Вхід | Реєстрація

Козацька слава — власними очима

Козацька слава — власними очима

Цікаву й пізнавальну екскурсію для вихованців шкіл-інтернатів Полтави і Кобеляк та юних новосанжарівських козачат організував 12 квітня козацький гвардійський корпус Полтавщини. Діти відвідали історичні місця, які пов’язані з Богданом Хмельницьким, Максимом Залізняком і Холодноярівською республікою.

Право на цікаву поїздку від нашої школи вибороли 13 учнів. Це юні артисти та спортсмени, які постійно поповнюють шкільну скарбничку перемог новими успіхами у різних конкурсах та змаганнях.

Із самісінького суботнього ранку до нашого навчального закладу завітав Віктор Буряченко, начальник штабу кобеляцьких козаків, щоб супроводжувати нас під час екскурсії. І хоча небо затягли хмари та почав накрапати дрібний дощик, та бадьорого настрою він не зіпсував.

Сама екскурсія розпочалася в Кременчуці. Екскурсовод Марта Іванова цікаво розповіла про місто, а потім познайомила нас із усіма населеними пунктами, які розташовані на шляху до Чигирина. Ми відвідали Національний історико-культурний заповідник «Чигирин», де жив і гетьманував Богдан Хмельницький, а також побували у славнозвісній церкві-усипальниці гетьмана в Суботові.

Потім наш шлях проліг до Холодного Яру, де на початку ХХ століття повстанці створили Холодноярівську республіку і довго вели визвольну боротьбу за волю України.

Також екскурсовод змістовно і цікаво розповідала про повстанську боротьбу  козаків під проводом Максима Залізняка, яка отримала назву Коліївщина. Цей період в історії України описав Т. Г. Шевченко в поемі «Гайдамаки».

Далі ми прибули до села Буда, де росте 1100 літній дуб, названий у честь Максима Залізняка. У цьому населеному пункті майже не залишилось місцевих жителів, але хати не пустують. Їх заселили вихідці з міст, які не байдужі до історичного минулого свого краю та пишаються героїчними пращурами. Вони побудували в селі дерев’яну церкву, відкрили своєрідний музей визвольної боротьби, а під відкритим небом — краєзнавчий музей.

До речі, у цьому селі люди носять національні костюми. Усі віталися з нами «Слава Україні!», гостинно пригощали чаєм та кавою, співали українських пісень. Марта Іванівна пояснила, що 13 квітня в Холодному Яру відзначатимуть велике свято визвольної боротьби проти встановлення радянської влади в Україні. Тому з усіх куточків держави сюди приїжджають небайдужі люди, які хочуть миру та волі рідній країні.

Після Холодного Яру ми відвідали Мотронинський монастир та дізналися про історію його заснування.

Усі екскурсанти до глибини душі залишилися зворушені непоборною силою героїв козацької слави.

Дивлячись у вікно автобуса, ми захоплювались лісами, глибокими ярами, криницями з цілющою водою, красою черкаської землі та її щирими людьми. І хотілося вже знову вирушати в іншу поїздку, до історичних місць, щоб дізнатися більше про славну історію своєї Батьківщини.

Діти щиро дякували організаторам поїздки, козакам Полтавщини, за чий кошт і чиїми стараннями ми отримали ці корисні знання. Дай вам, Бог, добра та здоров’я.


Автор: Любов Койнаш, педагог-організатор


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. traktorist / 9 травня 2014, 18:02
Козацький гвардійський корпус?Та ви шо,не в курсі що в світлі політики районної влади Кобеляк вже всі перейшли на мак?Тепер навіть якщо в когось на городі знайдуть колорадського жука з георгієвсько-гвардійською символікою на спині,то господар буде прирівнюватися до сепаратистів,з усіма витікаючими наслідками.Так що дружно переходимо на мак,як у Європі.P.S.Нащот макових головок вказівок ще не отримано.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації