Вхід | Реєстрація

Серед браконьєрів був перший заступник мера Полтави?

Серед браконьєрів був перший заступник мера Полтави?

На острові Вільховатський зафіксували факт браконьєрства.

У минулому номері тижневика «ЕХО» ми друкували інформацію про те, що на острові Вільховатський дикі свині знищили посіви. Це питання обговорювалось на останньому засіданні екологічної комісії районної ради. Керівники мисливських господарств тоді визнали існування проблеми та погодилися посприяти в її вирішенні. Зокрема, було прийняте рішення влаштувати позмінні чергування на острові і відлякувати тварин від сільськогосподарських угідь. Деякі мисливці тоді заговорили й про необхідність відстрілу диких свиней. Проте це суперечить чинному законодавству, яке забороняє полювати на території РЛП «Нижньоворсклянський». Тому остаточне прийняте рішення було — охороняти посіви.

Та схоже, що дехто вирішив цю проблему зовсім інакше. Тільки мета цих людей, імовірно, була далеко не збереження посівів.

Уже в п’ятницю зранку журналісти тижневика «ЕХО» отримали інформацію, що на території острова Вільховатський виявили факт браконьєрства. Тому ми одразу ж виїхали на місце події. Коли приїхали, то побачили двох молодих чоловіків, орієнтовно, тридцяти років. Поруч стояли співробітники міліції та мисливських господарств. Біля них — автомобіль «Volkswagen transporter» із полтавськими номерами. Співробітники міліції у цей час проводили слідчо-оперативні дії для складання протоколу.

Щоб розібратися з ситуацією, ми звернулися за коментарем до керівника мисливського господарства «Філін» Олега Сєрова. Адже саме його єгері виявили факт браконьєрства.

— Наші працівники якраз були на чергуванні, — каже Олег Сєров. — О пів на першу ночі мені зателефонував один із них та повідомив, що територією острова хтось їздить на джипі і стріляє з карабінів, обладнаних глушниками. І ці люди полювали до того часу, доки ми не приїхали. Браконьєри були на двох автомобілях. Один із них, джип «Toyota», загруз у полі. Тоді водій «Volkswagen transporter», який, мабуть, стояв ближче до дороги на караулі, приїхав його витягувати. Та це в них не вийшло. По слідах, які ми побачили, ймовірно, що тушки вбитих свиней браконьєри переклали з джипа у мікроавтобус і поїхали. Цей транспортний засіб нам вдалось затримати. Тільки вже без тушок кабанів. Мабуть, їх викинули по дорозі.

Єгері запевняють, що спочатку на місці було четверо порушників. Але до приїзду правоохоронців лишилося троє. Уже після розмови з працівниками міліції одного з імовірних злочинців відпустили.

— Неподалік в посадках ми знайшли чотирьох застрелених диких свиней, — продовжує Сєров. — А скільки ще вони підстрелили — нам невідомо. Наші єгері боялися затримувати браконьєрів, бо пулі свистіли в усі боки.
Єгер, який був на чергуванні, додав, що порушників не вдалося б затримати, якби їхній автомобіль не застряг у полі.

— Уявляєте, зараз такий період, коли дикі свині тільки опоросилися, — каже єгер Григорій Петрусь. — Я особисто вчора бачив одну свиноматку, біля якої було аж двадцять поросят. А сьогодні серед убитих свиней якраз одні свиноматки. Поросята, скоріше за все, загинуть.

Далі ми підійшли і до самих чоловіків, яких затримали. На запитання, чи знають вони, що полювати в цій місцевості заборонено, відповіли, що не знають.

— Так ми і не полювали, — каже один. — Ми на рибалку приїхали. А нас затримали. У нас навіть вудочка є.
На запитання, звідки вони приїхали, чоловіки одразу не відповіли. Хоча правоохоронці сказали, що з Полтави.

— Ми з Донецька їдем, — вирішив пожартувати один із затриманих. — А тут бачим, що за нами хтось їде. Подумали, сепаратисти. От і почали тікати.

Тим часом правоохоронці почали оглядати мікроавтобус, на якому затримали імовірних злочинців. Усередині знайшли чотири одиниці вогнепальної нарізної зброї. Коли співробітники міліції описували її, то працівники мисливських господарств підійшли і з подивом почали розглядати знахідку.

— Та тут мисливські карабіни, — каже один із чоловіків. — Німецька зброя з бойовими патронами. Дальність польоту пулі складає три кілометри. Один такий карабін тисяч 70 коштує, якщо не більше. Дивіться, з глушниками, з прицілами нічного бачення. Сама оптика тисяч 20 коштує.

— У наших хлопців, які воюють на сході України, такої зброї і близько немає. Де ви її взяли? — звернувся один із чоловіків до затриманих. Ті відповіли, що їм привезли її на замовлення.

Серед зброї, яку вилучили правоохоронці, ми змогли дізнатися назву лише двох одиниць. А саме: мисливський карабін німецького виробництва «Blaser R8» 308 калібру з глушником та прицілом нічного бачення й німецький мисливський карабін «Heckler-Koch» 45 калібру.

Через деякий час на місце події приїхав і представник із обласної екологічної служби Дмитро Шапран. Він почав оглядати місце події для складання протоколу. Далі ми поїхали до автомобіля «Toyota hilux», який загруз у полі. Номерів на авто не побачили. Затримані чоловіки сказали, що навіть не знають, чий це транспорт. Біля багажного відділення автомобіля ми побачили щось схоже на кров, яка по краплі скапувала на землю. До речі, за словами очевидців, через декілька годин це авто зникло з місця події. Кажуть, пізніше його вже бачили в Полтаві.

Після проведення слідчо-оперативних дій правоохоронці разом із чоловіками, яких підозрюють у браконьєрстві, поїхали до райвідділу. У особистій розмові з журналістами директор РЛП «Нижньоворсклянський» Микола Гергенкоп висловив припущення, що справа до суду може не дійти. Бо, за його словами, тільки минулого року за фактом браконьєрства на території РЛП «Нижньоворсклянський» було відкрито близько 12 кримінальних проваджень. І жодне з них не дійшло до суду. А максимальний штраф, який наклали на порушників, склав 350 гривень.

За декілька годин після події до нас зателефонував виконуючий обов’язки начальника Кобеляцького райвідділу Михайло Брейко. Він попрохав надати правоохоронцям фото, які ми зробили на острові Вільховатський. У цей час до райвідділу вже приїхали мало чи не всі керівники силових структур району, області та представник облдержадміністрації. Окрім нас, до райвідділу прийшли і свідки подій, які відбувались на острові. З усіх взяли письмові пояснення.

Ми запитали в одного з правоохоронців, чому ця справа викликала такий резонанс. Він не зміг відповісти. Разом із тим до редакції надійшов коментар від народного депутата України Сергія Капліна, у якому він стверджує, що серед затриманих чоловіків був і перший заступник мера Полтави В’ячеслав Стеценко.

Цитуємо: «Сьогодні правоохоронцями був установлений факт, що В’ячеслав Стеценко спільно з кількома своїми знайомими здійснювали незаконний відстріл кабанів у заповідній зоні Кобеляцького району. Їх вдалося впіймати через те, що їхня машина загрузла та не могла їхати. Було встановлено, що зброя, якою здійснювався відстріл, зареєстрована на ім’я Стеценка. Його поплічників уже затримали, а сам чиновник знаходиться в бігах».
Перевірити отриману нами інформацію ще не вдалося. Після запитання про її достовірність у одного з представників Полтавської обласної міліції, правоохоронець відповів, що офіційне повідомлення буде оприлюднене вже після проведення слідчих дій.


Автор: Дарія СРІБНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 травня 2014, 19:11 | Кобеляки | Кримінал
1. Чудо Юдо / 23 травня 2014, 22:08
1.светка
«Буде як завжди всих відпустять і випишуть 350 грн штрафу (може).»

Ну, у цьому випадку є шанс, що просто так не обійдеться. Адже все-таки дали розголос, навіть прізвища назвали. Уже зовсім сухим вийти не вдасться
2. Правда / 26 травня 2014, 00:18
Так за які б шиші Гергенкоп кожен рік міняв машини,звичайно ж за відкупи та взятки а ще Терновий говорив що парк це яма в якій дна немає чи вже Терновий з Гергенкопон найшли спільно те дно.Як же проходить люстрація якщо до сих пір працює цей Гергенкоп який відправляв на вірну смерть держслужбовців у Київ у січні та йому подібні Детюки чи вже все так добре Ваня Терновий ти з усим розібрався всіх пролюстрував цікаво в якій валюті пройшла ця люстрація чи може всі кришталево чистими виявилися тоді навіщо ти особисто роздавав списки цих нелюдів які під тиском звільнення з роботи формували групи для Антимайдану.Щось не зрозуміло,можливо треба декому й кас..........ю провести а не люстрацію
3. Природолюб / 30 травня 2014, 20:12
Всі, хто бував у "Нижньоворсклянському" бачив, що за останні роки він перетворився на бізнес проект окремих людей, які мають до нього відношення. Це й обкладання даниною промисловиків-рибалок, які незаконно там ловлять рибу, це й електровудки, це й незаконне полювання, яке в парку заборонено. Погоджуюсь з попереднім коментарем у якому йдеться про те, що депутати обласної ради неправомірно надали тнриторію парку під мисливські господарства. Тим паче Олег Сєров - є одночасно інспектором парку й директором мисливського господарства. Як це розуміти? Цікаво дізнатись скільки незаконно кабанів ними відстріляно на території парку?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації