Вхід | Реєстрація

Обирай гідного!

17 січня – вибори Президента України. Попри занизький рівень довіри громадян до політиків і влади взагалі, участь у виборах візьмуть близько 60-70% українців. Такий прогноз дають експерти. Комітет виборців України, у свою чергу, попереджає про можливість масових фальсифікацій під час виборів.
Про особливості голосування під час виборів 17 січня «КП» розповів голова окружної виборчої комісії Кременчуцького виборчого округу Олександр Крижанівський.

Які документи потрібні?
Щоб отримати бюлетень і проголосувати, людина має особисто прийти на виборчу дільницю і пред’явити паспорт. Проголосувати за родичів, прописаних за тією ж адресою, навіть маючи на руках довіреність, не можна.

За яких умов можна проголосувати вдома?
Якщо громадянин за станом здоров’я не може вільно пересуватися, то він має право звернутися з заявою до своєї виборчої комісії, щоб проголосувати вдома. Надати заяву можна заздалегідь, зателефонувавши до дільниці. «Щоб уникнути непорозумінь з літніми людьми, ми самостійно будемо їздити по домівках, приймати у них заяви, аби вони мали можливість голосувати вдома», – зазначає голова окружкому Олександр Крижанівський.
Подати заяву можна й у день виборів. Наприклад, якщо людина захворіла, її родич може прийти і повідомити про це дільничну комісію. Спеціальна мобільна група у складі 3-х членів комісії виїжджає за місцем проживання хворого і вже там вирішує – дозволити цьому виборцю проголосувати вдома чи ні. Якщо рішення мобільної групи позитивне, виборець пише відповідну заяву і голосує вдома. Увага! Жодних медичних довідок про стан здоров’я для голосування вдома не потрібно.

Чи можна проголосувати не за місцем прописки?
Можна, але відкріпні талони на цих виборах скасовані. Якщо громадянин у день виборів планує перебувати, наприклад, в іншому населеному пункті, він повинен повідомити про це дільничну комісію за місцем проживання, але не пізніше, ніж за 2 дні до початку голосування. На адресу тієї виборчої комісії, де бажає проголосувати громадянин, надсилається відповідне повідомлення, і члени виборчкому ухвалюють рішення щодо дозволу на голосування.
Проголосувати не за місцем прописки можна і на підставі рішення суду. Наприклад, якщо 17 січня громадянин не встигає повернутися з Києва до Кременчука, він може піти до суду, щоб проголосувати у столиці. Суди цього дня працюватимуть в оперативному режимі, рішення має бути ухвалене не пізніше 19.00, за годину до закриття виборчих дільниць.

Які помилки у списках можуть стати перешкодою для голосування?
Із вересня 2009 р. кременчужан запрошували прийти до відділів ведення Держреєстру виборців, що розташовуються при райвиконкомах, та перевірити власні дані у списках.
З 13 січня Держреєстр закрито, відтепер зміни у списки, які вже передані до дільниць, можна внести за рішенням окружної, дільничної комісії або за рішенням суду. Зробити це можна й у день виборів.
Дрібні помилки, на кшталт неточностей у написанні прізвища, ім’я та по батькові, значної перешкоди для голосування не створять. У такому випадку, як зазначає голова окружкому Олександр Крижанівський, рішення щодо дозволу громадянину на голосування на підставі наданої заяви ухвалюють голова, його заступник та секретар дільничної комісії. Навіть, якщо людина прописана за іншою адресою, але її прізвище значиться у списках на цій виборчій дільниці, їй видадуть бюлетень. Серйозною перешкодою є помилки у даті наро­дження. У такому разі доведеться йти до суду.
А от невірно вказане місце наро­дження виборця на його можливість взяти участь у виборах не вплине жодним чином, – запевняє голова окружкому. Найбільше дзвінків мешканців до окружної комісії надходить з приводу саме цього питання. Нагадаємо, восени, отримавши повідомлення з відділів Держреєстру виборців, кременчужани були шоковані: більшість мешканців виявилися масово «народженими» у Дніпропетровській, Харківській, Донецькій областях.

Як поводитися з бюлетенем?
Бюлетень не можна жмакати, робити на ньому будь-які позначки, окрім тих, що передбачені законом. Не можна відмічати прізвища кількох кандидатів, щось закреслювати або виправляти. У таких випадках бюлетень вважається зіпсованим.
У кабінку для голосування виборці заходять по одному. Позначати прізвище обраного кандидата краще ручкою, можна своєю, але не олівцем. Кидаючи бюлетень в урну, аркуш можна перегнути. Виносити бюлетень за межі дільниці не дозволяється.
Якщо ви помітили якесь неподобство, повідомте про це спостерігачів. Їх на дільницях має бути достатньо. За законом, на кожній виборчій дільниці можуть бути присутні не більше 2-х спостерігачів від кожного кандидата та іноземні спостерігачі в необмеженій кількості. Спостерігачі можуть проводити фото- та відеозйомку як процесу голосування, так і підрахунку голосів, але не мають права втручатися в роботу комісії.

Підробити неможливо
Виборчий бюлетень має декілька ступенів захисту. Зокрема, на ньому є водяні знаки, він виготовляється з використанням спеціальної фарби, яка під різним кутом зору змінює колір, а також термофарби. Крім того, бюлетені мають окрему нумерацію для кожного округу і кожної виборчої дільниці.

Намалюй собі бюлетень
ЦВК дозволила українцям, які перебувають на антарк­тичній станції «Академік Вернадський», самостійно виготовити бюлетені, щоб проголосувати на виборах Президента. Як повідомили у комісії, відповідний дозвіл було надано як виняток. Голосувати на станції будуть близько 20-ти осіб.

Голосування вдома – шлях до фальсифікацій?
Постанова ЦВК про можливість голосувати вдома, не пред’являючи довідок про стан здоров’я, законна, але може стати «шлюзом для фальсифікацій», – заявив голова правління Комітету виборців України О. Черненко.
Він зауважив: те, що громадянин може проголосувати вдома лише на підставі заяви до дільничної виборчої комісії і без жодних інших довідок, передбачено ст. 77 Закону «Про вибори Президента». Тобто ЦВК нічого не спрощувала – це провина депутатів Верховної Ради, які у такий спосіб створили шлях для фальсифікацій, – вважає О. Черненко.
За його словами, голосування вдома у разі систематичного зловживання на окремих дільницях може дозволити сфальсифікувати до 10% голосів.
Проголосувати можна лише у день виборів, 17 січня. Виборчі дільниці працюватимуть з 8.00 до 20.00.

Щасливий номер у Президенти виведе
У виборчому бюлетені буде 18 прізвищ. Усього до ЦВК надійшло 67 заяв від потенційних кандидатів, але 49-м з них було відмовлено. Основні причини – неправильне оформлення документів та відсутність необхідної застави у 2,5 млн грн. До речі, у 2004 р. ЦВК зареєструвала 24 кандидати у Президенти. Тоді застава становила лише 500 тис. грн.
Список кандидатів у Президенти України на виборах 17 січня 2010 р.

Самовисуванці:
Віктор Ющенко, 1954 р. н., чинний Президент України, член партії «Наша Україна».
Олег Рябоконь, 1973 р. н., позапартійний, генеральний директор юридичної компанії «Меджістерс». Один із найбагатших претендентів – за 2008 р. Рябоконь задекларував майже 6 млн грн доходів.
Михайло Бродський, 1959 р. н., член Партії вільних демократів, директор-консультант ТОВ «Венето».
Анатолій Гриценко, 1957 р. н., позапартійний, народний депутат від блоку НУ-НС, екс-міністр оборони, наразі – глава комітету ВР з питань національної безпеки й оборони.
Олександр Пабат, 1974 р. н., позапартійний, президент Спілки громадських об’єднань «Громадський актив Києва».
Василь Противсіх, 1946 р. н., позапартійний, президент Івано-Франківської торгово-промислової палати. До 2 жовтня 2009 р. носив прізвище Гуменюк.
Інна Богословська, 1960 р. н., позапартійна, народний депутат від Партії Регіонів.
Сергій Ратушняк, 1961 р. н., позапартійний, мер Ужгорода.
Сергій Тігіпко, 1960 р. н., позапартійний, за офіційними даними, тимчасово не працює.
Арсеній Яценюк, 1974 р. н., позапартійний, народний депутат від НУ-НС, екс-спікер Парламенту.

Від політичних партій:
Юлія Тимошенко, 1960 р. н., чинний Прем’єр-Міністр.
Віктор Янукович, 1950 р. н., лідер Партії Регіонів, народний депутат.
Володимир Литвин, 1956 р. н., спікер Верховної Ради, лідер Народної партії та Блоку Литвина.
Юрій Костенко, 1951 р. н., голова Української народної партії, народний депутат від блоку НУ-НС.
Олександр Мороз, 1944 р. н., голо­ва Соціалістичної партії.
Олег Тягнибок, 1968 р. н., лідер Всеукраїнського об’єднання «Сво­бода».
Петро Симоненко, 1952 р. н., глава Компартії, народний депутат.
Людмила Супрун, 1965 р. н., лідер Народно-демократичної партії, голова Державного агентства України з інвес­тицій та інновацій.

Автор: www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 січня 2010, 15:38 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації