Вхід | Реєстрація

Літнє лихо — амброзія полинолиста!

Літнє лихо — амброзія полинолиста!

Амброзія полинолиста — небезпечний карантинний бур'ян, шкодочинність якого слід розглядати в двох ракурсах. Перший — вона конкурує з культурними рослинами в агроценозах і перемагає їх. І другий — вона небезпечна для здоров'я людини. У силу цього амброзія заслуговує найпильнішої уваги як з боку комунальних підприємств, установ та організацій усіх форм власності, так і з боку населення, жителів багатоповерхових будинків та власників особистих господарств.

Амброзію називають «зеленою пожежею». Вона, маючи потужну кореневу систему і добре розвинену вегетативну масу, пригнічує і витісняє всі, поруч зростаючі, рослини. Амброзія дуже агресивна, сильно висушує і збіднює ґрунт. Так, за середньої густоти стояння забирає з 1 гектара до 2000 тонн води, що відповідає 200 мм опадів, виносить із ґрунту стільки поживних речовин, скільки міститься в 7-8 центнерах мінеральних добрив. Для утворення 1 тонни сухої речовини рослини амброзії поглинають із ґрунту 15 кг азоту, 1,5 кг фосфору і 950 тонн води. Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. У період цвітіння, а це з середини липня до жовтня, серед населення спостерігається алергійне захворювання.

Розповсюджується амброзія з неочищеним насіннєвим матеріалом, шротом, транспортними засобами. Після проведення культивації залишки рослини, присипанні вологим ґрунтом, утворюють додаткове коріння й добре розвиваються. Якщо амброзію полинолисту скосити, від її прикореневих частин відростають нові паростки, особливо за наявності вологи в ґрунті. Відростає амброзія від стебла та його частин, що залягають на 3-5 см нижче поверхні ґрунту, а не від коріння.

Комплексна боротьба з амброзією передбачає проведення:

— фітосанітарних заходів (контроль за фітосанітарним станом підкарантинної продукції, сертифікація такої продукції, локалізація вогнищ бур’яну, запровадження карантинного режиму);

— агротехнічних (ліквідаційних) заходів (застосування гербіцидів, створення агрофітоценозів, механічне скошування тощо).

Механічне скошування рослин амброзії полинолистої до її цвітіння задля знищення — не ефективне. До знищення рослини призводить лише її викорінення, бо після підрізання стебла рослина здатна до швидкого відтворення наземної частини, причому утворює декілька продуктивних стебел. Механічне скошування рослин амброзії полинолистої застосовують після початку її цвітіння, коли зрізана рослина вже не здатна утворити продуктивні стебла і гине. Поза межами населених пунктів ефективним є застосування гербіцидів.

Таким чином, щоб запобігти поширенню та контролювати чисельність амброзії полинолистої в агроценозах і на необроблюваних землях, потрібно застосовувати всі заходи одночасно, зокрема, запобіжні та винищувальні (механічні, хімічні).

Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої як для сільського господарства, так для здоров'я людини, боротьба з нею є одним із важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.


Автор: Руслан Івашко, державний фітосанітарний інспектор, Альона Ломакова, провідний фахівець фітолабораторії


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 червня 2014, 09:17 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації