Вхід | Реєстрація

Проект дозволяє спиляти 940 дерев

Проект дозволяє спиляти 940 дерев

Мова йде про роботи зі збереження річки Кобелячок у межах Кобеляцької міської ради.

Днями до редакції зателефонував житель райцентру Яків Корсун. Він запропонував зустрітися на березі річки Кобелячок, щоб обговорити чергову проблему, що виникла в процесі робіт із її розчищення. Яків Дмитрович вважає, що громадські активісти, котрі опікуються цим проектом і допомагають втілювати його в життя, займаються самоуправством. Конкретніше, вони нібито самовільно спиляли кілька дерев на березі річки і створили так званий технологічний проїзд. Яків Корсун вирішив поцікавитися, чи є в активістів необхідні дозвільні документи на подібні роботи. Він звернувся для цього в природоохоронну прокуратуру, управління екології, засоби масової інформації та до представників, увага, «Правого сектору». До чого тут організація із незрозумілим статусом та цілями? Це — риторичне запитання.

Наступного дня нам вдалося зустрітися з представниками зареєстрованої в належному порядку громадської організації «Свідома Ініціативна Кобеляччина». Саме вони беруть активну участь в роботах із благоустрою річки. Юрій Срібний та Гарольд Турченко підтвердили, що на березі Кобелячка вони та їх однодумці проводили кілька суботників. Під час них і були спиляні дерева та облаштований технологічний проїзд. Юрій Срібний відзначив: «Я не розумію, чим викликане незадоволення частини громади. Невже було краще, коли річка висихала, а її береги засипали сміттям? Щодо спиляних дерев та проїзду, ми узгоджуємо свої дії з вимогами проекту. А незадоволеним я б порадив, якщо не допомагати, то хоча б звернути увагу на те, чи не «влізли» вони своїми городами в захисну 25-метрову смугу». Гарольд Турченко, у свою чергу, додав: «А чому скаржники не розповідають, скільки ми дерев посадили під час суботників? Лише навесні вже висаджено 50 верб, кілька шовковиць та вишеньок. До речі, трудяться на березі якраз місцеві жителі: сім’ї Дубини, Дриги, Кликових, Віктор Савенко, Григорій Дмитренко, Віктор Фесюра, Олександр Чечко, Юрій Пісня, Катерина Голтвянська, Галина Галь. Це ж прекрасно, коли люди виявляють ініціативу, наводять чистоту і порядок не лише в себе вдома, а й біля річки».

Секретар міськради Сергій Галушко, коментуючи ситуацію, пояснив: «Є проектний документ, котрий має назву «Розчищення, розширення та благоустрій річки Кобелячок в межах міста Кобеляки Полтавської області». Він розроблений у 2008-му році. Усі роботи на березі мають укладатися у вимоги чинного законодавства і цього проекту. Згідно з ним, дозволено видалення 940 різних дерев на відрізку 6 кілометрів. Щодо технологічного проїзду, то він потрібен, аби в подальшому на березі могла працювати техніка та для складування мулу, вийнятого з річки. Тобто, ініціативу активістів можна вітати. Та розгородити паркан дозволяється лише з дозволу власників садиб. У цьому випадку людей потрібно лише просити. Водночас, самі власники садиб мусять ретельно перевірити, чи не порушили вони вимоги законодавства щодо 25-метрової захисної смуги. Надто близько до річки розташовані деякі городи. За подібну самодіяльність передбачена сувора відповідальність». До речі, у Кобеляки вже приїжджали фахівці державної екологічної інспекції. І криміналу в діях активістів «Свідомої Ініціативної Кобеляччини» вони не знайшли.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 квітня 2014, 10:24 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації