Вхід | Реєстрація

Перемагає не той, хто голосує... а той, хто підраховує голоси

Звісно, це не означає, що у день виборів Вам треба ігнорувати своє право на волевиявлення, мовляв, “усе одно результати перекрутять, як захочуть”. Просто якщо під час виборчого процесу Ви помітите щось сумнівне, не мовчіть – виконайте свій громадянський обов’язок – попередьте окружну виборчу комісію.
А поки що представники дільничних виборчих комісій міста готуються до виборів, вивчаючи можливі методи фальсифікації, серед яких найбільш небезпечними вони вважають наступні.

Технологія “значок” (голосування замість інших осіб)
Суть методу. Виборець підходить до члена дільничної виборчої комісії, який має на собі умовний розпізнавальний знак. Це може бути будь-який предмет одягу чи аксесуар (хустинка, краватка, особлива ручка тощо). Виборець пред’являє свій документ, що посвідчує його особу, а член дільничної комісії дає розписатися у списку виборців замість іншої людини, яка не прийшла на голосування. Зазвичай таку технологію застосовують під вечір, коли основний потік виборців уже пройшов.
Спосіб попередження. Перед виборами група ентузіастів ходить по домівках, називаються членами комісії і намагаються дізнатися, скільки людей прописано у квартирі, чи всі будуть голосувати і таке інше. Справжні члени дільничних комісій такими “моніторингами” не займаються. Тож будьте уважні, коли до вас чіплятимуться з такими питаннями. А у сам день виборів бажано, щоб бюлетені видавали по два члени комісії від різних партій.

“Карусель” – винесення виборчого бюлетеня
Суть методу. Виборець отримує бюлетень від члена комісії, заходить до кабінки, ховає його в кишеню чи під одяг. Замість бюлетеня опускає до скриньки схожий папірець, а справжній бюлетень виносить за межі дільниці, де його “правильно” заповнюють. Потім іншому виборцю пропонують вкинути вже заповнений бюлетень, а пустий знову ж таки винести за межі дільниці. І так кілька разів.
Спосіб застереження. Якщо Ви член комісії – потурбуйтеся завчасно, щоб штори на кабінках вашої дільниці були напівпрозорі, якщо ж звичайний виборець – обов’язково зверніть увагу спостерігачів на незаконне діяння.

Мобільне голосування – одна з найбільш небезпечних технологій
Суть методу. Виборець у кабінці фотографує свій бюлетень, у якому він поставив позначку навпроти потрібного кандидата, а потім, вийшовши з дільниці, показує організатору фальсифікації фотографію (або надсилає MMS), після чого отримує винагороду.
Спосіб виявлення. Деякі виборці виходять з кабінки, тримаючи в руках мобільні телефони, або навіть намагаються відправити повідомлення, не виходячи з дільниці. Якщо людина занадто довго перебуває у кабінці – повідомте про це спостерігачам.

Умисне псування виборчих бюлетенів
Суть методу. Член комісії, який видає бюлетені, не ставить своє прізвище та ініціали і не розписується на бюлетенях та/або не відриває контрольний талон.
Спосіб протидії. Уважно стежте за діями члена комісії, котрий видаватиме бюлетень, зайвий раз перевірте його.
Маніпуляція з бюлетенями перед початком голосування
Цей вид фальсифікації розрахований на підтримку голови дільничної комісії.
Суть методу. Під час підготовчого засідання дільничної виборчої комісії голова ДВК не передає всі бюлетені членам комісії, які видаватимуть бюлетені виборцям, або ж залишає в сейфі в іншій кімнаті. При цьому сейф не бачать інші члени комісії та спостерігачі. Частина бюлетенів може бути передана групі фальсифікаторів.
Спосіб протидії. Під час підготовки засідання чесний член ДВК пропонує, щоб голова ДВК видав членам комісії усі бюлетені, які знаходять у сейфі. АБО член ДВК може запропонувати, щоб сейф знаходився у полі зору всіх членів комісії та спостерігачів у приміщенні для голосування.
Коментар голови окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №148 Олександра Крижанівського:
- Фальсифікації були і завжди будуть, уберегтися від них практично неможливо. Звісно, будемо намагатися відстежувати порушників, ми знайомі з багатьма технологіями фальсифікації, але на цих виборах обов’язково використають якісь нові, раніше невідомі технології. Щоб максимально уберегтися від підтасовки результатів, на дільницях будуть працювати спостерігачі від усіх кандидатів, будуть також присутні незалежні іноземні спостерігачі та преса. У місті 99 вибочих дільниць, звісно, на всіх одначасно бути присутнім неможливо, тож мобільні групи, журналісти можуть вільно відвідувати дільниці, об’їздити хоч усі 99.
За фальсифікацію виборчих документів виборець сплатить штраф за адміністративне правопорушення (не більше 70 неоподатковуваних мінімальних доходів громадян), член комісії – від 300 до 1000 неоподаткованих мінімальних доходів громадян або від 1 до 6 років позбавлення волі за ст.158 ККУ.

Автор: Наталя Істоміна, www.pp.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 січня 2010, 13:40 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації