Вхід | Реєстрація

Через похолодання можуть постраждати помідори та картопля

Після неймовірної спеки над Україною запанували холодні повітряні маси. І погода стала ледве не осінньою.

Такі погодні зміни дали можливість трішки перепочити від спеки та задухи. А дощі, які пройшли над більшою частиною Кобеляцького та інших районів, сприяли росту соняшника, кукурудзи, картоплі та інших культур. Водночас ночі стали дуже холодними. Температура опускається ледве не до +10. А це сприяє розвитку низки хвороб, котрі можуть пошкодити, а то й повністю знищити деякі теплолюбиві рослини. Особливо потерпають від холоду помідори, огірки та баштанні культури. І фактично єдиною можливістю врятувати їх від фітофторозу та переноспорозу є застосування хімічних засобів захисту рослин.

Наталія Мулько, місцевий підприємець, протягом кількох десятиліть продає на кобеляцькому ринку засоби захисту рослин. Вона розповідає: «Люди вже звернули увагу на те, які дорогі в цьому році огірки. Вони або не в’яжуться, або взагалі жовтіють і засихають. Бо — хворіють. Я дзвонила у Київ, до одного із наших земляків, який є науковцем і діючим агрономом. Він сказав, що потрібно обробити огірки препаратом «Превікур». Можна під корінь розчин підливати, можна й по листю побризкати. Деякі люди вже це зробили. І кажуть, що огірки ожили».

Наталія та її колеги стверджують, що їм постійно доводиться консультуватись із агрономами й читати довідкову літературу. Жінка заявляє: «Наука ж уперед іде. Уже й гербіциди для окремих видів соняшника є».

Хоча ті ж продавці підтверджують, що в результаті цілого ряду причин «сильнішими» стали й хвороби та шкідники, котрі загрожують посівам. Особливо це стосується колорадського жука. Як і в минулому році деякі городники змушені по 5-6 разів «бризкати» свою картоплю. А жук з’являється знову і знову.
Підприємці пояснюють це «звикання» жука до традиційних «старих» препаратів на основі імідаклоприду («Актара», «Анти жук», «Престиж» та інші). Наталія Мулько рекомендує «Енжіо». Каже: «Тут дві діючі речовини. Препарат убиває і жуків, і блішок, і попелиць».

Ми поцікавились, як борються з жуками городники-професіонали. Городник Василь розповів: «Я свою картоплю обробив перед посадкою «сенгентівським» «Селект Топом». Виробник пише, що він «держе» захист усе літо. Поскільки в мене картопля рання, то я «селектив» її без фанатизму. Із обприскувача обробив бульби в сітках. Через місяць на картоплі з’явився жук. У мене залишився в каністрі «Енжіо». Я «жахнув» жука ним. Дав трішки більше норми. І ось пройшло вже три тижні. За цей період дощі були, а на картоплі ні старих жуків, ні кладки яєць немає».

Сергій Петренко, фермер із Шенгурів, теж вирощує картоплю. До того ж елітну, привезену з-за кордону. Він розповідає: «Я «еліту» перед посадкою «скупав» у розчині «Селект-Топ». Жука не було і немає. «Броня» діє трішки гірше, десь через місяць-півтора жук з’явився. А «Престиж» мене розчарував. Як і «Марш» із «Актарою».

Після холодних ночей картопля і томати практично неминуче хворітимуть на фітофтороз. І вже до початку місяця можуть буквально «згоріти». І продавці, і професіонали рекомендують обробляти рослини фунгіцидами, аби вони не захворіли. Перевірений десятиліттями «Радоміл Голд». Професіонали рекомендують ще й ізраїльський «Шир лан». Але його у дрібній розфасовці немає. А літр «Шир лану» (на три гектари) коштує 1500 гривень.

Наталія Мулько розповіла й про інші препарати: «Дуже рекомендують «Танос» на помідори. А якщо хочете зберегти свої кавуни і дині, побризкайте їх сумішшю «Торпаза» з «Ридомілом». Знаю, що люди бояться «хімії». Тоді можна додати в розчин «Мегафон», «Максікроп» та інші суперсучасні засоби. Вони виводять нітрати, яди. А обробіть томати «Максікроп-Зав’язь» і побачите, скільки помідорчиків нав’яжеться».

Безумовно, існують й інші засоби боротьби з хворобами рослин. У тому числі й ті, які вважаються екологічно чистими. Редакція із задоволенням опублікує поради людей, котрі є любителями органічного землеробства. Аби лише вони до нас звернулися.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 червня 2014, 10:03 | Полтавщина | Суспільство


1. Гість і тд / 26 червня 2014, 11:33
1. шофер
« Люди шановні, за оті трудочаси що ви вкладаєте у пахарство на грядці, можна заробити не 800, а 2.800 грн.! І»

Підщитував вже.
Я цей рік на своїй присадибній ділянці посадив одну сетку картоплі, перед посадкою обробив її якимось там препаратом й це все зайняло десь 2-3 години.
потім я її один раз прополов (десь 1 година)
підгорнув (десь 2 години)
коли в дворі підкошую то все скошене складаю на міжряддях щоб даром не палити (цей час не зараховую)
положив крапельну ленту (десь 1 година)

в позаминулому році купив беушну крапельну ленту 2 км за 250 грн й фурнітури ще десь гривень на 150 також в мене в дворі є колодязь та бак на 3 куба води.

двічі на тиждень я накачую повен бак води (це робиться так - прокинувся зранку кнопочку клацнув й пішов зуби чистити, бритися, вмиватися і т.д. періодично виглядаю в вікно, коли побачу що біля бака вже калюжа води то йду знову кнопочку клацати)
десь через три чотири дні вечером йду до того самого бака й відкриваю краник на поливну а вранці після того як бак знову накачаний закриваю його.

може раз чи двічі доведеться побризкати (ще десь година)

ще звичайно я потрачу деякий час на копання картоплі хоча цей час я міг би з тим самим успіхом витратити на крутіння педалей на гору до базарю й обратно

а тепер давайте підрахуємо я витрачу на картоплю десь до десяти годин - в себе на роботі я за цей час зароблю десь 170 грн а картоплі я накопаю мінімум 15 відер приблизно по 8 кг в кожному тобто мінімум 120 кг картоплі. хто на базарі інколи бува підрахуйте
скільки вона коштуватиме з урахуванням того що частина (десь кілограм 20)буде викопана молодою.

з буряками, помідорами, огірками, клубникою, малиною (без збирання) мудохатися ще скільки ж часу ;-)

А мазохізм він дійсно є але проявляється він в лінощах, страхах та тупості нашого «славного» народу…
2. шофер / 26 червня 2014, 16:13
12.Гість і тд
«А мазохізм він дійсно є але проявляється він в лінощах»
Межі між трудолюбством та лінощами не існує - вона у кожного своя. Все що ви описали у своєму каменті, для вас може і понти, для когось це перевертання гори. А істина насправді не у чиїйсь думці, а у тому, щоб за ту смаму одиницю труда, отримати чим більше вигоди.

----------------

До речі, колись "дєлать було нєчєго", спробував я посадити картоплю із "пятачків". Так от картопля посаджена традиційним методом (коли ми закопуємо цілу картоплину), куре по всим показникам. Посадка "пятачком" це коли ви відрізаєте від картоплини пятачок, на якому розпочинається відросток, хай навіть розміром із половину сірникової головки. Скажу більше - мало того що народ упертий як баранило, так навіть пробу, для себе, ніхто не проводить - три чотири кущика десь збоку.

Мені так здається, все завдяки тому, що немає гнилі від самої бульби. Коли відросток вилазить із землі, інша масса бульби зігниває, і от саме та гниль дає великий негатив для куща картоплини.
3. Алексей / 30 червня 2014, 08:37
А я с картошкой поступил другим методом, он вообще не требует каких либо трудозатрат на прополку, окучивание и т.д. Исключительно полив.
Я выровнял площадку, 10х15 метров, отсыпал песком на 5 см, по веревке уложил картошку посевную и засыпал все это дело соломой и силосом на 15 -20 см, все, система орошения стоит, но с такими дождями еще не включал. Картошка по колено, цветет вовсю и радует глаз, ей там хорошо, тепло влажно и уютно. Как таковую копать ее нет необходимости, разгорнул силос достал картошку и все,картошка чистая, спина довольная, себестоимость низкая.
4. шофер / 30 червня 2014, 12:05
17.Чудо Юдо
«Алексей, то у Ваших сусідів немає неприв’язаних курей»
Чудо Юдо то у тебе немає рушниці (чи хоча б воздушки), щоб вирішити питання із сусідськими курвами ))
5. Алексей / 30 червня 2014, 12:29
17.Чудо Юдо
«Алексей, то у Ваших сусідів немає неприв’язаних курей, які б забрели у Ваш город і зробили б Вашій отакій картоплі повний капут :)»

Так она ж у меня огорожена забором, у меня соседи кругом москали :)!
6. Гість / 30 червня 2014, 19:56
19.Алексей
«Так она ж у меня огорожена забором, у меня соседи кругом москали :)!»

Чи здійснюються якісь терористичні вилазки на ваш огород?Бо з вищеописаної вами технології вирощування мабуть у багатьох далеко не кращих представників породи прямоходячих, виникає бажання швидкого отримання здобичі.
7. Алексей / 30 червня 2014, 20:44
Поки ворожих вилазок терористів на мій город не спостерігалося! Виключно відвідували задля вивчення та освоєння методу вирощування картоплі!
До речі при такому підході не потрібно вносити різні добрива, так як в силосі їх предостатньо. Єдина проблема це миші, але з нею я борюся радикальним методом поголовне знищення, тому картопля не гризуть, город обходять стороною! :)
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації