Вхід | Реєстрація

Підкову залишать у спокої

Підкову залишать у спокої

Деякий час влада Кобеляк не «воюватиме» із підприємцями, котрі самовільно розпочали торгувати на площі Перемоги.
Ось уже протягом місяця найбільш обговорюваною місцевою новиною для райцентру є відновлення вуличної торгівлі на так званій Підкові.

Нагадаємо, що на початку березня приїжджі та місцеві підприємці без дозволу міської влади відновили торгівлю на проїжджій частині навколо парку Перемоги. А за ними й інші бізнесмени, не довго думаючи, покинули територію ринку і вийшли торгувати на площу.

Міська влада, у свою чергу,  устами секретаря міськради Сергія Галушко, спробувала нагадати бізнесменам, що вони порушують чинне законодавство. Не подіяло. Тоді Сергій Станіславович, заручившись підтримкою працівників комунальних підприємств та частини міських підприємців, спробував діяти більш радикальними методами. Зокрема, під’їзди до Підкови були фактично заблоковані відповідними дорожніми знаками, транспортними засобами та людьми.

Так тривало кілька тижнів. Бізнесмени з Підкови в перші дні протистояння мітингували, вимагали від міських депутатів дозволити їм торгувати та писали петиції в інші органи влади. Брали участь у процесі і співробітники райвідділу внутрішніх справ. Але їх дії не відзначались особливою ефективністю чи завзяттям. Адже ні для кого нині не є секретом, що українські міліціонери — деморалізовані і дезорганізовані. Революційне гасло «Міліція з народом!» і кадрові зміни у вищому керівництві правоохоронних органів майже унеможливили виконання правоохоронцями їх професійних обов’язків. Тимчасово виконуючий обов’язки начальника райвідділу внутрішніх справ Володимир Голтвянський фактично підтвердив це під час зустрічі з керівництвом міської ради та підприємцями. Очільник кобеляцьких міліціонерів тоді поскаржився: «Ті (підприємці – редакція) пишуть, ви пишете. А мені кажуть, мовляв, коли ви почуєте голос громади». «Професійна» вказівка «зверху», що й казати.

Між тим, за ті кілька тижнів протистояння добряче стомилися всі його учасники. Так комунальники під час розмови «не на камеру» зізнавались: «Швидше б усе це закінчилось. Вставати кожну неділю о 4 ранку і чергувати на Підкові таки важко».

У неділю, за тиждень до Великодня, ми поговорили з кількома підприємцями, що торгують на Підкові. Їх думки розділились. Більшість людей безапеляційно заявляють, що не підуть звідси ні за яких умов. Вони кажуть: «Тут єдине нормальне місце для торгівлі. Ми тут 13 років торгували і збираємось це робити й надалі». Люди вважають, що узаконити юридично їх роботу на площі Перемоги цілком можливо. Щоправда, так і не пояснюють, яким чином це можна здійснити. Інша, значно менша частина підприємців, зізнаються: «Тут уже діло принципу. Влада і орендар Сорока загнали вас на вулицю Дружби, навіть не намагаючись створити якісь нормальні умови для нас і для покупців. Ми стояли на белебні, поряд із заправкою, без нормального туалету. А покупці змушені по кілька кілометрів ходити, аби добратися до ринку». Між тим, частина бізнесменів вважають, що нормальні умови для торгівлі можна забезпечити в торговельному центрі «РИМ». Про повернення на вулицю Дружби не хочуть говорити ні одні, ні другі підприємці.

Поцікавились ми й точкою зору на ситуацію міського голови Олександра Ісипа. Олександр Михайлович, як відомо, виступав перед бізнесменами під час стихійного мітингу, а також на сесіях міської ради. І кожного разу він підкреслював, що торгівля на площі Перемоги суперечить вимогам українського законодавства.

Повторював цю тезу голова міськради і під час розмови з кореспондентом «ЕХО». Та в той же час він зробив заяву, яка претендує на статус сенсаційної. Міський голова пообіцяв, що протягом деякого часу підприємців,  які вийшли на Підкову, не чіпатимуть. Він аргументував свою позиція так: «По-перше, у ситуації, яка склалася в державі, ми не хочемо зайвий раз збурювати пристрасті серед кобеляцької громади. Так, її частина хоче, аби торгівля на площі Перемоги проводилась. Крім того, ми враховуємо і ситуацію, у якій опинились правоохоронні органи. Вони зараз між кількома вогнями. Водночас я, як міський голова, не буду «узаконювати» торгівлю на Підкові. Не тому, що це якась моя особиста позиція, а тому, що це — неможливо. Дуже просто проголосувати «за» торгівлю. Але це потягне за собою безліч нових проблем. Це і труднощі з рухом громадського транспорту та роботою екстрених служб. Це і необхідність перенесення ліній електропередач. І ще багато чого. Тому, підкреслюю, рано чи пізно торгівля на Підкові  припиниться. Влада і громада, у тому числі й самі бізнесмени, до цього прийдуть. Є ще один важливий нюанс у тому, чому ми не будемо активно боротися з незаконною торгівлею на Підкові. Ось зараз влада Кобеляк практично не може використовувати ті 5 мільйонів гривень, що є в бюджеті. Платежі не проходять через Держказначейство. А підприємці зібрані ними кошти за торгівлю самостійно вносять у різні благодійні фонди. І ці гроші підуть на потреби громади, у тому числі й міської».

Владислав Прокопенко, директор кобеляцького ринку, поки що не зміг надати якоїсь більш-менш конкретної інформації щодо планів його керівництва з вирішення ситуації. Він лише повідомив, що вказівок від підприємця Сороки, який орендує ринок, не було.

Роман Панченко, власник торговельного центру «РИМ», у свою чергу, поінформував: «У принципі, я готовий розмістити 200 палаток. Було б у людей бажання».

Отже, поки що Підкова «зависла в повітрі». А це означає, що торгівля на ній продовжуватиметься. Можливо, до наступної «революції».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 квітня 2014, 11:08 | Кобеляки | Суспільство


1. Дописувач / 24 квітня 2014, 20:47
Цікаво де та червона кнопка у мера, на яку надавила громада. Чи можливо вирішили новий бізнеспроект запустити, розмістивши палатки у ТЦ РИМ. Цікаво чи правда що офіційно РИМ розшофровується як РОМАН И МЕР, чи це слухи.
2. 7777фф / 24 квітня 2014, 21:17
дурня.....
3. Чудо Юдо / 24 квітня 2014, 21:25
1.Дописувач
«Цікаво чи правда що офіційно РИМ розшофровується як РОМАН И МЕР, чи це слухи.»

«РіМ»? О_о. Нє, дурня.

По суті, нехай і «РИМ». Місце непогане. Єдине питання - скільки за розташування там дертимуть із торгашів. І проблема ще одна - малуватий він, на всіх місця не вистачить
4. Ветеран / 28 квітня 2014, 16:30
Мы ветераны в Это верим. Ведь на нормальном языке РИМ только так и расшифруешь.
5. подоловець / 28 квітня 2014, 22:44
Ми Бєлики в єто нє вєрім ми єто знаєм точно.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації