Вхід | Реєстрація

Правила зимової їзди

Цьогорічна зима видалась дивовижно примхливою: сніг змінюється дощем, відлига — тріскучим морозом. Все це створює додаткові труднощі для автолюбителів, потребує максимальної уваги та концентрації під час руху на дорозі. Той, хто ігнорує правилами їзди в зимових умовах, ризикує життям і здоров’ям.
Звичайно, зима — важкий період для поїздок. Але це не означає, що їздити на автомобілі взимку неможливо або що ви не зумієте освоїти методи, за допомогою яких понизите небезпеку при пересуванні або навіть взагалі усунете її. З точки зору їзди є дві особливості, що утруднюють пересування в зимових умовах: погана видимість і підступна поверхня дороги. Давайте послідовно розберемо їх.
Погана видимість буває через те, що взимку рано темніє, і доводиться, більш ніж будь-коли, їздити в темряві. З туманами ви зустрічаєтеся часто. Вони неприємні і навесні, і восени, але взимку вітрове скло покриває паморозь. Це служить вірною ознакою того, що такий же шар льоду покриває і дорогу. Єдиний порятунок — хороший обігрівач вітрового скла або піч. Обігрівач витрачає багато енергії від акумулятора, якої взимку і так недостатньо, — акумулятори виснажуються утрудненими пусками, і динамо не встигає їх заряджати. До того ж, багато енергії витрачається на освітлення. Обігрівач вмикайте завжди в положенні найбільшої потужності, аби він розігрівав щонайшвидше, а потім під час руху буде вистачати і першого положення вмикача. Час від часу ви можете вимикати його, оскільки між склом утворюється шар ізолюючого повітря.
Без обігрівача ви намучитеся. У деяких автомобілях задню частину капота можна підвести так, щоб тепле повітря від двигуна зігрівало й скло попереду водія. Аби повітря було дійсно теплим, потрібно зберігати температуру двигуна на рівні 80–90 °C, закриваючи радіатор. Якщо скло все-таки замерзає, можна поправити справу таким чином. Покладіть в ганчірочку куховарську сіль, зав’яжіть і протирайте скло — тканина промокне, і сіль обереже скло від замерзання. Правда, доведеться на короткий час зупинятися і знову витирати скло. Для цієї мети підходить також гліцерин.
Вікно замерзає зсередини від пари, яку ви видихаєте. Якщо ви людина загартована, відкрийте вікно. А краще, якщо допоможе обігрівач.
Туман, на жаль, не єдина перешкода хорошій видимості. Снігова завірюха нам подобається, лише коли ми дивимося на неї з вікна теплої кімнати, а на шосе через неї не видно і на два кроки. Важкий мокрий сніг покриває скло, налипає на нього, якщо температура близька до точки замерзання. Допомогти цьому можна, вчасно включивши щітки склоочисників, обігрівач. Якщо снігу багато, час від часу зупиняйтеся і зчищайте його. У морозну погоду сніг легко зітре суха щітка.
Коли замерзнуть вікна, то і при хорошому обігрівачі поле зору водія обмежене невеликим прямокутником попереду. Тому будьте уважні на перехрестях і особливо в потоці руху на вулицях міста. Краще відкрийте на якийсь час вікно або натріть сіллю і бічні стекла.
Поїздка в завірюху, тим більше — вночі, ще неприємніша, ніж в тумані. Рух падаючого снігу і непроглядна стіна попереду автомобіля безмірно стомлюють зір. Вночі слід користуватися таким же освітленням, як і в туман, — цим ви обмежите відсвіт від направлених вгору променів. Але головне — їхати повільно! Стежити за дорогою в таку погоду ще важче, оскільки краї її і канави по боках занесені снігом, і не видно, куди веде дорога. Включіть світло, нехай навіть і вдень, аби попередити всіх, хто знаходяться на шосе. Якщо взагалі нічого не можна розрізнити, і вам здається, що ви втратили орієнтацію, зупиніться і обстежуйте дорогу пішки. Така затримка і розвідка кращі, ніж падіння в занесену снігом канаву і пошуки трактора, яки витягнув би ваш автомобіль.
Сніг, на жаль, осідає не лише на вітровому склі, він покриває товстим шаром і дорогу. На дорозі ви бачите сніг в різному вигляді — вкатаний, мокрий, такий, що обледенів і талий. Спробуйте впоратися зі всіма цими перешкодами, що несприятливо відбиваються на пересуванні автомобіля.
Свіжий сніг не такий вже поганий, доки він не покриє дорогу товстим шаром. Шини, вминаючись в сніг, запобігають юзу. І якщо рухатися рівномірно — без різких поворотів і гальмування, їхати буде добре. Краще всього їздити по снігу, що злежався, але ще не вкатаний. Негативна властивість свіжого снігу — небезпека виникнення заметів.
Не бійтеся їх, якщо ви понизите швидкість, небезпека зав’язнути набагато збільшиться. Посилена робота двигуна також не допоможе, тому що шини не зуміють перенести його енергію на дорогу. Якщо замет низький, а ви бачите все, що відбувається за ним, його можна легко здолати, вчинивши так. Ще до того, як наблизитеся до замету, розганяйте автомобіль так, щоб він їхав з швидкістю, достатньою для подолання замету. Якщо відчуєте, що машина втрачає швидкість при в’їзді в замет, а особливо, якщо замет довгий, не давайте повний газ. Навпаки, регулюйте його так, щоб натиск на педаль вирівнював обороти двигуна до початкових. При пробуксовуванні провідних коліс ви негайно втратите рушійну силу і замет не проїдете. У подібному випадку дайте задній хід і розганяйтеся знову. По колишніх слідах можна проїхати далі і, можливо, навіть здолати замет. Якщо замет високий, але короткий, краще розгребти дорогу лопатою, яка взимку завжди має бути з вами.
Якщо автомобіль зав’язне так, що не зможе рушити ні вперед, ні назад, стежте, аби марні зусилля не привели до ще більшого занурення провідних коліс. Рухатися далі пробуйте лише на найнижчих оборотах двигуна, дуже обережно включаючи зчеплення.
Якщо навіть ці обережні спроби ні до чого не призводять, спробуйте збільшити зчеплення коліс. Спочатку погляньте, чи не сидять колеса так глибоко, що вже і шасі занурилося в сніг. Вигребіть сніг з-під автомобіля і на дорозі, в напрямі, куди ви їдете. Під провідні колеса (під обидва колеса, тому що є диференціал) підкладіть гілки, шматок дерева, камінь або брезент — що знайдеться під рукою. Знову обережно спробуйте поїхати і, якщо колеса не буксують, зберігайте їх зчеплення з дорогою плавним збільшенням газу, щоб від різкого ривка машина знову не зав’язнула. Плавне і чуйне управління газом і зчепленням в даному випадку — запорука успіху. Якщо ви везете пасажира, попросіть його розгойдати автомобіль у напрямі руху. Допомагайте йому, чергуючи включення і виключення зчеплення плавно, аби шини не буксували.
При їзді по свіжому снігу зазвичай укочується середина дороги; по краях її лежить глибокий сніг, який припиняє занос і повертає автомобіль на середину. Проте такий сніг небезпечний при обгоні і при роз’їзді машин. Якщо ви не бачите канави, занесеної снігом будьте обачні. Виїжджаючи на свіжий сніг, заздалегідь перевірте, куди їдете. Роз’їжджаючись, робіть це обережно. Як правило, зустрічні автомобілі частково заїжджають в глибокий сніг. Ще краще буде, якщо один водій зупиниться (на горі завжди той, який їде вниз). Ще обережнішими будьте при обгоні, тому що, в’їхавши в глибокий сніг на краю дороги, автомобіль може легко слизнути назад. Обгін залиште до ширшого місця на дорозі або до найближчого населеного пункту, де завжди простіше знайти простір для обгону.
Якщо сніг вкатаний, але ще не затвердів, як буває після декількох відлиги, їздити по ньому краще всього.. У зимових умовах в незвичайній ситуації, особливо при зустрічі з іншим транспортом, ви маєте бути надзвичайно обережними. Гальмівний шлях на снігу, так само як і передумова для юза, збільшується у декілька разів. Пішохід на снігу нестійкий. Тому, навіть коли поверхня дороги дозволяє розвинути порівняно високу швидкість, як тільки помітите кого-небудь навіть вдалині, знижуйте її. У населених пунктах і містах пам’ятаєте про дітей, що катаються на проїжджій частині.
Мокрий, розріджений сніг — дуже важкий, і, в’їжджаючи в місто, ви відчуєте це. Якщо шар його невеликий, і колеса дістають до твердої поверхні під ним, рух особливо небезпечний. Якщо шар його товстий, він ковзає, як грязь, і вимагає підвищеної уваги на поворотах і при гальмуванні.
Хорошим помічником при їзді по глибокому снігу будуть шини з відповідним протектором або ланцюги, якими обтягують провідні колеса. На роз’їждженій або сніговій дорозі, що злегка вкатана, добре їхати на звичайних шинах з протектором, що не стерся (наприклад, в ожеледицю або по снігу, покритому кіркою). Якщо ви часто їздите взимку в місцевості де може зустрітися дорога, сильно занесена снігом, добре мати в запасі ланцюги.
Ланцюги мають бути на обох провідних колесах, інакше із-за диференціала рух був би неможливий. Надіти ланцюг на запасне колесо досить просто. Аби полегшити собі цю процедуру, спустіть трохи повітря в камерах, надіньте ланцюг і підкачайте шину до необхідного тиску. Аби надіти ланцюг, не знімаючи коліс, його треба розтягнути на землі, небагато від’їхати назад і придавити провідними колесами. Обидва кінця ланцюга надівайте на шину після того, як зменшите тиск. Потім замкніть ланцюг на замок і підкачайте камеру.
Ланцюги надають неоціниму послугу при їзді по глибокому снігу і в ожеледицю, але на гладкій, твердій дорозі швидко приходять в непридатність. В цьому випадку псуються і шини, і трансмісія, і дорога.
До зимового спорядження автомобіля — ланцюгів і лопати — додайте велику жорстку підкладку (шматок товстої фанери) під домкрат, аби він не грузнув у снігу.
Найнеприємніша і найбільш небезпечна для водія взимку — ожеледиця. Чи утворилася вона після танення снігу, який знову замерзнув, або після дощу, в будь-якому разі зчеплення шин з поверхнею дороги знижується, гальмівний шлях подовжується в п’ять разів, так, що інколи для того, щоб утримати автомобіль на шосе, потрібно бути майстром. За таких умов перш за все слід їхати дуже повільно. Ви повинні з’ясувати собі, що поверхня дороги настільки слизька, що зупинити автомобіль при спуску з крутої гори інколи взагалі неможливо! Прослизання коліс може статися із-за незначного повороту керма, через те, що ви ледве доторкнетеся до гальмівної педалі або додасте газ.
Основна умова руху — обачність, низька швидкість і виняткова плавність. Гальмування практично має бути обмежене, зупинка відбувається (переважно) гальмуванням двигуном. З’їжджаючи з крутого схилу або під’їжджаючи до повороту, заздалегідь перейдіть на нижчу передачу, аби не застосовувати гальма. Включайте зчеплення, природно, одночасно додаючи газ, аби при цьому не сталося ривка провідних коліс. Їхати треба по середині дороги, поки це можливо. Якщо доведеться гальмувати, набагато краще кілька разів підряд легко натискувати на педаль гальма, аби в разі юза колеса знову увійти в зчеплення з дорогою. Напрям руху міняйте дуже обережно щоб уникнути юза передніх коліс, з якого в ожеледицю важко вийти. Так само обережно додайте газ при розгоні. Якщо додати газ швидко, юз станеться негайно ж.
На поворотах взагалі не додавайте газу, і почекайте з розгоном до того моменту, коли автомобіль поїде в прямому напрямі.
Старайтеся, особливо на підйомах, рухатися рівномірно, без зупинок, тому що немає жодної упевненості, що знову вдасться рушити з місця. Якщо все-таки доведеться зупинитися із-за непередбаченої перешкоди або через те, що провідні колеса почали буксувати, дайте задній хід і розганяйтеся знову. Краще всього це зробити на рівному місці, тобто ще під горою. На підйомі знадобилося б додати газ, що привело б до втрати зчеплення і пробуксовування. Така ж обережність необхідна, якщо ви хочете зупинитися на снігу, особливо коли на дорозі замети, а сніг сухий, сипкий або, навпаки, який щойно випав, глибокий, або перемішаний з водою. Обачно вибирайте місце для зупинки з таким розрахунком, аби обоє ведучих колеса, наскільки можливо, стояли на твердому ґрунті, що забезпечить їм надійну опору при рушанні з місця.
Стежте і за всіма, хто знаходиться на шосе: люди можуть посковзнутися, впасти, або автомобіль увійде до юзу в самий непідходящий момент. Обганяйте в крайніх випадках, лише переконавшись, що дорога перед автомобілем абсолютно безпечна.
У відлигу або взагалі в м’яку погоду не сподівайтеся на те, що умови пересування покращають; обережно в’їжджайте на місця, захищені від вітру, — в долинах, в лісі і переважно на поворотах. Тут зустріч із залишками крижаних глиб найбільш вірогідна, вона може виявитися фатальною. Ожеледиця підступна, вона не завжди помітна здалеку. Коли ви піднімаєтеся з долини в гори, то можете просто не помітити, що дорога, поверхня якої здається нормальною, місцями покрита гладким, прозорим шаром льоду. Якщо водій їде обережно, йому простіше проїхати покритий льодом простір. У подібній обстановці може бути, що водій, вийшовши з машини, здивується — як він міг їхати по такому катку! І з цієї миті він починає боятися, нервувати, а автомобіль їде з одного замету в іншій. При русі на великій швидкості, простір, покритий льодом, на який ви раптово в’їдете, може виявитися містом катастрофи. Тому будьте обережні і у відлигу! Водій повинен помічати зміну температури повітря. Сигналом для нього будуть замерзаючі стекла автомобіля.
Як бачите, взимку водій має бути постійно готовий до різних труднощів, тому що, виїхавши з дому в сонячну погоду, він незабаром може попасти в завірюху, а по дорозі назад його зустрінуть відлига, мороз і туман. Лише бездоганне володіння всіма тонкощами водійської техніки, правильне застосування їх, а також розсудливість, спокій і обачність допоможуть здолати всі ці труднощі.

Автор: «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 січня 2010, 11:39 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації