Вхід | Реєстрація

Без законів комерційна медицина несе небезпеку

Останнім часом по всій Україні, як гриби після дощу, з’являються різноманітні приватні діагностичні центри та інші установи, які так чи інакше пов’язані з охороною здоров’я.

Цю конкуренцію можна було б лише вітати, якби не кілька «але». З одного боку — добре, що громадяни мають змогу вибирати, де пройти обстеження, не вистоюючи довжелезні черги. Та й обладнання у приватників інколи якісніше, аніж у районних лікарнях. От люди і їдуть у різноманітні центри, клініки та інші приватні заклади, сподіваючись, що там їх будуть краще обслуговувати. При цьому логіка у більшості пацієнтів досить наївна: там — дорого, отже, якісно.
Але така думка є помилковою. Спробую пояснити чому.

Візьмемо для початку назви деяких приватних структур. Наприклад, «Європейський центр діагностики». Красиво звучить. Але, якщо замислитись? А чому «європейський», а не, скажімо, циганський? І чому центр, а не периферія? Та тому що — реклама. А вона напряму пов’язана з грошима. Звідси робимо висновок: усім оцим розкрученим центрам потрібні ваші гроші, а не покращення стану здоров’я. А з європейського у них — лише обладнання, до речі, не найдорожче і не найсучасніше. Його, як таке, що вже використовувалось, можна вільно придбати у будь-якій державі Європи тисяч за 10 євро. Не можу не погодитись, що всі оці бувші у витку УЗІ й інше діагностичне обладнання — краще, ніж його аналоги, що встановлені у бідних, як церковні миші, районних лікарнях.

Та не потрібно забувати про дуже важливий нюанс. Як кажуть, до млина ще й вітру треба. Тобто, до цього обладнання потрібні кваліфіковані фахівці, котрі будуть працювати за ним. Тому раджу всім потенційним клієнтам перед обстеженням обов’язково поцікавитись кваліфікацією та досвідом роботи медика, що сидить за тим апаратом УЗІ. Адже результат діагностики вам оголошує не комп’ютер, а отой фахівець. Приходили і до мене, і до інших лікарів жертви таких от «досліджень». У їхніх висновках фігурувала підозра на онкозахворювання. Ви уявляєте свої почуття, коли якийсь неук із «міжнародного центру» поставить вам подібний діагноз. А потім виявиться, що онкозахворювання й близько немає. А законодавства, щоб притягти до відповідальності такого «фахівця», в Україні немає.

Друга порада. Дізнавшись про свій діагноз, надто, якщо він дуже серйозний, одразу ж пройдіть додаткові обстеження в інших, бажано, досвідчених фахівців.

І пам’ятайте, що правильно встановлений діагноз — це більше, ніж половина, успіху лікування. А також — можливість зберегти як здоров’я, так і гроші. Наприклад, приходить черговий пацієнт після обстеження у черговому «циганському» центрі. Йому поставили діагноз «геморой» і запропонували хірургічне втручання, що коштує 5 тисяч гривень. Обстежуємо. А в чоловіка — тріщина. Для того, щоб відрізнити її від геморою, не потрібне дороге обладнання. А лікування, насправді, дуже просте і коштує 150-200 гривень. Це — вартість медикаментів та супутніх матеріалів.

Є ще одне болюче питання. Стосується воно іногородніх хворих. За одну добу, що ці люди перебувають у лікарні, вони повинні заплатити до двохсот гривень так званого благодійного внеску. Це при тому, що операція коштує 150. Так як лікарня знаходиться у комунальній власності, я звернувся за коментарем до голови райради Василя Мирошнеченка. Він пояснив, що такі внески є незаконними.

Так що, шановні земляки, бережіть своє здоров’я й гроші. А дорого — не обов’язково якісно та чесно. Якщо у вас виникнуть будь-які питання, то обов'язково телефонуйте на мій особистий номер (098)305-29-85


Автор: Олег ГОЛТВЯНСЬКИЙ, лікар-хірург


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 червня 2014, 09:55 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації