Вхід | Реєстрація

Щоб проголосувати, зранку кобелячани стояли в чергах (оновлено)

Щоб проголосувати, зранку кобелячани стояли в чергах (оновлено)

25 травня. День виборів. Ми вирушаємо до дільниць, аби подивитися, як відбувається виборчий процес.
7:55 година ранку. Дільниця, яка знаходиться в Районному центрі культури та дозвілля. Біля дільниці 17 людей. В основному, це люди похилого віку. Молоді лише декілька чоловік. Всі прийшли, щоб проголосувати. Запитуємо, чому люди так поспішають до виборчої дільниці.
— Хочеться, шоб цей бардак, який зараз відбувається в Україні, скоріше закінчився, — відповідає нам одна з жінок.
На годиннику рівно 8:00. Звучить сигнал, який символізує про початок роботи виборчої дільниці. Люди заходять всередину. Першим пропускають чоловіка. Всі встають в чергу за бюлетенями. Далі проходять до кабіни. Хтось з пенсіонерів заходить туди в парі. Спостерігачі одразу ж роблять зауваження. Мовляв, це заборонено.
Секретар виборчої дільниці говорить, що за 10 хвилин встигли проголосувати вже 34 виборці. Ми цікавимося, у який період найбільша кількість людей, бажаючих проголосувати. Вона відповідає, що в основному, це перша половина дня і декілька годин після.
— Хто хоче проголосувати, той іде зранку, — каже секретар. — Хтось йде одразу ж після базару. А хто — вже після роботи, ввечері. Хоча таких менше.
Далі ми вирушаємо до виборчої дільниці, яка розташована в приміщенні Кобеляцької загальноосвітньої школи №2. Секретар цієї дільниці також розповідає, що перед початком їхньої роботи багато людей вишикувались в чергу, поспішаючи проголосувати.
Станом на 8 годину 30 хвилин там вже проголосували 70 людей. І їхня кількість росте шаленими темпами.
— Хочеться вірити, що вибори відбудуться за один тур, — каже чоловік, який щойно вкинув бюлетень в урну. — Сподіваюсь, що я зробив правильний вибір.
— Та шоб відбулись вибори в один тур, треба обирати між двома кандидатами, а не розкидатися голосами за тих, хто точно не пройде, — відповідає йому жінка, що стоїть поруч.
На дільниці, яка розташована в Кобеляцькій школі №3, за цей час вже проголосували 50 людей.
О 9 годині ранку перший заступник голови Кобеляцької райдержадміністрації Микола Шабалтій повідомляє журналістів про те, що всі дільниці району відкрилися вчасно. Рівно о 8 годині ранку. І ніяких надзвичайних ситуацій за годину роботи не трапилось.
11 година. Ми знову повертаємось до дільниці, яка розташована в Районному центрі культури та дозвілля. Член виборчої комісії запевняє, що кількість бажаючих проголосувати пішла на спад. А точніше, лише 383 з 1460 виборців згідно списку цієї дільниці відділи свій голос за одного з кандидатів.
— Найсвідоміші — це пенсіонери, — каже жінка. — Всі вони, в основному, прийшли зранку. Пенсіонери привчені до порядку. А тепер приходять люди молодого та середнього віку.

О 12 годині журналістів тижневика "ЕХО" інформують про явку виборців на всіх дільницях району. Зокрема, ця кількість становить 9 тисяч 951 із 37 тисяч 290 громадян, які зареєстровані у списках.
О 16 годині ми знову навідуємось на деякі з виборчих дільниць. Цікавимось, чи спокійно проходить процес волевиявлення громадян. Члени дільниць відповідають, що так. Також розповідають, що після полудня на дільниці почали приходити офіційні міжнародні спостерігачі. Неприємно вразили кобелячан представники від Росії.
— Ближче до 16 години до нас на дільницю зайшли троє спостерігачів і одразу ж, не представившись, почали все фотографувати та знімати на планшет, — розповідають у одній з дільниць. — Ми підійшли до них і попросили представитись та показати документи. Вони сказали, що приїхали з Ростова-на-Дону і відмовились показувати документи. Лише після кількахвилинної розмови, вони таки показали свої посвідчення. І навпаки, приємно нас вразили міжнародні спостерігачі з Вашингтону. Зайшли двоє жінок та один чоловік. Дехто з них говорив англійською. Хтось, до речі, українською. Вели себе дуже чемно і залишили після себе приємне враження.
Дільниці закриваються о 20:00 годині.

У понеділок представники кобеляцького виборчого штабу Петра Порошенка, які відслідковували явку громадян та результати виборів повідомляють нам  остаточні дані. За їхніми словами, участь у голосуванні взяли 23 тисячі 9 громадян. За Петра Порошенка віддали свій голос 13 тисяч 39 виборців. За Юлію Тимошенко — 3 тисячі 720. А за Сергія Тігіпка — 978.


Автор: Дарія СРІБНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 травня 2014, 09:27 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації