Вхід | Реєстрація

«Сьогодні — не час для парадів»

«Сьогодні — не час для парадів»

28 травня прикордонники відзначили 96-річницю з дня заснування цих військ.

Щорічно наприкінці травня у Кобеляках можна побачити чоловіків у кітелях та зелених кашкетах. Усі вони збираються в одному місці, аби відсвяткувати День прикордонника. Та цьогоріч прикордонники не виходили на площу Перемоги та не влаштовували гучних парадів, як це буває зазвичай.

28 травня о пів на десяту ранку чоловіки збираються в сквері Богдана Хмельницького. Щорічний організатор зустрічей Віталій Клочко розповідає, що в цьому році прикордонники вирішили не проводити гучних гулянь. Це рішення вони прийняли у зв’язку з військовими діями на сході України.

— Сьогодні — не час для парадів, — каже Віталій Клочко. — Адже було б зовсім неправильно радіти в той момент, коли на сході гинуть наші хлопці.

Віталій Клочко зазначає, що, у основному, до Кобеляк приїжджають святкувати прикордонники з усього району. А двоє чоловіків їдуть із Миргорода.

— Вони кажуть, що в їхньому місті не відзначають це свято, — каже Віталій Іванович. — Тому щороку і їдуть до нас.

Усього у сквері збирається близько п’ятдесяти прикордонників. Серед них — чоловіки різного віку. Побачили ми і зовсім молодого колишнього військового. Він представився Євгеном Зінченко. Хлопець розповів, що проходив службу в західній Україні і вже два роки поспіль святкує День прикордонника разом із усіма колишніми військовими.

А доки чоловіки чекають на своїх побратимів, то, здебільшого, обговорюють ситуацію в Україні. Хтось зазначає, як сьогодні нелегко військовим нести службу на кордоні. Інші згадують і порівнюють часи війни в Афганістані. Невдовзі до скверу під’їжджають два військові «ГАЗи». Декілька чоловіків, які вийшли з автомобілів, говорять, що їдуть ушанувати пам'ять Юрія Сітяєва, який нещодавно загинув на сході України.

О десятій годині за командою всі шикуються в колону і вирушають до пам’ятного знаку загиблим воїнам-афганцям та пам’ятника Скорботній матері. Прикордонники кладуть квіти та вшановують загиблих побратимів хвилиною мовчання. А потім, завантажившись у автомобілі, їдуть на околицю міста, у мікрорайон Мальованка, до прикордонного стовпа. Уже протягом багатьох років саме там вони організовують гуляння. Приїхавши на місце, чоловіки проводять урочисту частину. Також приїхав привітати прикордонників із святом районний військовий комісар Сергій Каплатий. На нього була покладена місія вручити медалі колишнім військовим. До речі, ця традиція існує вже два роки поспіль. Дещо з запізненням були вручені пам’ятні медалі «95 років прикордонним військам». Також прикордонників нагородили відзнаками «Військова доблесть» і «За охорону державного кордону». Кількість вручених медалей, які ми нарахували, склала 25.

Після урочистої частини прикордонники йдуть святкувати. Вони згадують роки служби та їдять кашу і юшку, приготовані на вогнищі.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 червня 2014, 12:28 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації