Вхід | Реєстрація

Красуням – не місце на смітнику

Завершились новорічні свята – й ялинки опинилися на смітнику. В їх долі – сумна життєва істина про те, як краса швидко минає і стає непотрібною. Лише кілька тижнів тому за лісовими красунями ганялися, а зараз добре, якщо донесуть до контейнера, а не просто викинуть з балкона. Кому тепер вони потрібні?
Бюджету на 2010 рік немає, тому нічого нового для ялинок, окрім вивезення на сміттєзвалище, не заплановано.
— У комунального підприємства «Благоустрій» є подрібнювальна машина для деревини, але ми не можемо фінансувати її роботу, зараз живемо за бюджетними розрахунками минулого року, – коментує начальник УЖКГ Олександр Любенко.
У КП «Благоустрій» переконані, що подрібнення – справа вигідна. Щоправда, наукового аналізу ефективності на підприємстві не проводили, але в економії пального переконалися. Начальник КП «Благоустрій» Руслан Федорченко зазначає: «Знадобиться вдвічі менше пального, ніж коли вивозити ялинки на сміттєзвалище. Ми використовуємо подрібнювальну машину вже близько 2-х років при знесенні великих дерев». За годину подрібнювальна техніка може переробити на тріски 2-4 кубометри деревини.
Але навіть якби в УЖКГ були гроші, то це ситуації б не змінило, бо наразі ремонту підлягає тягач для подрібнювальної машини.

Долю ялинок у Кременчуці обговорювали неодноразово. Планувалося, що з подрібненої деревини можна буде робити брикети для опалення. Нині цей варіант відкидають. На думку Руслана Федорченка, машина для виготовлення брикетів – це варіант для великих міст, нам купувати її невигідно.
Начальник КАТП-1628 Олександр Максименко зазначає, що на його підприємстві збиралися купити верстат для виготовлення брикетів, якими потім опалювали б підприєм­ство. Але наразі КАТП реалізовує інший проект – роздільне збирання сміття, та й, до того ж, побоюється конкуренції.
— Ринок паливних брикетів стабільно розвивається. У Кременчуці ялинки забирають приватні підприємці, які вже налагодили співпрацю з меблевими цехами, що використовують тирсу. Також вони збирають і стовбури соняшника для виготовлення брикетів. Ці підприємці домовляються з водіями КАТП, тому нам не доводиться везти ялинки на звалище, все розбирають, – зазначив Олександр Максименко.
«Кременчуцька Панорама» дуже хотіла дізнатися контакти хоча б одного такого виробника, аби розповісти кременчужанам, що зрубані ялинки все-таки приносять користь, а не просто їдуть на смітник, але в КАТП нам не змогли допомогти. На жаль, у розповіді про екологічний цикл використання ялинок не вистачає хепі-енду, а головне – немає імені героя-рятівника зелених красунь. Напевно, або бізнес доволі прибутковий, або герой занадто скромний.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації