Вхід | Реєстрація

На острові Вільховатський дикі свині знищили посіви

На острові Вільховатський дикі свині знищили посіви

Цей факт навіть став предметом обговорення на засіданні екологічної комісії райради.

Про те, що дикі свині пошкодили посіви соняшнику і кукурудзи, повідомив директор кооперативу «Радянський» Микола Андрієнко. За словами Миколи Івановича, тварини нанесли шкоду сільськогосподарським культурам на площі близько ста гектарів. Ця земля знаходиться в обробітку «Радянського». Усього ж на острові налічується близько трьох тисяч гектарів орної землі.

Після того, як Микола Андрієнко заявив про пошкодження посівів, було прийняте рішення скликати позачергове засідання екологічної комісії Кобеляцької районної ради. На нього, крім депутатів, прибули керівники п’яти мисливських господарств: УТМР, «Філін», «Артеміда», «Динамо», «Тахтаївське». Саме їх угіддя або знаходяться на території острова, або межують із ним. Запросили в Кобеляки і представників державних служб. Управління екології представляв Микола Григор’єв, «Полтаваліс» — Микола Скляренко.

Після емоційного вступу Миколи Андрієнка пристрасті на засіданні дещо вляглися і присутні висунули пропозиції, як вирішити питання, щоб і вовки (тобто, свині) були ситі, і кукурудза ціла. На думку частини виступаючих, причин подібного інциденту — кілька. По-перше, на Вільховатському існує добра кормова база. Тут, традиційно, сіють багато кукурудзи. Крім того, мисливці постійно заповнюють кормом годівниці. І звірі мігрують у ці місця з інших островів, особливо, із Вишняків. По-друге, у дикій природі з’явилось багато «перевертнів». Це не страшні міфічні потвори з фільмів жахів, а нащадки диких кабанів, які виросли в неволі. Ні для кого давно не є секретом, що чимало мисливців, а то й фермерів вирощують у своїх обійстях диких свиней. А потім випускають їх у ліси. Люди думають, що таким чином вони роблять добру справу, примножуючи фауну. Але такий неконтрольований процес призводить до негативних наслідків. Такі «перевертні» уже не бояться ні людей, ні собак. Вони йдуть у посіви і без страху та тіні сумніву їх знищують.

Керівники мисливських господарств визнали існування проблеми і погодились допомогти директору «Радянського» у збереженні посівів. Вони планують влаштувати позмінні чергування на острові і відлякувати диких тварин від сільськогосподарських угідь. Крім того, мисливці пообіцяли, що за допомогою науковців проведуть облік кількості тварин, які реально утримуються на Вільховатському. За різними оцінками, їх там перебуває від 50 до 100 голів.

Водночас мисливці заговорили й про необхідність відстрілу диких тварин. Але це суперечить законодавству, яке забороняє полювання на території РЛП «Нижньоворсклянський».

Отже, поки що посіви охоронятимуть, а кабанів рахуватимуть. Про подальший розвиток подій ми вас повідомимо.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 травня 2014, 14:41 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації