Вхід | Реєстрація

Артеріальна гіпертензія — проблема сьогодення

Проблема артеріальної гіпертензії є досить актуальною у всьому світі. Це одна з найбільш розповсюджених хвороб серцево-судинної системи, на яку страждають 20-30% дорослого населення. З віком її розповсюдженість збільшується ще майже на половину.

Сьогодні в Україні на артеріальну гіпертензію страждає більше 12 мільйонів осіб, тобто, кожен третій дорослий українець.

У Кобеляцькому районі на обліку в лікарів із цим діагнозом перебуває близько 24% населення.
Кожен, хто відноситься до проблеми підвищення артеріального тиску легковажно, не дотримуючись необхідного лікування, наражає себе на небезпеку ускладнень гіпертонічної хвороби, найпоширенішими з яких є інсульт, інфаркт, ураження нирок, серцева недостатність.

На початкових стадіях артеріальна гіпертензія може ніяк не проявлятись і не впливати на людське самопочуття. Але підвищений артеріальний тиск запускає патологічні зміни у серці, судинах, нирках, сітківці ока, головному мозку, що призводить до виникнення головного болю, погіршення зору, пам’яті, сну.

Артеріальний тиск не повинен перевищувати рівень 140/90 мм рт. ст. Якщо він підвищений, то необхідно звернутися до лікаря. Постійний контроль тиску, дотримання рекомендацій лікаря щодо прийому гіпотензивних препаратів є запорукою доброго самопочуття та захистом від ускладнень хвороби. Також необхідно переглянути свій спосіб життя, слідкувати за масою тіла, уникати стресових ситуацій, правильно харчуватися, відмовитися від тютюнопаління та вживання спиртного. За даними ВОЗ, профілактика, спрямована на зміну способу життя, є «універсальною вакциною» проти артеріальної гіпертензії.

Своєчасна діагностика гіпертонічної хвороби, успіх її лікування та профілактика ускладнень залежить від ставлення кожного з нас до власного здоров’я.


Автор: Н. Джевела, заступник головного лікаря КЗ «Кобеляцький Центр ПМСД»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 травня 2014, 10:01 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації