ярмарку...
Небагато, мабуть, знайдеться у Миргороді людей, які жодного разу не побували на Сорочинському ярмарку. «Галас, сварка, мукання, мекання, ревіння - все зливається в один безладний гомін. Воли, мішки, сіно, цигани, горшки, баби, пряники, шапки - все яскраве, строкате, безладне метушиться купами і снується перед очима», - так описав сорочинське торжище наш видатний земляк Микола Гоголь.
Періодичні торги у Великих Сорочинцях відомі з 2-ї половини 17 ст., Жабокрицький майдан здавна був місцем оптового і роздрібного продажу товарів. Сьогодні, як і кілька століть тому, Сорочинський ярмарок - це розмаїття товарів, смачні страви, співаки і музики, гарний настрій, приємне спілкування, а також особливе відчуття української минувшини.

Та якщо ви з якоїсь причини не змогли відвідати ярмарок - не засмучуйтесь, адже оцінити колорит і різнобарв’я ярмаркового дійства вам допоможе фотовиставка, яка днями відкрилася у Миргородському літературно-меморіальному музеї Давида Гурамішвілі. 55 фоторобіт, представлених на виставці, відтворюють ярмаркові події кількох десятиліть - починаючи з чорно-білих світлин 70-х років минулого століття і закінчуючи кольоровими відбитками, створеними з допомогою сучасної цифрової фототехніки. На виставці можна побачити все: гоголівських героїв та самого великого письменника у виконанні кращих акторів Полтавщини, народних майстрів та троїсті музики, гори опішнянської кераміки та кавунів і багато-багато іншого.

Автори виставки - миргородські фотохудожники, члени народного самодіяльного фотоклубу «Миргород», який понад два десятиліття діє при міському відділі культури.

Трохи історії. Ідея створення фотоклубу при районному будинку культури виникла ще у 1984 р. Біля витоків клубу 25 років тому стояли Олександр Мука (на той час начальник районного відділу культури) та фотолюбитель Олексій Калайтан, який став першим його керівником.

Із 1985 р. клуб діє при міському відділі культури. Першими його учасниками були миргородські фотомайстри В.Балацький, А.Магденко, Ю.Жебель, С.Чопенко, В.Слєпов, В.Ніколаєнко, А.Підручний, В.Сливний та С.Міненко, який згодом, очоливши клуб, близько 20-ти років був його незмінним керівником.

У 1987 р. самодіяльному фотоклубу «Миргород» було присвоєно звання народного.
За 25 років роботи клубу суттєво збільшився кількісний склад його членів. Протягом кількох років активну участь у роботі клубу беруть А.Ранюк, Л.Маркова, Г.Андросов, М.Залівіна, М.Вовк, О.Височинська. Сьогодні, окрім фотомитців старшого покоління, членами клубу є молоді фотографи О.Дем’яненко, А.Гармаш, Є.Носко, Р.Приходько, В.Ковальчук, О.Кравченко.

У 2006 р. фотоклуб «Миргород» очолив досвідчений фотограф Володимир Петрович Балацький, який і нині є натхненником і рушійною силою всіх клубних справ.

Діяльність членів клубу надзвичайно насичена. Лише за останні три роки ними було організовано понад 30 фотовиставок у нашому місті та за його межами. Постійнодіючі виставки поціновувачі фотомистецтва можуть оглянути у приміщеннях міської ради, фотоклубу, міської бібліотеки для дорослих. Виставки фотоклубу завжди є окрасою різноманітних заходів та міських свят.

Окрім виставкової діяльності, миргородські фотомитці долучаються до видавничої справи, надаючи послуги при оформленні книг, фотоальбомів, буклетів. Зокрема, Володимир Балацький взяв участь у оформленні енциклопедичного видання «Полтавщина. Природа, традиції, культура» (Полтава, 2007 р.), книг миргородських авторів Г.Бабич та Т.Адешелідзе (2008 р.), путівників по гоголівських місцях та календарів до 200-річчя від дня народження М.В.Гоголя, що вийшли друком у полтавському видавництві «Оріяна» у 2009 р. Фотограф із багаторічним досвідом Олексій Калайтан виступив у ролі оформлювача численних видань - книг різних авторів, фотоальбомів та буклетів, присвячених нашому місту і, зокрема, Сорочинському ярмарку.

Члени клубу - постійні учасники різноманітних фотоконкурсів та фестивалів. У 2008 р. В.Балацький та О.Калайтан стали призерами обласного конкурсу «Світ дитячої мрії», що проводився Полтавським обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Роботи миргородських фотомайстрів неодноразово друкувалися у місцевій пресі, журналі «Українська культура» та міжнародному виданні «Україна світова», знайшли своє місце вони і в численних приватних колекціях України та зарубіжжя.

Варто зазначити, що успішній роботі фотоклубу сприяють всебічна підтримка та матеріальна допомога з боку Миргородської міської ради, міського відділу культури, громадських організацій: «Лад та добробут рідному місту» (голова О.Говоруха) та «Славетні імена Полтавщини» (голова В.Асадчева), адміністрації санаторію ім.М.В.Гоголя Південної залізниці, Полтавського видавництва «Оріяна», приватних підприємців - О.Булойчик, В.Кібірєвої, Т.Куриленко, В.Марцинковського, С.Сідак, М.Стариковської, В.Туренко, О.Утюгова.

Миргородський літературно-меморіальний музей Давида Гурамішвілі та народний самодіяльний фотоклуб «Миргород» запрошують миргородців та гостей нашого міста відвідати фотовиставку і поринути у неповторну атмосферу Сорочинського ярмарку.

Автор: Н.ГОДУН, науковий працівник Миргородського літературно-меморіального музею Давида Гурамішвілі


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 серпня 2009, 11:20 | | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації