Вхід | Реєстрація

Економія на людях закінчилася «розборкою»

У той час, як у Біликах триває війна «людей і свиней» (як нещодавно писав тижневик «Ехо»), на Новосанжарщині простий люд воює з несумлінними автоперевізниками.

12 травня відбувся виїзд районного керівництва у село Пологи. Це була запланована робоча поїздка, у рамках якої відбулася зустріч із громадою. Навіть вказівка була дана сільському голові Любові Козці, щоб вона зібрала місцевих жителів.

Справа в тім, що до районного керівництва надійшли скарги на діяльність автоперевізника Зінаїди Пергат. Як розповіли громадяни, які зібралися, перевізник зовсім відмовляється виконувати покладені на неї зобов’язання щодо перевезення пасажирів. Громадяни, які їдуть з Нових Санжар чи з Полтави до Поліг, повністю проплачують вартість квитка, а Зінаїда Пергат не довозить людей до кінцевого пункту призначення. Вона висаджує пасажирів у Малій Перещепині. А залишок відстані до Поліг люди змушені проходити пішки. Жителі села обурені. Кажуть, що перевізник їх фактично виганяє і, було неодноразово, посилає «на три букви». У таку ситуацію неодноразово потрапляла і сільський голова, бо навіть її перевізник силоміць випроводжала з автобуса. Причому кошти за «недовезену» відстань (назвемо її так) людям ніхто не повертав. Ну і, звичайно, маршрут, який затверджений, не дотримується. Також є дні, коли Зінаїда Григорівна повинна перевозити безкоштовно громадян пільгових категорій. Як пояснили учасники зібрання, у пільгові дні вона свідомо сюди не їде. А якщо і приїжджає, то з пільговиків обов’язково бере кошти. Тобто, пільгових днів, як таких, немає, а дотацію від держави вона отримує справно. Невеличка заборгованість, звісно, з цією дотацією є, але ж вона її за певний час отримує в повному обсязі.
Люди також розповіли, що бували й інші неприємні ситуації. Наприклад: людина стоїть на зупинці і не сідає в автобус вищезазначеного перевізника. Зінаїда Пергат запам’ятовує цю людину і в наступні рази, навіть коли людина «голосує», спеціально дає команду водієві не зупинятися. А якщо ця людина, яка колись скористалась іншим транспортом, все ж якимось чудом проскочила в салон автобуса, то до кінця маршруту вона йому, як висловилися люди, «виносить мозги». Також неодноразові були її звернення до людей нецензурною лайкою.
Коли районне керівництво приїхало на сходку, де вже зібралося чоловік сімдесят, подиву людей не було меж: адже за чималий проміжок часу ніхто із колишньої влади допомогти вирішити їхню проблему не приїжджав.

Коли з’явилася на зібранні перевізник Зінаїда Пергат, то громада ладна була розірвати її на частини, настільки були обурені, злі й агресивно налаштовані мешканці села від байдужого ставлення до них. Зінаїда Пергат навіть сховалася за спину виконуючого обов’язки першого заступника голови райдержадміністрації Романа Павліченка, намагаючись врятуватися від розлюченого натовпу. Громада була розхвильована та люта, що їхнійзапал та емоції заспокоїлись нескоро. Навіть складно передати всю емоційність ситуації.

Після цих словесних перепалок, які мало не переросли у фізичну розправу, перевізник не змогла довго перебувати серед натовпу, бо її просто могли побити. Вона сіла в свій автомобіль із образою на нове районне керівництво і сказала, що влада зовсім не піклується про приватних підприємців та перевізників, а займається проблемами простих громадян.

При цьому Зінаїда Пергат навіть відмовилася відповідати на деякі запитання виконуючого обов’язки першого заступника голови райдержадміністрації. А якщо на які й відповідала, то жалілася, що набралася кредитів і того їй фінансово важко в повній мірі виконувати свої зобов’язання. Але існує договір до 2017 року, де вказано її обов’язок перевозити людей і в повному обсязі дотримуватися маршруту. Серед причин скорочення маршруту Пергат назвала те, що до Поліг веде погана дорога, тарифи підвищуються, пальне дорожчає.

— Це все, звичайно, є. Але ж із ситуації можна вийти, підвищивши на необхідну суму ціну проїзду, але ж не довозити людей — то це ні в які рамки не вписується. Вона мотивує свої дії також тим, що більше на маршруті перевізників немає, вона одна-єдина. Тобто, пояснення конкретного у неї немає, — розповів Роман Павліченко.

Зінаїда Пергат, як виявилося пізніше, була в Полтавській обласній адміністрації і написала скаргу на новопризначене керівництво райдержадміністрації, особисто на виконуючого обов’язки першого заступника голови райдержадміністрації Романа Павліченка, про те, що він відстоює інтереси громади, а не підприємців. Попросила обласне керівництво вплинути на районних керівників, бо ті погано ставляться до підприємливих громадян.

— У цей же день ми зібрали внутрішню комісію, до складу якої увійшов соціальний працівник (бо це був пільговий день), головний спеціаліст відділу економіки та розвитку інфраструктури та інші. Ця оперативна група виїхала 13 травня о п’ятій годині ранку на Пологи для того, щоб зафіксувати факт: виїжджав автобус перевізника, чи ні. Бо скрізь Зінаїда Пергат розповідає, що їздить справно, а люди кажуть, що в Пологи вона зовсім не їздить. Результат цього виїзду комісії такий: своїми очима ми побачили, що автобус в пункт призначення не прийшов. Комісія і сільська рада це зафіксували. Ці дані були передані на Полтаву. 14 травня, сільський голова Любов Козка привезла звіт із численними підписами громади, що дійсно існує дуже велика неповага в діях перевізника. Тепер у нас є підтверджуючі матеріали, що перевізник порушує умови договору. Ми будемо докладати всіх зусиль, аби несумлінний перевізник понесла покарання за свої нечесні та незаконні дії, — розповів Роман Павліченко.


Автор: Олександр ПОВІТКОВСЬКИЙ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 травня 2014, 10:26 | Нові Cанжари | Суспільство
1. Ясен / 26 травня 2014, 12:45
2.фермер
«.І дорогу там ніколи не відремонтують.Не треба бавити себе ілюзіями»

4.фермер
«,необхідно створювати умови, а не нагибати, одних і других.»
Щось не співпадає!Які ж тоді ті умови?Повна компенсація з бюджету?Чи що?Хрень це все.Їде в час пік з Санжар на Потаву,то й Пологи іншим рейсом нагрузити.
4.фермер
«Супрун, чи Паршевлюк»

Ну,да це їх задача,а чия ж ще?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації