Вхід | Реєстрація

Бюджетна заморозка, або казна під замком

Останнім часом найбільш популярною організацією в Новосанжарському районі було управління Держказначейства. Особливою популярністю воно користувалося серед бюджетників, які переймалися єдиним питанням — коли ж нарешті пропустять їхні платежі?
Ситуація, яка склалася, з першого погляду виглядала абсурдною. З одного боку організації, установи та сільські ради нібито мали кошти на рахунках Держказначейства. З іншого боку — розрахуватися цими коштами вони не могли. Інтернет ряснів повідомленнями про блокування Держказначейством виділених урядом коштів для регіональних програм. А голова ОДА Валерій Асадчєв навіть закликав подавати на казначейство до суду.
Представники районного казначейства від якихось коментарів утримувалися, посилаючись на Постанову Кабміну № 1036 від 26 листопада 2008‑го року. Нібито нею передбачалися виплати лише з певних статей видатків. Таке пояснення, звичайно, не могло задовольнити керівників установ чи сільських голів. Адже хтось наприкінці року домовився із підрядною організацією, хтось намірився придбати необхідне пальне. А тепер фактично ні той, ні інший не можуть розрахуватися нібито наявними на рахунках коштами.
Питання було, безумовно, актуальним, а тому викликало жваве обговорення на апаратній нараді при голові районної ради. Начальник управління Державного казначейства в Новосанжарському району Микола Кибкало згадав вищезазначену Постанову Кабміну, і пояснив, що казначейство в даній ситуації не є відповідачем. Але багатьох керівників така відповідь, звичайно ж, не надто задовольнила.
Після закінчення наради наш кореспондент зустрівся із начальником Новосанжарського відділу освіти Миколою Тараном та поцікавився його думкою щодо «заморозки» платежів та впливом цього на освітянську галузь.
— Це не проблема відділу освіти, це проблема всього району, — зазначив Микола Григорович. — Лише у мене близько 200 тисяч не пройшли, така ж ситуація, я знаю, і по відділу культури. У мене є договори із підрядниками, є виконані роботи, але розрахуватися нічим. Зараз країна живе без прийнятого бюджету і це може затягнутися десь до березня. Поки пройдуть два тури виборів, поки приймуть бюджет країни, потім обласний, потім наш, районний. Звичайно, якоїсь великої трагедії із ситуації ми поки що не робимо. Супу якогось діткам зваримо, підвезення, із скрипом, але забезпечуємо. Просто незрозуміло одне — навіщо нас ставлять у таку ситуацію, коли немає ніякої визначеності?
Аби хоч трохи розібратись у проблемі наш кореспондент зустрівся із Миколою Кибкалом та спробував отримати у нього більш детальний коментар щодо ситуації. Але Микола Григорович що-небудь коментувати відмовився і попрохав звернутися до обласного керівництва.
Наступного дня, тобто 13 січня, ми у телефонному режимі зв’язалися із начальником Головного Управління Держказначейства в Полтавській області Олегом Чепурним та спробували отримати коментар у нього.
— А який вам потрібен коментар? — запитав Олег Вікторович. — Ніякої проблеми немає. Сьогодні платежі вже проходять без усіляких затримок.
Ось такий несподіваний поворот. Аби переконатися у достовірності отриманої інформації автор зв’язався із Зачепилівським сільським головою Михайлом Заріцьким.
— Так, я був сьогодні у казначействі. Дійсно платежі вже проходять, але лише ті, що за цей рік, — пояснив Михайло Андрійович. — Подивимось, що буде далі.
Сподіваємось, що далі буде краще. Але, якщо чесно, чомусь не віриться. А вам?

Автор: Володимир Паршевлюк, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 січня 2010, 11:31 | Нові Cанжари | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації